Grecia, detronată. Turiștii au o nouă destinație de vacanță preferată. Sute de mii de români au ajuns aici în primele 6 luni ale anului 2024

Deși Grecia s-a numărat întotdeauna printre destinațiile preferate de români, se pare că anul acesta o altă țară a fost luată cu asalt de turiști. Românii preferă să își petreacă tot mai mult vacanțele în Turcia! În prima jumătate a anului 2024, numărul vizitatorilor a crescut cu 13.9% față de anul 2023, ajungând la 26.1 milioane, printre care 455.646 de cetățeni români.

Turcia, destinația preferată a românilor / foto: arhiva Click!
Turcia, destinația preferată a românilor / foto: arhiva Click!

Potrivit ministrului Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în primele 6 luni ale anului 2024, Turcia a înregistrat o creștere de 13.9% față de anul trecut în ceea ce privește numărul turiștilor, ajungând la 26.1 milioane. În prima jumătate a acestui an, 455.646 de cetățeni români au ajuns pe meleagurile acestei țări, cu circa 19.7% mai mulți față de aceeași perioadă din 2023.

De asemenea, s-a înregistrat o creștere de 9.3% și în ceea ce privește veniturile din turism în această perioadă, ajungând la 23.7 miliarde de dolari. Conform ministrului Mehmet Nuri Ersoy, cheltuielile medii zilnice per vizitator în Turcia au ajuns la 98 de dolari, precizând că rezultatele primelor șase luni confirmă angajamentul țării de a-și atinge obiectivul de sfârșit de an de 60 de milioane de turiști și 60 de miliarde de dolari în venituri.

Principalele atracții turistice ale Turciei

Cele mai mari piețe tradiționale ale Turciei - Rusia, Germania și Regatul Unit - au continuat să crească, turiștii îndreptându-se către principalele destinații turistice ale țării: Antalya, Istanbul, İzmir și Muğla. Între lunile ianuarie și iunie 2024, peste 2.7 milioane de ruși au ales Turcia ca destinație de vacanță, înregistrând o creștere de 3%.

În aceeași perioadă, numărul turiștilor germani a depășit 2.5 milioane, cu o rată de creștere de 9% pe piața germană. A treia mare piață a Turciei, Marea Britanie, a înregistrat o creștere de 19%, cu aproximativ 1.8 milioane de vizitatori britanici în prima jumătate a anului.

Primind peste 187.000 de vizitatori, cu 111% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, Turcia a înregistrat cea mai mare creștere pe piața chineză. De asemenea, în primele 6 luni ale anului, peste 56.000 de turiști japonezi au vizitat meleagurile turcești, reprezentând o creștere de 96%.

Patrimoniul istoric, cultural și arheologic al Turciei a stârnit curiozitate în întreaga lume: în prima jumătate a anului 2024, muzeele și siturile istorice turcești au primit aproximativ 14 milioane de vizitatori, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Efes din İzmir, Muzeul Mevlana din Konya, Hierapolis & Pamukkale din Denizli, Göreme și Zelve/Pașabağları din Cappadocia/Nevşehir au fost cele mai vizitate situri de patrimoniu din Turcia în această perioadă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aeroport  jpg
masina volan pixabay1 jpg
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
image
actualitate.net
image
actualitate.net