Marius Iacob, procurorul din cazul Elodia, Colectiv și Giulești, anchetează tragedia de la Piatra Neamț. Ce pedepse a dat

Ultima actualizare:

     Marius Iacob este de 26 de ani procuror
Marius Iacob este de 26 de ani procuror

Marius Iacob a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, a instrumentat dosarul bebelușilor morți de la Maternitatea Giulești și a devenit celebru cu cazul Elodia. În toate dosarele a propus și a obținut pedepse mari cu închisoarea pentru vinovați. Tot el anchetează acum tragedia de la Piatra Neamț.

Procurorul cu dosare răsunătoare a primit cazul incendiului de la Piatra Neamț. Este vorba despre Marius Iacob (49 de ani), care a devenit celebru în urma cazului Elodia.

În 2007, a preluat dosarul disparției avocatei de la Brașov, Elodia Ghinescu. Încă de la început acesta a rostit o frază devenită celebră: ”Dacă Elodia trăiește, eu îmi dau demisia”, spunea Iacob.

Elodia n-a mai dat nici un semn de viață, iar el a avansat în carieră. De la Parchetul General, acesta a fost procuror-șef adjunct la DNA, iar acum este din nou procuror general.

Marius Iacob l-a băgat pe Cioacă la pușcărie pentru 15 ani și 8 luni, în cazul Elodia

”Cioacă tot timpul a încercat să acrediteze ideea că e în viaţă. Nu cred că l-a ajutat meseria. Cred că, pur şi simplu, a găsit un loc bun în care a ascuns cadavrul. Părerea mea e că a făcut greşeli fundamentale. Era sânge în casă, în portbagaj! A încercat să arunce haine, parfumuri şi alte lucruri într-o râpă. N-a găsit nici o explicaţie logică pentru ele. La început dădea declaraţii contradictorii, apoi n-a mai dat deloc. A picat testul poligraf cu brio. Păi, domnule, dacă-ţi dispare soţia, te gândeşti că ori a plecat de bunavoie şi trebuie s-o căutăm, ori a omorât-o altcineva. Hai s-o căutăm, pentru că e mama copilului meu, nu pot să stau nepăsător! Pentru el e o problemă de viaţă şi de moarte. Să te duci la puşcărie. A fugit tot timpul de asta. El speră să nu se găsească cadavrul şi să scape”, spunea Marius Iacob, în 2011.

Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și 8 luni pentru uciderea Elodiei Ghinescu
Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și 8 luni pentru uciderea Elodiei Ghinescu

În vara lui 2014, omul acuzării obținuse din partea judecătorilor o condamnare de 15 ani și 8 luni, în condițiile în care cadavrul nu a fost găsit niciodată. Cioacă mai are jumătate din pedeapsă și este liber, dacă nu cumva o să iasă mai devreme, condiționat.

Pedepse cu închisoarea, obținute de Marius Iacob în dosarul Giulești

A urmat cazul Maternitatea Giulești. În aprilie 2014, după patru an de procese, Marius Iacob a obținut condamnarea asistentei Florentina Cîrstea la doi ani şi două luni de închisoare cu executare.

Ea îi avea în grijă pe cei 11 bebeluși născuți înainte de termen, dar ieșise din salonul de ATI pentru câteva minute.

Fostul manager Bogdan Marinescu a primit şase luni de închisoare cu suspendare, iar judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dispus ca acesta să aibă un termen de încercare de doi ani şi şase luni.

Electricianul Gigel Oprea a primit și el atunci la un an de închisoare cu suspendare. De asemenea, Maternitatea Giuleşti a primit o amendă penală de 400.000 de lei.

Șase bebeluși au murit arși de vii, la Maternitatea Giulești, iar alți cinci au rămas cu traume
Șase bebeluși au murit arși de vii, la Maternitatea Giulești, iar alți cinci au rămas cu traume

Pe de altă parte, familiilor bebelușilor morți au primit despăgubiri de peste patru milioane de euro. Şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu.

La 16 august 2010, trei nou-născuţi au murit în incendiul de la maternitatea Giuleşti. Alţi trei au pierit la scurt timp, din cauza arsurilor.

Marius Iacob îi vrea la pușcărie pentru mulți ani pe cei din dosarul Colectiv

În 2015, Marius Iacob a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv. El și colegii care lucrează la caz au cerut 12 ani și 10 luni de închisoare pentru patronii clubului.

Aceeași pedeapsă a fost cerută în cazul celor doi oameni care au montat și aprins artificiile din seara tragediei. Pe de altă parte, patroana firmei de artificii a distrus probe care ar fi fost esențiale în anchetă, lucru pe care l-ar fi făcut imediat ce s-a produs tragedia din Colectiv, spun procurorii.

În cazul ei, pedeapsa inițială cerută a fost de 14 ani de închisoare. Cristian Niță, fratele patroanei firmei de artificii, 5 ani pentru distrugere de probe. Pentru Cristian Popescu Piedone și alte foste angajate ale Primăriei Sectorul 4, pedeapsa cerută de procurori a fost de 15 ani, pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

64 de morți au fost la Clubul Colectiv și sute de răniți
64 de morți au fost la Clubul Colectiv și sute de răniți

Condamnările în primsă instanță au fost date anul trecut și sunt mai mici decât cele cerute de Marius Iacob și oamenii săi. Piedone a fost primit 8 ani și 6 luni de închisoare, iar cei trei patroni 11 ani și 8 luni, fiecare.

Pedepse spre maximum au primit cei doi pompieri care au verificat clubul - 9 ani și 2 luni de închisoare. Patroana firmei de articii s-a ales cu 12 ani și 8 luni de pușcărie, în timp ce fratele ei cu 3 ani și 6 luni.

Dosarul Colectiv se judecă la Curtea de Apel.

Marius Iacob a început ancheta incendiului de la Piatra Neamț

Acum, Iacob are în lucru incendiul de la ATI Piatra Neamț. Deja a pornit ancheta.

„Secția de terapie intensivă a fost mutată sâmbătă de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar o notificare la Direcția de Sănătate Publică. Acele circuite speciale trebuiau obligatoriu verificate și avizate de DSP. A fost un fel de hei-rup al celor de la spital”, a transmis George Lazăr, perefectul de Neamț. Probabil că de la aceste date va porni și ancheta procurorilor. Sunt zece persoane care și-au pierdut viața și alte șapte grav rănite.

Cariera procurorului Marius Iacob

Acesta şi-a început activitatea în anul 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. Din 1997 până în 2003, Marius Iacob a fost procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

După aceea, el a devenit prim-procuror adjunct în cadrul acestui Parchet. În perioada 2005-2006, el a ocupat funcţia de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acum, se anchetează tragedia de la Piatra Neamț, unde pacienții au luat foc cu tot cu paturi
Acum, se anchetează tragedia de la Piatra Neamț, unde pacienții au luat foc cu tot cu paturi

A fost procuror şef Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ( 20.10.2006 – 14.03.2007).

În 2011 şi 2012, el a fost prim-adjunct al Procurorului General (delegat) - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Din 2013, până în martie 2019 a fost procuror șef adjunct la DNA. Și-a dat demisia și a revenit la Parchetul General.

Citește și: 

https://www.click.ro/vedete/romanesti/cine-sunt-marius-iacob-si-florentina-mirica-cei-doi-candidati-la-sefia-dna

https://www.click.ro/news/national/dovezile-care-il-pot-trimite-pe-cristian-cioaca-dupa-gratii-0

https://www.click.ro/news/national/filmare-facuta-de-pompieri-la-incendiul-din-colectiv-ascunsa-publicului-procurorilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net