Secretul pâinii românești care a cucerit Europa. Are o rețetă de 300 de ani!
O brutărie din judeţul Alba a ajuns celebră pe toată planeta datorită pâinii preparate după o reţetă veche de 300 de ani.
Brutăria din Sântimbru este cea mai cunoscută din judeţul Alba, iar oamenii din localităţile vecine vin de zeci de ani să cumpere o pâine caldă, frământată cu respect pentru învăţăturile părinteşti.
Pâinea de Sântimbru este un produs autentic tradiţional, făcut din făină, maia, apă caldă, drojdie şi sare, pe tăvi de fier unse cu puţin ulei. Nu are compuşi chimici, cuptorul este din cărămidă de ţigan, iar vatra din argilă, la fel ca acum 100 de ani. Brutăria păstrează o reţetă veche de peste 300 de ani.
Turiștii și albaiulienii pot cumpăra „pita cetății” de la alimentarele din Alba Iulia unde se găsește și pâine de Sântimbru. Cântărește un kg și 200 de grame și costă 8 lei.
Administratorul brutăriei, Călin Matieş, care e şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pâinea de Sântimbru, ce are o tradiţie de circa 45 de ani, a ajuns în aproape toată Europa, iar din ea au gustat oficialităţi din străinătate, diplomaţi, actori, sportivi de marcă, dar şi politicieni.
”Preşedintele Klaus Iohannis a gustat din pâinea de Sântimbru la Târgul INDAGRA, iar fostul premier Victor Ponta a servit când am prezentat-o în Parlament”, a spus Călin Matieş.
Rețeta pentru pâinea de Sântimbru
Ingrediente:
- PROSPĂTURĂ (acriturĂ): faină, apă, drojdie. Se frământă, se dospește 6 ore.
- MAIA: faină, drojdie, prospătura, apă. Se frământă, se dospește 1h și 30 min.
- COCA (aluat): maia, făină, sare, drojdie. Se frământă, se dospește 30 min.
Prelucrare:
- Se modelează manual după forma dorită;
- Se pune la dospit în tăvi 30 min.;
- Se spoiește cu apă;
- Se coace la o temperatură de 250 grade C;
- Se bate de coaja manual.
Sursa: agriculturae.ro
PITA CETATII from AlbaCarolinaTV on Vimeo.