Noutăți de la 1 aprilie: gazele se scumpesc, salariile medicilor cresc
Ziua păcălelilor vine cu modificări importante în ceea ce privește veniturile și cheltuielile românilor. Circa 1,6 milioane de români vor plăti facturi mai mari la gaze, în timp ce medicii și profesorii vor avea lefuri majorate, ca urmare a creșterilor salariale operate la începutul lunii martie.
Veste proastă pentru abonații Engie România, consumatori casnici. De la 1 aprilie vor plăti facturi cu 10% mai mari la gaze, ca urmare a modificării prețurilor pentru furnizarea reglementată. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a fost notificată de furnizor că în perioada cuprinsă între trimestrul IV al anului 2016 și trimestrul I al anului 2018, Engie a facturat gazul livrat populației la un preț mai mic decât cel real. Furnizorul a solicitat aplicarea unor corecții tarifare pentru perioada menționată, iar ANRE a avizat favorabil solicitarea. Astfel, circa 1,6 milioane de abonați ai companiei care operează în București și în 19 județe din sudul țării vor fi nevoiți să plătească cu circa 10% mai mult pentru gazele naturale livrate. ANRE precizează că e vorba de o creștere de 1,2 bani pe kWh, de la 11,8 lei kWh la 13 bani kWh. Prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor în cazul consumatorilor casnici, aplicate de ceilalți 35 de furnizori rămân neschimbate.
Autoritatea reamintește abonaților că au posibilitatea de a-și schimba oricând furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic și orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat, la furnizarea în regim concurențial. „Pentru a veni în sprijinul clienților finali casnici de gaze naturale, ANRE a pus la dispoziție, la pagina proprie de internet, o aplicație web de comparare a prețurilor în domeniul gazelor naturale denumită Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, instrument independent și necomercial al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip”, spun reprezentanții ANRE.
Consumatorii casnici pot accesa linkul http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife, unde pot găsi un comparator de preț pentru fiecare furnizor în parte.
Medicii și dascălii, lefuri mai mari
Salariile de bază ale medicilor şi profesorilor au fost majorate la 1 martie 2018, iar acest lucru se va resimți în buzunarele lor începând cu leafa primită în luna aprilie. Un medic primar va avea un salariu brut de 13.338 de lei, faţă de 6.010 lei în prezent. Salariul unui profesor cu o vechime între 25 şi 30 de ani va fi 5.246 de lei.
Creşteri ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate şi învăţământ au intrat în vigoare la 1 martie 2018. Un medic primar, care acum câştigă 6.010 lei brut, va avea un salariu de bază de 13.338 de lei, iar un medic specialist, care acum are 4.675 de lei, va primi un salariu de 10.563 de lei. La anatomie patologică şi medicină legală, un medic primar va avea o creştere salarială de la 9.481 de lei la 16.250 de lei, iar un autopsier debutant, care acum are un salariu de 2.600 de lei, va avea un salariu brut de 4.693 de lei. În cazul cadrelor didactice, majorarea salarială va fi de 20%, scrie adevarul.ro. Astfel, un profesor cu o vechime între 25 şi 30 de ani, al cărui salariu este acum 4.371 de lei, va câştiga 5.246 de lei brut, iar profesor universitar cu o vechime între 20 şi 25 de ani, care acum câştigă 7.163 de lei, va avea 8.596 de lei. Prin majorările etapizate prevăzute în Legea salarizării unitare aprobate în vara anului trecut, în cazul personalului didactic salariile de bază vor creşte cu 20%.