Panama Papers: Miliardarii români şi-au ascuns averile la 10.700 km

Ultima actualizare:

    Cel mai mare scandal financiar din istorie. Şefi de state,  politicieni, sportivi şi infractori au «dosit» sute de miliarde de dolari în firme-fantomă din Panama. Şi români sunt implicaţi
Cel mai mare scandal financiar din istorie. Şefi de state, politicieni, sportivi şi infractori au «dosit» sute de miliarde de dolari în firme-fantomă din Panama. Şi români sunt implicaţi

Mossack-Fonseca. O firmă cu sediul în Panama şi filiale în 35 de ţări este creierul care a ascuns ca într-o vrajă averile unor sportivi celebri, lideri mondiali, capete încoronate, corporaţii de prestigiu şi interlopi.

Printre ei, şi românaşi de-ai noştri: Cristi Borcea, “regele aurului” Frank Timiş şi temutul SOV, alias Sorin Ovidiu Vântu.

Printre ei, şi românaşi de-ai noştri: Cristi Borcea, “regele aurului” Frank Timiş şi temutul SOV, alias Sorin Ovidiu Vântu.
Printre ei, şi românaşi de-ai noştri: Cristi Borcea, “regele aurului” Frank Timiş şi temutul SOV, alias Sorin Ovidiu Vântu.

Miliardarul Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ’90, potrivit site-ului de investigaţii Rise Project. ”Boierul” Timiş, considerat de mulţi cel mai bogat român, a folosit firma Castle Europa Limited, înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack-Fonseca, în afacerile demarate în România în 1997. Cristi Borcea şi Sorin Ovidiu Vântu nu au vrut să-şi pună mintea la contribuţie cu ascunderea averilor şi au recurs la Mossack-Fonseca. Cetăţenii moldoveni Olga şi Alexandru Repede, acuzaţi de procurorii români că au dorit falimentarea Uztel Ploieşti, au apelat şi ei la vrăjile panamezilor. Numele magnatului israelian Beni Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei, apare şi el în documente. Omul de afaceri este anchetat în România în dosarul retrocedărilor ilegale în care sunt implicaţi Paul Lambrino şi Remus Truică. Jurnaliştii de la Rise Project scriu că Beni Steinmetz – stabilit în Elveţia - ar fi folosit firmele înfiinţate de Mossack-Fonseca pentru a controla afaceri în ţara noastră.

Cum s-a aflat?

Ziarul german Sueddeutsche Zeitung a primit, în urmă cu un an, peste 11,5 milioane de documente ale firmei, de la o sursă misterioasă. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme off-shore. Pentru a le decripta şi a face ordine în păienjenişul creat de Mossack-Fonseca, jurnaliştii germani au apelat la Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii. În total, 370 de jurnalişti din 78 de ţări au participat la gigantica anchetă despre ”fabrica de firme” din Panama.

De ce este această ţară raiul firmelor-fantomă pentru bogătaşi?

Taxa este de 300 de dolari pentru înfiinţarea unei firme, nu există cerinţe privind depozitul sau plata capitalului social, nu există control de schimb valutar sau restricţii privind libera circulaţie a monedei. În Panama, companiile off-shore nu plătesc nici o taxă cu reţinere la sursă – privind impozitul pe câştigurile de capital, impozitul pe succesiune, impozitul pe bunuri, pe cadouri etc. Toate companiile înregistrate în Panama plătesc doar o taxă anuală de licenţă către guvern.De asemenea, taxarea pentru firme nerezidente este 0. 

Şefi de stat şi sportivi de top, pe lista neagră

4 act 10 putin jpeg

140 de politicieni de top din întreaga lume, sute de milionari şi miliardari, din care 29 aflaţi în topul Forbes al celor mai bogaţi pământeni, sportivi sau foşti sportivi celebri, toţi apar în cel mai mare scandal financiar din istorie. Click! vă prezintă câteva nume implicate în dosarul ”Panama Papers”. În domeniul politic, printre cei care şi-au pus banii la adăpost în paradisuri fiscale se numără premierul Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, preşedintele Argentinei, Mauricio Macri, regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, tatăl premierului britanic David Cameron, sora fostului rege al Spaniei, Juan Carlos. Nici sportivii de top nu sunt ocoliţi de acest scandal. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Lionel Messi, urmat de preşedintele UEFA, fostul fotbalist Michel Platini. În actele verificate de sute de jurnalişti apar şi numele unor spioni, traficanţi de droguri sau criminali.

Putin, avere «la secret» de două  miliarde $?

simeon stalpnicul png

Deşi numele preşedintelui rus Vladimir Putin nu apare în nici unul dintre documentele intrate în posesia jurnaliştilor, datele arată acelaşi model: prietenii săi au câştigat milioane din afaceri care nu aveau cum să fie securizate fără acceptul său. Documentele sugerează că familia lui Putin a beneficiat de aceşti bani, iar această avere imensă, de peste două miliarde de dolari, este, de fapt, a sa, nu a prietenilor. Ancheta începe în Panama, ajunge în Rusia, Elveţia, Cipru şi include o staţiune privată de schi, unde fiica cea mică a lui Putin, Katerina, s-a căsătorit în 2013. ”Panama Papers” aduce o lumină aparte asupra lui Serghei Roldughin, prietenul cel mai bun al lui Putin, cel care i-a făcut cunoştinţă cu femeia ce i-a devenit ulterior soţie, Liudmila, şi naşul fiicei celei mari a lui Putin, Maria. Muzician de profesie, el ar fi acumulat, aparent, o avere uriaşă, controlând o serie de active în valoare de cel puţin 100 de milioane de dolari. Roldughin pare să fi fost ales pentru acest rol tocmai datorită profilului său discret.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
microbuz scolar jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
nosferatu  jpg
Odihnă, flori, somn jpg
frica jpg
nasterea domnului jpg
index (34) webp
casa din care se auzeau zgomotele jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net