O țară a devenit noul star al turismul în această vară. Are munte, mare, prețuri mici și mâncare bună

Ultima actualizare:

Numărul turiștilor români care au ales să petreacă un concediu în această țară a crescut cu 60% de anul trecut. În 2024, vizitatorii au venit din toate colțurile țării. Țara a fost promovată, iar turiștii au vrut să vadă cu ochii lor. Și au găsit plajă la malul mării, aer curat de munte, mâncare bună și, culmea! și prețuri mici.

Țara comunistă care s-a transformat într-un star al turismului

image

De anul trecut, dar mai ales din vara 2024, Albania, ţară balcanică cu iz mediteranean, a devenit tot mai mult o alternativă la destinaţiile din Grecia sau Croaţia pentru turiştii europeni dornici să descopere noi locuri.

Oferă atât munte, cât şi mare, iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. Are o istorie frumoasă, iar gurmanzii trebuie să știe că mâncarea lor este foarte bună.

Cu o istorie comunistă care şi-a lăsat profund amprenta în clădiri și peisajul urban, Albania se aseamănă pe alocuri cu România.

Până la turism, un capitol unde România a rămas mult în urmă.

Într-un mod excepțional, Albania a reușit să atragă un număr foarte mare de turiști străini străini faţă de destinaţiile româneşti.

La o oră și jumătate de România  

La doar o oră şi jumătate cu avionul de Bucureşti se află Tirana, capitala Albaniei.

Este o destinație care abia de curând a apărut pe lista de vacanțe a românilor.

 Astăzi însă România câştigă la capitolul economie, iar aderarea la Uniunea Europeană a fost principalul motorul de creştere, pe când Albania, cu o economie mult mai puţin dezvoltată decât cea a României, cu salarii mai mici şi un nivel de trai mai scăzut, câştigă totuşi la capitolul turism.

Cursă directă București-Tirana

În 2023, peste 67.000 de români şi-au petrecut vacanţele în Albania, ceea ce a reprezentat o creştere de 60% faţă de anul anterior.

Această creştere se datorează şi introducerii cursei directe dintre Bucureşti şi Tirana, unul dintre operatorii aerieni care zboară între cele două capitale fiind Wizz Air.

Albania are o deschidere de 362 kilometri la Marea Adriatică. Mai mult, clima pe litoral este una mediteraneană, așadar poate fi o alternativă pentru ţările cu o tradiţie în acest tip de turism.

În 2023, peste 67.000 de români şi-au petrecut vacanţele în Albania, ceea ce a reprezentat o creştere de 60% a numărului de români ajunşi în această ţară faţă de anul anterior, potrivit datelor ministerului turismului din Albania.

Ce se poate vizita 

Una dintre clădirile simbol a comunismului din Albania este Casa Frunzelor, o clădire acoperită de vegetaţie, unde frunzele aveau urechi, în timp ce în România se spuena că pereții au urechi.

Azi, Casa Frunzelor s-a transformat într-un muzeu care spune povestea Securităţii albaneze.

Un alt muzeu al Tiranei este fostul buncăr al dictatorului Enver Hodja, aflat în centrul oraşului.

Un alt loc de vizitat în Tirana este Piaţa Skanderbeg, spaţiul public principal al capitalei albaneze, care poartă numele eroului naţional albanez.

Albania, o țară pentru pasionații de gastronomie

Pe lângă o destinaţie de plajă şi de city-break, Albania poate fi o destinaţie pentru pasionaţii de gastronomie.

În apropierea Tiranei, dar şi în alte zone ale ţării, există multe ferme şi puncte gastronomice, unde turiştii pot mânca bucate tradiţionale cu ingrediente locale, ori din propria fermă, ori de la micii producători din zonă.

Restaurantele agroturistice au la bază conceptul de slow food. Cu o diversitate gastronomică impresionantă, cu influenţe italiene sau otomane, mâncarea albaneză poate ajunge la sufletul fiecărui turist.

Două dintre restaurantele agroturistice sunt Mrizi i Zanave, în satul Fishte, şi Uka Farm, aflat în apropiere de Tirana.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Autorul atacului de la Palatul Parlamentului  Imagine amator jpg
2014 Nysa, stare miasto 03 JPG
gunoi freepik jpg
oase jpg
nucsoara istock jpg
complice crime constanta jpg
swan 200461 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net