Nu ai depus Declarația Unică? Vei plăti un impozit din oficiu!

Ultima actualizare:

    Cine nu și-a depus la timp Declarația Unică, va plăti un impozit din oficiu sursa foto: click.ro
Cine nu și-a depus la timp Declarația Unică, va plăti un impozit din oficiu sursa foto: click.ro

Dacă obții venituri altele decât cele salariale, trebuie să depui, anual, declarația unică. Dacă nu, vei plăti un impozit din oficiu. Zilele acestea, ANAF a propus un proiect de modificare a procedurii prin care stabilește acest impozit. Iată ce trebuie să știi!

Dacă obții venituri altele decât cele salariale, de exemplu venituri din chirii, activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care impozitul se reține la sursă, activități agricole, silvicultură sau piscicultură, trebuie să depui, anual, declarația unică pentru impozitare. Practic, îți declari veniturile obținute anul trecut și-ți estimezi veniturile pe care le vei obține până la sfârșitul anului în curs. În urma acestei declarații, vei plăti un impozit pe venit. Dacă nu depui declarația unică, ANAF te va taxa oricum, pentru că va aplica în cazul tău un impozit din oficiu.

Deci, indiferent de ce-ai face, tot nu scapi. Ori declari și plătești, ori nu declari și plătești oricum. Potrivit Codului de procedură fiscală, nedepunerea declarației unice dă dreptul organului fiscal să stabilească din oficiu – printr-o decizie de impunere - suma pe care o datorezi statului. Zilele acestea, ANAF a propus, printr-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică, modificarea procedurii prin care stabilește acest impozit din oficiu.

Uite ce se propune spre modificare:

  • aprobarea procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice;

aprobarea modelului şi conţinutului formularului 256 “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”;

  • aprobarea modelului și conținutului formularului 257 ”Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“;
  • aprobarea modelului şi conţinutului formularului ”Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice”;

Modelul şi conţinutul formularelor „Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere” şi „Notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere”, au fost aprobate prin Ordinul preşedintelui ANAF. 

Cum te găsește fiscul și cum te obligă să plătești chiar dacă nu vrei

Sunt câțiva pași pe care îi parcurge fiscul până te impozitează din oficiu. În primul rând, autoritățile văd că nu ți-ai declarat veniturile. Te anunță că ai întârziat și, dacă nu te conformezi, începe să ți le caute el. Următorul pas: îți aplică 10% impozit și îți trimite o decizie de impunere.

Fiscul te va căuta și-n gaură de șarpe și te va găsi dacă datorezi bani la stat. Pentru asta, ANAF va folosi informații din declarațiile mai vechi pe care le-ai completat, informații din declarațiile fiscale depuse de terțe persoane, dar va apela și la ajutorul altor instituții sau autorități fiscale din străinătate.

În termen de 15 zile de la expirarea termenului de depunere a declarației unice, ANAF va emite lista persoanelor care nu și-au declarat veniturile. Practic, se va compara lista persoanelor obligate să depună cu lista celor care au depus. Această listă a „rușinii” conține numele și prenumele datornicului, codul numeric personal, categoria de venit pentru care trebuie să plătească impozit, țara în care s-a realizat venitul și anul la care se referă obligația de declarare.

În termen de 15 zile de la întocmirea acestei liste, datornicii vor primi o notificare prin care sunt anunțați că nu și-au declarat veniturile.

După alte 15 zile de la trimiterea notificării, ANAF va întocmi o nouă listă cu cei care, deși au fost înștiințați că au depășit termenul de depunere, tot nu au depus declarația unică.

Cum află ANAF ce venituri ai

Estimarea veniturilor unei persoane se efectuează pe baza următoarelor informații:  

  • din declaraţii fiscale: declaraţii de impunere, declaraţii anuale de venit pentru asocieri fãră personalitate juridică şi entităţi supuse regimului transparenţei fiscale, deconturile privind taxa pe valoarea adăugată;
  • din decizii emise de inspecţia fiscală, pentru anii anteriori;
  • se urmăresc decizii de impunere din oficiu emise în anii anteriori;
  • se urmăresc informaţii de la terţi, obţinute pe baza declarațiilor fiscale sau în baza schimbului de informaţii între ANAF și alte instituții;
  • se caută informaţii obţinute în baza schimbului de informaţii între ANAF și autorități fiscale din străinătate;
  • se caută informaţii despre contribuabilii cu activităţi şi condiţii de desfăşurare a activităţii similare;
  • se verifică contracte privind cedarea folosinței bunurilor;
  • se caută și se verifică alte informaţii care au relevanţă în procesul de stabilire din oficiu a impozitului pe venit.

Apar formularele 256 și 257

După ce s-a stabilit baza de impozitare, adică după ce ANAF a aflat venitul pentru care trebuie să plătești impozit, se trece la calcularea acestui impozit aplicându-se o cotă de impozitare de 10%.  Apoi, se emite o decizie de impunere – formularul 256. Această decizie de impunere se trimite contribuabilului rău platnic. Dacă în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere din oficiu datornicul depune Declarația Unică, decizia de impunere din oficiu se anulează prin formularul 257. Acest formular se trimite contribuabilului.  

Citește și: 

Ce taxe şi impozite locale trebuie să plătim în 2019

Taxă pe zahăr de la 1 septembrie. Va fi de până la 1 leu la litru la băuturile răcoritoare

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net