Pensionarii răbufnesc după majorarea punctului de pensie: „Și-au bătut joc de noi! Ăștia sunt bani?”

Ultima actualizare:
Ștefania Onofrei a venit la piață, dar a plecat cu sacoșa aproape goală
Ștefania Onofrei a venit la piață, dar a plecat cu sacoșa aproape goală

De la 1 septembrie, s-au mărit pensiile, însă oamenii tot nemulțumiți sunt. Și pe bună dreptate, pentru că le-au crescut veniturile, unora, cu doar câțiva zeci de lei. „Praf în ochi la prostime”, a strigat cu năduf doamna Ștefania Onofrei, de 76 de ani, pe care am întâlnit-o în piață.

Viorica Ionașcu se teme că nu-i vor ajunge banii de întreținere la iarnă
Viorica Ionașcu se teme că nu-i vor ajunge banii de întreținere la iarnă

„Mai bine nu mai măreau deloc! Ce să fac eu cu câțiva zeci de lei? Că prețurile au luat-o și ele razna! Păi, uite, am venit să cumpăr niște legume...păi ce să iau? Că roșiile sunt șase lei, ceapa patru lei, ardeii și ăia trei, patru lei..de vinete nici nu mă pot atinge..” Ștefania ne-a povestit că a lucrat timp de 30 de ani. „Am lucrat la o fabrică de ulei, pe la Obor, nici nu cred că mai există acum, și la o cantină studențească din Regie. Mi-am distrus nervii și sănătatea! Pentru ce? Ca să-și bată ei joc de mine acum!”, spune femeia cu vocea tremurândă. Dar pare resemnată. „Nu avem ce face. Ne-om descurca cum om putea...Când n-om mai putea, Dumnezeu mai știe..” Cumpărase din piață două kilograme de roșii și câteva prune. „Uite pe ce s-au dus aproape 20 de lei!!” și deschide sacoșa să-mi arate legumele.

Doamna Maria ne-a spus că nu știe cum se va descurca atunci când va ajunge la pensie
Doamna Maria ne-a spus că nu știe cum se va descurca atunci când va ajunge la pensie

„Cu o mână au dat, cu o mână au luat”

La ora nouă dimineața am ajuns în piața Gorjului din sectorul șase și am găsit-o aproape pustie. Printre tarabele cu legume și verdețuri se plimbau doar câțiva pensionari. Nu prea i-am văzut să cumpere, mai mult priveau. Unii pipăiau roșiile să vadă dacă nu cumva sunt moi. Și plecau mai departe. Apoi, puneau mâna pe cartofi. Dar nici ăia nu păreau în regulă...I-am întrebat dacă încep pregătirile pentru iarnă, dacă vor pune murături, dacă vor face conserve. Mulți au dat din umeri. Nu sunt bani! „Au spus că măresc pensiile, mi se plânge doamna Viorica Ionașcu. Le-au mărit că nici nu le simțim! Eu am avut înainte  936 de lei, iar acum, am primit 1.075. Mi-au mărit cu fix 139 de lei. „Și era bine și așa, dacă nu creșteau prețurile! Normal. Cu o mână au dat, cu una au luat. Uite, aici, în piață, legumele sunt scumpe, fructele la fel, ca să faci o amărâtă de ciorbă, dai 50 de lei...Suntem necăjiți, duduie, pentru că uite, ne-au promis pensii și și-au bătut joc! Eu am lucrat 35 de ani și am o pensie de mai mare rușinea! Și vine acum iarna și iar trebuie să mă împrumut pe la copii pentru lumină, întreținere și mâncare”. Femeia are 65 de ani, dar pare mult mai în vârstă. Ea ne-a povestit că-și face cumpărăturile numai din piață pentru că este mai ieftin decât la supermarket. „Uite, de la fata asta cumpăr mereu, că dă mai ieftin”, ne spune și ne arată cu degetul o vânzătoare tânără. Femeia pleacă fluturând în aer portofelul și blesteamă. „O să murim cu zile, mamă! Nimic nu merge bine în țara asta! Arză-i-ar focu!”

