Pepenii românești au apărut pe piață! Cum îi recunoști de cei de import

Ultima actualizare:
Pepenii românești sunt de culoare închisă
Pepenii românești sunt de culoare închisă

A venit vara și atât de mult-așteptatul pepene românesc a apărut în piețe. Fructele atât de savuroase sunt de câteva zile pe tarabe și pot fi confundate ușor cu cele de import. Producătorii autohtoni spun însă că dacă suntem atenți la câteva detalii putem face diferența între cei produși pe pământ românesc și cei aduși din afară.

Cele mai cunoscute zone din sud-ul României în care se produc pepenii sunt județele Dolj, Călărași și Ialomița. Primii care se coc sunt cei din Dăbuleni (Dolj). Producătorii spun că acolo solul este nisipos și pepenii ajung la maturitate cu cel puțin 10 zile mai devreme de celelalte zone. Și solul din Ialomița face minuni. Producătorii din comuna Gheorghe Doja, de exemplu, au parte de pământ cernoziom, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai productive soluri din România.

Cum recunoaștem pepenii românești

De Dăbuleni, Călărași sau Ialomița, pepenii românești pot fi ușor recunoscuți dacă avem în vedere câteva detalii

Culoarea este un criteriu important. Cel românesc este verde închis. Are pata galbenă pe el care arată că s-a copt. Codița verde ne arată că este proaspăt. Un kilogram de pepene de Dăbuleni costă în jur de 2 lei.  

Pepenii din import sunt mari, au formă alungită și sunt mai deschiși la culoare. Au dungi late  și rare, de culoare mai închisă decât restul fructului, iar codița nu mai este verde, semn că au fost culeși mai demult.

”Nu suportă comparație gustul de pepene românesc cu cei din import. Cei din grecia au gostul lemnos, iar cei românești au miezul dulce. Doar în România se produc cei cu coaja neagră. Un alt soi, care a fost aclimatizat în țara noastră acum mai bine de 100 de ani este Charleston, o varietate de pepene ce are coaja verde deschis cu dungi pestrite si cu o forma alungită”, a explicat Petru Claudiu Constantin, un distribuitor de pepeni de Dăbuleni.

Sofia este clientă fidela a standului de pepeni de Ialomița
Sofia este clientă fidela a standului de pepeni de Ialomița

Pepenii se coc noaptea

Sandu Marius Dumitrescu, un bucureștean care s-a asociat cu verișorul său din comuna Gheorghe Doja din Ialomița și au pus pe picioare o plantație de pepeni pe o suprafață de 30 de hectare, spune că niciodată pepenii românești nu se coc mai devreme de 15 iunie. ”Depinde mult de vreme și de temperaturi. Pepene crește noaptea, dacă sunt temperaturi de cel puțin 10 grade Celsius și ziua, dacă este soare, se coace. Dacă este frig, pepenele nu crește. Din acest motiv unii producători fac foc pe câmp și încălzesc tunelurile. Mai noi și producătorii români folosesc tuneluri acoperite cu folie de plastic pentru a protaja pepenii, la fel ca în străinătate”, a explicat producătorul.

CITEȘTE ȘI: A lăsat costumul ca să cultive pepeni

Dumitrescu a mai spus că sămânța de pepeni folosită este una hibrid, mult mai rezistență și, cel puțin în Ialomița, se folosesc foarte puține stimulente de creștere a plantelor, având în vedere că solul de acolo este productiv.

Producătorul de pepeni spună că această afacere aduce și profit, însă doar pentru plantații mai mari de 10 hectare. ”Nu poți face bani dintr-un hectar de pepeni. Costurile sunt prea mari și poți să pierzi bani. Trebuie anhajați paznici, trebuie făcute fântâni și cumpărate pompe pentru irigații. Sunt bani care se amortizează doar dacă plantația este pe o suprafață mare”, a spus Sandu Marius Dumitrescu.


    Sofia este clientă fidela a standului de pepeni de Ialomițafoto:Click!
Sofia este clientă fidela a standului de pepeni de Ialomițafoto:Click!

Cumpărătorii, greu de convins

Pepenii românești sunt mai ieftini cu cel puțin 1 leu  față de cei din import. Și cu toate acestea, românii tind să îi aleagă tot pe cei din Grecia, pentru că au o formă perfectă. În plus ei nu cred că pepenii românești sunt cei de pe tarabe. Doar clienții care au mai cumpărat și în trecut de la producători revin cu încredere de fiecare dată.

Doamna Sofia, o bucureșteancă din cartierul Crângași spune că vine mereu să își ia pepeni de Ialomița de la Dumitrescu.

”Am încredere pentru că îl știu pe domnu’ de câțiva ani. Are marfă de calitate. Pepenii sunt gustoși și proaspeți. Mereu cumpăr de aici pepeni românești”, a spus cumpărătoarea.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calcule credit png
butrint albania (1) jpg
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Colaj Ferma Dacilor jpg
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net