Pelerinajul de la Sfânta Parascheva, la sfârșit. Câți credincioși s-au închinat anul acesta la raclă

Ultima actualizare:

    Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost introdusă în Catedrala Mitropolitană din IașiFOTO: bzi.ro
Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost introdusă în Catedrala Mitropolitană din IașiFOTO: bzi.ro

Pelerinajul de anul acesta de la Sfânta Parascheva a luat sfârșit. Racla cu moaștele Sfintei a fost introdusă, azi dimineață, în Catedrala Mitropolitană , acolo unde se află tot timpul anului.

În această dimineaţă, începând cu ora 6.00, a avut loc procesiunea de introducere în Catedrala Mitropolitană a raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Timp de o săptămână, cât a durat pelerinajul, peste 80.000 de credincioși s-au rugat, respectând în majoritatea timpului regulile sanitare. 


    Mii de pelerini au asistat pe 14 octombrie la slujba religioasă Foto: adevarul.ro
Mii de pelerini au asistat pe 14 octombrie la slujba religioasă Foto: adevarul.ro

După ce moaștele au fost introduse în Catedrala Mitropolitană, PS Nechifor s-a adresat credincioșilor prezenți:

„Sfinţii ne-au fost lăsaţi ca mărturie, mângâiere şi ca semn de putere pe care Dumnezeu ni le pune înainte spre a îndrăzni. Îndrăzniţi, eu am biruit lumea şi nu e o biruinţă sângeroasă, nu e biruinţa în care ne cheamă Domnul să ne aducem răzbunare, să fim întotdeauna ofensivi, ci o biruinţă prin a ne încredinţa Domnului şi a înţelege că Domnul lucrează în istorie până la sfârşitul veacului şi lucrează şi prin sfinţii săi. De aceea Sfinţii ni sunt puşi ca semn de biruinţă, ca semn înţelegător că Domnul îşi continuă lucrarea şi în zilele noastre cu putere şi cu semne vădite. Sfinţii stârnesc ei înşişi împotriviri şi alegeri diferite ale oamenilor.

În ciuda împotrivirilor, semnele lor sunt vădite, minunile lor sunt vădite. După în ciuda împotrivirilor pe care Domnul Hristos le-a avut în viață, nu puţine, oamenii au auzit cuvântul cu putere multă şi l-au auzit şi l-au mărturisit că atare. Petru, inspirat de Tatăl Ceresc aduce mărturie.

De aceea ne minunam că oricât de mari sunt crizele şi provocările am trecut şi prin timpul comunismului şi chiar şi atunci racla cu Sfânta Parascheva era scoasă cu cinstire în Sfântă procesiune. Adunăm mulţime de credincioşi. Oricât de mari au fost provocările şi crizele, Domnul a lăsat ca aceste semne să rămână de mărturie şi înţelegere a lucrării sale către cei credincioşi. Pentru noi cei credincioşi, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, sunt mângâiere şi lucrare minunată în viaţa noastră, în cetate şi în lume. De aceea ţinem să împlinim această datorie, această moştenire adevărată pe care o avem de la părinţii noştri, de a duce şi noi mai departe înţelesul acestui pelerinaj pe care îl facem, până la aducerea sfintelor moaște în Catedrala.

Mulţumim Lui Dumnezeu pentru acest semn, mulțumim Lui Dumnezeu pentru sfintele moaște, mulțumim Lui Dumnezeu pentru minunile pe care le face în viața noastră și mângâierea pe care o simţim în suflet oricât de mari sunt durerile şi încercările pe care le avem de dus dar care cu ajutorul Lui Dumnezeu ne fac mai puternici şi lărgesc inima şi înţelegerea noastră. Aduc mulţumirea ÎPS Teofan, tuturor părinţilor care ne-au fost alături şi care au ostenit cu bucurie şi evlavie pentru a îndeplini şi anul acesta aces pelerinaj. Părinţii din Parohiile şi Sfintelor noastre mănăstiri, maicilor de la Mănăstirea Văratec care ne-au adus spre închinare moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul. Mulţumim domnilor de la jandarmerie şi doamnelor, forţelor de ordine, Poliţie, tuturor celor care ne-au fost alături şi a căror nume nu le pomenim acum cu de-a amanantul dar ne rugăm cu toţi să fim mângâiaţi de binecuvântarea Sfintei Parascheva.

Am avut vreme frumoasă, atât de tihnită, atât de îmbodobită, nu doar cu flori, cu rânduiala slujbei, ci mai ales cu rugăciunea celor mulţi cu care am fost alături, pelerini şi cărora le mulţumim, ieşeni şi întreaga țară. Sfânta Parascheva să ne ajute şi să vă ajute tuturor, celor care au fost alături şi să mângâie celor care şi-au purtat rugăciunile şi durerea cu credinţa la racla. Să mulţumim că în orice timp, sfinţii ne sunt pildă de putere, pildă de întărire şi mângâiere. Să vă întoarceţi la casele voastre, dragi pelerini, cu nădejde şi să duceţi mărturie în familie şi în cetate că Dumnezeu lucrează la Sf. Parascheva aşa cum a făcut an de an şi zi de zi.”, conform bzi.ro.

Citește și: 

Sfânta Parascheva 2021. A început cel mai mare pelerinaj din România

12.000 de sarmale, împărțite pelerinilor de la Sfânta Parascheva. Cine sunt femeile care le pregătesc an de an

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net