Până acum erau filmaţi, acum sunt şi ascultaţi EXCLUSIV
Aud şi văd tot ce se întâmplă în fiecare sală unde se susţine probă de Bac. Din acest an, centrele de examen vor fi dotate cu noi sisteme de înregistrare cu care vor fi prinşi absolvenţii de liceu care foşnesc fiţuici sau şoptesc între ei.
Mai sunt patru zile până va începe examenul de Bacalaureat. Candidaţii vor avea surprize de proporţii în acest an: va fi aproape imposibil de copiat! Reporterii Click! au surprins miercuri momentul când se montau primele camere audio, special pentru examenul de Bac din acest an, în sălile din Colegiul Tehnic Anghel Saligny, din Capitală.
Angajaţii unei firme specializate s-au căţărat pe scări înalte pentru a monta aproape de tavan sistemul de înregistrare audio, alături de camerele video montate în anii trecuţi.
”Cardul pe care se înregistrează are memorie mare şi va putea stoca timp de o săptămână tot ce se aude în sălile de examen şi în camera unde va funcţiona comisia de examen. În Colegiul Saligny, sistemul a fost instalat în 14 săli. Membrii comisiei de examen vor putea auzi cât de tare este necesar orice foşnet din sala de examen. Ei sunt singurii care pot asculta înregistrările”, ne-a explicat Cătălin, specialist de la firma Bip Telecom.”Colegiul nostru este de mai mulţi ani centru de examen pentru Bac. Anul acesta, Primăria Sectorului 3 ne-a dotat şi cu sistemul acesta de înregistrare audio, o premieră. În cazul că, la verificarea înregistrărilor, va fi suspiciune de fraudă, comisia de examen va decide eliminarea din examen a candidatului surprins de sistemul de înregistrare”, ne-a precizat Maria Rădoi, directorul Colegiului Anghel Saligny. Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest an este obligatorie supravegherea audio-video în timpul probelor de Bac, iar comisiile de examen vor verifica înregistrările.O altă premieră va fi aceea că absolvenţii de liceu vor semna un proces-verbal de luare la cunoştinţă că vor fi eliminaţi definitiv din examen în caz că vor fi prinşi cu fiţuici sau alte materiale ”ajutătoare”.
Lucruri strict interzise
Sunt interzise în sala de examen: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne, telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. De asemenea, va fi interzisă comunicarea între candidaţi sau cu exteriorul, schimbarea între ei a foilor din lucrare, ciorne sau notiţe.
Calendarul probelor
În perioada 8-26 iunie, sunt programate probele de evaluarea competenţelor lingvistice la limba română, limba maternă, o limbă de circulaţie internaţională şi cele de competenţe digitale. Din 29 iunie până la 3 iulie, vor fi probele scrise la Limba română, Limba maternă, disciplina obligatorie a profilului şi proba la alegere. Rezultatele vor fi afişate pe 6 iulie, dată când se vor putea face şi eventualele contestaţii.