Nu facem grătar. Aşa astupăm gropile
Dacă vedeţi doi oameni îmbrăcaţi în portocaliu care par a prepara jarul pentru grătar, în mijlocul şoselei, să ştiţi că aparenţele înşală. E vorba de ultima fiţă în materie de plombat gropile din asfalt, folosită în prezent de primăriile din Bucureşti.
Sistemul termic de astupat gropile de pe străzi este noua descoperire a autorităţilor locale din Capitală. Maşinăria, care seamănă cu un grătar generos, se poziţionează deasupra zonelor cu asfalt distrus.
Carosabilul deteriorat este supus unor temperaturi de până la 180 de grade Celsius vreme de circa 10 minute. În acest timp asfaltul se topeşte şi ajunge la o consistenţă care le permite muncitorilor să-l refolosească pentru astuparea gropilor.
Dacă mai au nevoie de mixtură asfaltică, lucrătorii adaugă din unitatea mobilă cu care se deplasează la intervenţii.
După turnare, mixtura e presată şi nivelată cu un compactor manevrat de un singur om. Astuparea unei gropi durează circa 20 de minute, iar după alte 15 maşinile pot circula fără probleme pe asfaltul nou turnat.
Sistemul termic de astupat gropile e deţinut de o firmă privată. El a fost testat de mai multe primării din Capitală, însă în prezent doar edilii Sectorului 6 îl folosesc. Pentru a-l utiliza, primăria plăteşte 279,6 lei (cu TVA) pe metrul pătrat de asfalt.