«Monstrul» ăsta strânge 40 de tone de struguri pe zi

Ultima actualizare:
Tunurile sunt  programate să  bubuie pentru  a speria păsările
Tunurile sunt programate să bubuie pentru a speria păsările

Este o linişte desăvârşită pe Dealu Mare, în imensele podgorii ale Tohaniului. Deodată pământul se cutremură, butaşii trepidează şi îl vezi lângă tine: o ”dihanie” ciudată, specială pentru adunat struguri, poreclită de culegători “Monstrul”.

Dacă tractoarele ar avea Haloween-ul lor, cu siguranţă ciudăţenia din faţa noastră ar fi una din atracţii. Ce caută aşa ceva pe dealuri, printre struguri?


    Mașina trece  pe deasupra  viei și o scuturăFoto: Sever Gheorghe
Mașina trece pe deasupra viei și o scuturăFoto: Sever Gheorghe

Nu este frumos, dar are un randament impresionant. “Este de provenienţă germană şi este culegătorul perfect. Nu oboseşte, nu dă rateuri, trebuie doar îngrijit. Poate culege struguri până la 2,3 metri înălţime”, povesteşte Nea Ion, “dresorul” Monstrului.

Mașina trece  pe deasupra  viei și o scutură
Mașina trece pe deasupra viei și o scutură

Cum funcţionează? “Maşina trece printre rânduri, scutură planta şi ciorchinii cad într-un buncăr special. Acesta are o capacitate de 2.500 kg de struguri. În opt ore strânge cam 40 de tone. Pentru a face faţă acestei munci titanice, are un rezervor de 300 de litri de motorină”, ne descrie performanţele ciudăţeniei, Dan Muntean, managerul Halewood România, proprietarul utilajului. Potrivit acestuia, maşinăria trebuie îngrijită foarte bine: după fiecare zi de lucru trebuie spălată cu migală, prin fiecare cotlon, ceea ce durează cam două ore şi jumătate. Ce se întâmplă dacă igiena Monstrului este făcută în dorul lelii?

Strugurii culeși cad  într-un buncăr  special, apoi sunt  transferați în remorci
Strugurii culeși cad într-un buncăr special, apoi sunt transferați în remorci

”Zeama de struguri se întâreşte pe piesele tractorului şi devine mai dură ca piatra. Nu se mai poate curăţa cu nimic”, dezvăluie Dan Muntean. Firma sa, care deţine cea mai mare parte a podgoriilor de pe Dealu Mare, foloseşte şi culegători manuali. Aceştia strâng fructele în găleţi de 4 kg şi au normă pe zi de 400 kg. “Cel mai uşor se culeg strugurii de fetească albă pentru că au ciorchinele ierbos, se detaşează uşor”, ne învaţă Ion, unul dintre campionii podgoriei. Şi e mult de lucru la vie, pentru că producţia de struguri din acest an e peste medie, cu 25% mai mare decât anul trecut.

Graurii, goniţi cu tunul

Strugurii mai au un ”culegător”, pe care însă nu îl iubeşte nimeni şi pe care toată lumea îl vrea distrus: graurele. Vine din cer, în grupuri mari şi lasă ciorchinele fără boabe, cu o dexteritate de neegalat. ”Aţi văzut vreodată un stol de grauri cum atacă? Sunt ca o minge în mijlocul căreia se învălmăşesc pete negre”. Ca într-un adevărat război, pentru a se lupta cu păsările iubitoare de struguri, podgoriile de la Dealu Mare au găsit arme adecvate: tunuri speciale, care bubuie la intervale regulate, speriind astfel păsările.Click! spune

Strugurii culeși cad  într-un buncăr  special, apoi sunt  transferați în remorci
Strugurii culeși cad într-un buncăr special, apoi sunt transferați în remorci

Graurul este o pasăre de mici dimensiuni originară din Eurasia şi Africa. Cu timpul, s-a răspândit pe toate continentele. Graurii măsoară între 15 şi 30 cm, au culori închise cu luciu metalizat şi se hrănesc cu insecte şi fructe. Meniul lor preferat e pe bază de struguri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calcule credit png
butrint albania (1) jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Colaj Ferma Dacilor jpg
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net