„Nu mai cumpără lumea, doamnă, că-s săraci!”

Vânzătorii se plâng și ei că rămân, uneori, cu marfa nevândută. „Nu se mai cumpără cum se cumpăra odată! Acum, omul vine, întreabă de preț și, dacă nu pleacă, cumpără puțin. Păi în anii trecuți la ora asta piața era plină ochi. Nu aveai loc să arunci un ac. Se călcau în picioare. Mai ales că acum începe sezonul lefgumelor pentru murături și conserve. Acum, vedeți și dumneavoastră, piața e goală. Iar noi rămânem cu arfa pe tarabe, nu vedeți că suntem mai mulți vânzători decât clienți?”, ne întreabă cu amărăciune Adrian Neacșu, un vânzător.

Un vânzător ne arată cum i s-au stricat cartofii pe câmp din cauza ploilor abundente din iunie
Un vânzător ne arată cum i s-au stricat cartofii pe câmp din cauza ploilor abundente din iunie

„Cumpăr puțin, așa, de gust”

Doamna Maria voia să cumpere legume pentru consumul de zi cu zi. „Nu iau în cantități mari. Puțin din fiecare. Niște roșii, niște ardei, ceapă, așa ca pentru o salată. Anunl trecut, am pus murături. Am cumpărat ardei, gogoșari, castraveți, varză. Acum mi-am spus că nu se mai merită. Prea mulți bani..Eu încă lucrez, sunt funcționară și nu mai ajung cu banii de la o lună la alta..dar amărâții ăștia în vârstă care trăiesc o pensie de câteva sute de lei...vai de capul lor! Mi-e teamă că trece timpul, trec anii și o să ajung și eu așa”.


    Un vânzător ne arată cum i s-au stricat cartofii pe câmp din cauza ploilor abundente din iunie
Un vânzător ne arată cum i s-au stricat cartofii pe câmp din cauza ploilor abundente din iunie

La iarnă, cartofii vor ajunge 5 lei kilogramul

Într-adevăr, legumele sunt puțin mai scumpe în piață din cauza ploilor din iunie dar și din cauza secetei care a urmat, mi-au spus producătorii.  Neacșu Adrian vine din localitatea Colibași, județul Giurgiu. Este producător, iar pe taraba lui vinde de toate: cartofi, ceapă, ardei gras, salată, roșii și verdețuri. A recunoscut că prețurile sunt mai mari, mai ales la ceapă. „Din cauza ploilor din iunie ne-a putrezit ceapa pe câmp. La fel și cartofii. Vremea asta ne-a cam dus în sapă de lemn”, se plânge omul. El vinde kilogramul de cartofi cu 2,5 lei, dar la iarnă ne-a spus că prețul se va duba. „Ascultați-mă pe mine, la iarnă veți cumpăra cu cinci lei. Ploile, dar și seceta ne-au distrus culturile. Și de ceapă, și de cartofi”. Omul ne-a spus că prețul crește și pentru că nu mai există cultivatori români așa de mulți cum erau odată. „Păi, duduie, în Covasna și Harghita creșteau cartofii și-n pomi. Sunt zonele noastre recunoscute pentru producții foarte mari. Azi, s-a ales praful de tot. Înainte, concurența era între noi, micii producători. Acum concurența vine din afară. Nu vedeți ce legume găsiți la hypermarket? Mici, urate, sfrijite și aduse din Turcia, Grecia sau Spania. Și mai iefine..Asta ne îngroapă pe noi..comerțul din afară..”, se plânge Neacșu.

Citește și: 

Cât înseamnă de fapt majorarea de pensie: 178 de lei în plus

Pensiile cresc începând de astăzi. Valoarea punctului de pensie ajunge la 1.265 de lei

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net