Îţi laşi mobilul pe bar? Primeşti o cafea gratis!
Idee ingenioasă a patronului unei cafenele din Oradea. Sătul să-i vadă pe cei care-i trec pragul că mai mereu sunt cu ochii în telefon, scriind mesaje sau accesând internetul, s-a gândit să vină cu o ofertă specială. O oră fără telefon şi internet la „Moszkva Caffe” este răsplătită cu o cafea gratuită.
"Cei care vin şi se aşează la masă uită să interacţioneze. Uită să socializeze. Se aşează şi încep să butoneze telefonul. Eu îmi doresc ca tot mai mulţi clienţi să interacţioneze", spune George Staicu, proprietarul cafenelei. Astfel, clienţii care aleg să-şi petreacă o oră fără să acceseze telefonul sau internetul, primesc o cafea din partea casei. Ca să fie sigur că metoda este pusă în aplicare, clientul primeşte cafeaua doar după ce telefonul a fost lăsat la bar.
Telefoanele rămân pe tejgheaua barului
Clienţii sunt încântaţi de această iniţiativă şi spun că abia acum realizează că uitau să-l privească în ochi pe cel de vis-a-vis şi asta pentru că privirea le era mereu îndreptată spre ecranul telefonului.
"Nu îţi poţi da seama cât de bine este fără telefon şi fără acces la internet decât atunci când eşti motivat să faci acest lucru. Din păcate, trăim într-o lume a vitezei, într-o lume virtuală care ne ocupă timpul şi viaţa şi uităm să ne bucurăm de frumuseţea lucrurilor mărunte. Ideea este mai mult decât binevenită", ne-a spus Andrei Popa, client al cafenelei. Această acţiune este un prim pas făcut de patronii localului care în decursul anului vor să schimbe radical situaţia şi să îi facă pe oameni să comunice atunci când se văd.
Amenajarea barului a durat o jumătate de an
Cel mai nou local din Cluj, deschis în urmă cu două săptămâni, se numeşte "Joben" şi îţi dă senzaţia că eşti într-un roman SF de-a lui Jules Verne. Un mini-dirijabil suspendat de tavan, o bicicletă zburătoare a omului indivizibil, un scaun electric, roboţelul Mo, ceasul cu elice, totul seamănă cu un decor de pe un platou de filmare. La acest decor s-a muncit mai bine de jumătate de an, din vara anului 2013. Piesele din local au fost colecţionate de patronul localului, un tânăr de 27 de ani, Vig Norbert, cu ajutorul a doi designeri din Cluj.