Ministerul Mediului expropriază două terenuri după ce a fost amendat
Reprezentanții Ministerului Mediului iau măsuri de punere în aplicare a unei hotărâri judecătorești abia sub amenințarea aplicării unei amenzi. Instituția a decis să înceapă demersurile pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publică a două suprafețe de teren dintr-un parc din București, care se află în proprietate privată. Un om de afaceri vrea să contruiască aici imobile de birouri și de locuit de 11 etaje.
Curtea de Apel București a dispus la 1 iulie amendarea instituției și a fostului ministru al mediului, Grațiela Gavrilescu, cu o sumă compusă din șase cifre. Sancțiunea reprezintă 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere a punerii în aplicare a deciziei de expropriere, din 17 aprilie 2015 încoace. Până acum, amenda a ajuns la 113.750 de lei. Ministerul Mediului a anunțat că a demarat procedurile de salvare a celor două bucăți de teren din Parcul Bordei. Totodată, instituția a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție față de decizia Curții de Apel, pentru anularea amenzii.
„Dosarul de recurs se află la Înalta Curte de Casație și Justiție București, în procedura de filtru, urmând a fi alocat un termen ulterior”, spun reprezentanții Ministerului Mediului.
Acțiunea în instanță a fost demarată de reprezentanții Primăriei sectorului 1, care au reușit astfel să-i oblige pe responsabilii din minister să facă demersurile pentru protejarea spațiilor verzi din sector. Edilii locali spun că în ultimii trei ani, omul de afaceri Costică Constanda, care deține terenurile din parc, a încercat de nenumărate rânduri să obțină autorizație de construire. Iată ce spun edilii sectorului 1.
„Începând cu luna decembrie 2013, omul de afaceri Costică Constanda a solicitat Primăriei Sectorului 1 două certificate de urbanism pentru ridicarea unor construcții în Parcul Bordei. Omul de afaceri mai deține în Parcul Bordei două terenuri și invocă în solicitarea sa prevederile Planului Urbanistic Zonal, aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 269/2007, care îi permitea să construiască blocuri cu regim de înălțime P+11 etaje.Primăria Sectorului 1 s-a opus eliberării certificatelor de urbanism, în forma solicitată de Costică Constanda, invocând prevederile Planului Urbanistic General (PUG), aprobat prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 269/2000, valabil și în prezent. Potrivit PUG-ului, cele două terenuri deținute de Costică Constanda în Parcul Bordei fac parte din zona V4 (spații verzi), ceea ce înseamnă că parcelele respective sunt neconstruibile. Din acest motiv, orice demers pentru a construi în Parcul Bordei este în afara legii”.
Costică Constanda a dat în judecată, în anul 2015, atât Primăria Sectorului 1, cât și pe semnatarii certificatelor de urbanism pentru cele două terenuri pe care le deține în Parcul Bordei. Omul de afaceri solicită anularea certificatelor de urbanism emise de Primăria Sectorului 1 și emiterea unor noi certificate, conform PUZ-ului din 2007. În plus, Constanda mai solicită obligarea semnatarilor certificatelor de urbanism, care s-au opus construirii, la plata unor penalități de 1000 lei pentru fiecare zi de întârziere. Cauza este pe rolul Tribunalului București.