Locul din Europa unde cerul se unește cu Pământul. Peisajul e de vis, trebuie să ajungi măcar o dată în viață

Meteora este un loc care pare să fie desprins dintr-o poveste cu zei și legende antice, un loc în care cerul se unește cu Pământul într-un dans al stâncilor verticale, ce par să sfideze legile fizicii. Situat în centrul Greciei, Meteora este un complex monahal unic, recunoscut pentru peisajele sale spectaculoase și istoria sa fascinantă. Acest loc, care a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988, atrage mii de turiști din întreaga lume, dornici să experimenteze atmosfera magică care bântuie aceste stânci masive. Iată cinci curiozități care îți vor face dorința de a ajunge în acest loc măcar o dată în viață.

Meteora. Foto: arhiva.
Meteora. Foto: arhiva.

1. Un fenomen geologic unic

Stâncile din Meteora sunt o minune geologică rar întâlnită pe glob. Acestea s-au format acum aproximativ 60 de milioane de ani, ca urmare a unui fenomen geologic în care masivele muntoase ale Olimpului și Ossei s-au separa, iar apa lacului a găsit drumul spre Marea Egee, creând un peisaj impresionant de stânci uriașe. Acestea se înalță până la 400 de metri, iar de la distanță, arată ca o pădure de piatră, cu formatiuni stratificate, ce fac ca Meteora să fie un loc cu totul special pe harta lumii.

2. Primii călugări ai Meteorei

Viața monahală în Meteora a început în secolul al XI-lea, când călugării, în căutarea liniștii sufletești, s-au adăpostit în peșteri, trăind ca pustnici. Se spune că Sfântul Atanasie din Meteora, care fusese exilat din Muntele Athos, a fost unul dintre primii care a fondat Mănăstirea Marele Meteor, considerată cea mai importantă din complex. Acesta și ucenicii săi au fost cei care au pus bazele unei tradiții monahale care continuă și astăzi.

3. Din 24 de mănăstiri, doar 6 sunt funcționale

De-a lungul secolelor, în Meteora au fost construite 24 de mănăstiri. Acestea au fost ridicate pentru a proteja comunitățile monahale de atacurile turcilor și albanezilor, dar și pentru a oferi un loc de meditație și rugăciune. Astăzi, doar șase dintre ele mai sunt funcționale: Marele Meteor, Agios Nikolaos, Agios Stefanos, Aghia Triada, Roussanou și Varlaam. Fiecare dintre aceste mănăstiri oferă o priveliște uimitoare asupra regiunii și este un loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga lume.

4. Bombardamentele din Al Doilea Război Mondial

Meteora nu a fost ferită de suferințele celor două războaie mondiale. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mănăstirile au fost ținta bombardamentelor germane, din cauza importanței istorice și simbolice ale acestora. Multe dintre ele au fost parțial distruse și operele de artă au fost furate, dar miraculos, nu toate mănăstirile au fost distruse complet. Aceste atacuri au întrerupt viața liniștită a călugărilor, însă complexul a supraviețuit și astăzi continuă să fascineze vizitatorii.

5. Accesul în Meteora – o călătorie spre înălțimi

La început, accesul în Meteora era posibil doar printr-un sistem de scripeți și coșuri, folosit pentru a transporta alimente și alte necesități în vârful stâncilor. În anii 1920, au fost construite scări din piatră care permit astăzi turiștilor să ajungă mult mai ușor la mănăstiri. Totodată, turiștii care vizitează Meteora trebuie să respecte un cod vestimentar decent, fiind o zonă sacră și un loc de rugăciune. De asemenea, două localități importante, Kalambaka și Kastraki, sunt porțile de intrare în acest loc magic, iar cei care ajung aici pot înțelege cu adevărat de ce Meteora este considerată un loc unde cerul și pământul se întâlnesc.

Meteora este cu siguranță un loc deosebit, un punct de întâlnire între natura magnifică și spiritualitatea profundă. Fie că ești în căutarea unui loc pentru meditație sau pur și simplu vrei să te bucuri de peisaje ce îți taie respirația, Meteora trebuie să fie pe lista ta de locuri de vizitat măcar o dată în viață.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net