Obligația pe care o au proprietarii de terenuri. Termenul limită este 1 martie
Proprietarii de teren din țara noastră trebuie să înceapă să se grăbească, pentru a respecta termenul limită impus de către autorități. Aceștia mai au la dispoziție puțin timp pentru a-și declara terenurile și animalele la primărie, în cadrul Registrului agricol.
O scurtă privire în calendar ne arată că deja am ajuns la jumătatea lunii ianuarie, iar proprietarii din țara noastră trebuie să își declare la primărie animalele și terenurile pe care le dețin. Acestea vor fi consemnate de către autorități în Registrul agricol valabil pnetru acest an. Iar cei care nu respectă termenul limită impus de către autorități se vor putea trezi cu amenzi usturătoare!
Practic, persoanele fizice și juridice care dețin, sau doar utilizează, terenuri agricole ori silvice, animale domestice, sau chiar și animale sălbatice crescute în captivitate, ori diverse utilaje agricole, trebuie să le declare Compartimentul Registrul agricol, din cadrul primăriilor.
Care este termenul limită pe care trebuie să îl cunoască românii
Este vorba despre două date pe care proprietarii din țara noastră trebuie să le cunoască. În primul rând, între 5 ianuarie și 1 martie trebuie declarate informațiile privind membrii gospodăriei, terenul aflat în proprietate, cât și ce clădiri cu destinația de locuință există. De asemenea, mai trebuiesc declarate clădirile anexe, mijloacele de transport, utilajele, efectivele de animale din gospodărie, cât și modificările survenite în anul precedent.
În plus, între 1 și 31 mai, trebuiesc declarate supravețele cultivate, cât și cele necultivate, precum și numărul pomilor din anul agricol și categoria de folosință a terenului.
Românii care nu respectă termenul limită pot primi amenzi
În cazul persoanelor deja înregistrate în Registrul agricol, dacă nu depun declarațiile în cadrul termenelor precizate, autoritățile consideră că nu au survenit modificări de anul trecut. Pentru a declara informațiile necesare se depune o declarație pe propria răspundere, semnată de capul gospodăriei, sau de un alt membru al acesteia, însoțit de documente justificative.
În cazul în care proprietarii ignoră înscrierea în Registrul agricol, autoritățile pot da amenzi usturătoare. Este vorba despre sume cuprinse între 100 și 500 de lei pentru persoane fizice, cât și între 300 și 1.500 de lei pentru cele juridice.