O afacere care miroase bine: plantație de trandafiri, pentru dulceață și sirop
O familie din comuna Curtea (Timiș) a pus pe picioare o afacere inedită. Vasilica și Ciprian Grecu au avut ideea să cultive trandafiri, din ale căror petale se pot obţine tot felul de produse: dulceață, sirop, apă florală, oțet și uleiuri esențiale.
Cultivarea trandafirilor pentru petale este unul dintre visele celor care vor să se îmbogăţească, prin obţinerea de uleiuri esenţiale. Este o afacere foarte bună, întrucât uleiul de trandafir fiind printre cele mai preţioase uleiuri esenţiale. Procesul nu este însă deloc unul simplu: pentru obţinerea unei singure picături de ulei de trandafir se distilează petalele de cel puţin 50 de trandafiri.
Vasilica şi Ciprian Grecu din Curtea n-au reuşit până acum să planteze așa mulți trandafiri, astfel că producerea de ueirui esențiale rămâne un proiect mai îndepărtat. În schimb, cei doi soți lucrează pentru alte produse.
Pentru un litru de ulei e nevoie de un hectar cu flori
Ciprian a experimentat culesul căpşunilor în Germania și i-a venit ideea că ar putea să pornească, acasă, o mică afacere. Numai că n-a ales căpșunile, ci trandafirii. Având o gospodărie mare, n-a fost o problemă să cumpere şi să planteze butaşi pentru petale. “Prin 2014 ne-am gândit că ar fi o afacere bună, în ideea de a extrage uleiul de trandafir. Asta a fost dorinţa noastră. Doar că pentru extragerea uleiului de trandafir este nevoie de suprafață mai mare decât aici. Ai nevoie de un hectar, ca să scoţi un litru de ulei. Eu, cu toată suprafaţa pe care o am, scot cam zece mililitri. În plus, ai nevoie de echipamente speciale, ustensile ca de laborator. Uleiul se obţine prin distilare, iar noi nu suntem la acel nivel. Dar vreau să măresc suprafaţa”, povestește Ciprian Grecu, care are acum în jur de 1.400 metri pătraţi cultivați cu trandafiri.
“Lucrăm un an întreg”
Acum este momentul prielnic pentru a aduna petalele, iar printre răsaduri mirosul este deja unul amețitor, povestesc cei doi gospodari.
“Lucrăm un an întreg. Din primăvară, din luna aprilie, până prin septembrie, octombrie. Începem cu dezmuşuroit, săpat, arătură, pregătirea terenului, fertilizare. Când înfloresc trandafirii începe culesul. Acum, în iunie, suntem în plină înflorire. Pentru dulceaţă de trandafiri am cules prima dată, apoi pentru sirop, am uscat şi pentru ceai. Facem şi apă de trandafiri, mai nou avem şi oţet de trandafir”, se laudă Vasilica Grecu.
Butași cumpărați din Bulgaria
Soiurile de trandafiri folosite de agricultorii de la Curtea sunt total diferite de cele pe care le regăsim în pieţele de flori. Cultivatorii folosesc în special Rosé de Rescht, un trandafir originar din Iran, şi Trandafirul de Damasc. “Noi am cumpărat butaşii din Bulgaria. E renumită această ţară pentru Valea Trandafirilor. Butaşii rămân şi 12 ani, dar poţi să-i şi întinereşti. Îi tai drastic iarna, iar primăvara ei reîntineresc. E o cultură pe termen lung. Pot să-mi fac singur butaşi, cu puieţi. Ei cresc foarte repede. Important de spus că facem totul bio. Nu folosim chimicale”, detaliază Ciprian.
Dulceața, excelentă pentru papanași
Dulceaţa de trandafiri este o veritabilă delicatesă, dar prepararea ei are secrete. “Pentru dulceaţă, nu se foloseşte toată petala. Partea albă este amaruie, nu se foloseşte. Se frământă și se fierbe siropul în care se pun petalele. Să ştiţi că nu toţi oamenii sunt deschişi la dulceaţa de trandafiri, e foarte parfumată. E excelentă pentru papanaşi sau pentru clătite. Pentru siropul de trandafir, petalele se opăresc, după care se scurg şi se pun la fiert. Apa de trandafiri se poate folosi în alimentaţie, la clătite, prăjituri, la însiroparea blaturilor, dar şi în cosmetică, pentru tonifierea pielii, pentru ten. Oţetul e bun la salate”, spune, cu însuflețire, Vasilica Grecu.
Problema agricultorilor este, momentan, piaţa de desfacere. Produsele nu se găsesc în comerţ, dar pot fi cumpărate din diverse târguri.
Vezi galerie foto pe adevarul.ro!