Pietroiul ăsta valorează cât o garsonieră
Câteva picături de răşină, scurse dintr-un pin, pot fi chiar mai valoroase decât aurul. Singura condiţie - să treacă peste ele câteva milioane de ani! Chihlimbarul astfel obţinut a sucit minţile bijutierilor, dar şi pe ale căutătorilor de comori.
Comuna Colţi, din judeţul Buzău, este cunoscută drept patria chihlimbarului „made in Romania”. Ani în şir, localnicii au trăit din exploatarea răşinei fosilizate, că doar era din belşug şi era aproape, uneori chiar sub casele lor. Până şi vânătorii de comori îşi întindeau corturile vara la Colţi, în căutare de chihlimbar.
Astăzi, pietrele semipreţioase sunt scumpe şi la vedere. Puţinele piese rămase sunt expuse sub lacăt la Muzeul chihlimbarului din localitatea de origine sau scoase la vânzare pe internet. Preţurile pornesc de la 10-12 lei/gram şi pot depăşi chiar 40 de lei/gram, însă au fost vremuri în care valoarea chihlimbarului era mai mare decât cea a aurului cu multe carate. “Bijutieri din toată lumea se băteau pe chihlimbarul românesc. Acesta de Colţi este cel mai apreciat, datorită compoziţiei, dar şi a nuanţelor. Odinioară era atât de scump, că doar doamnele regilor şi împăraţilor şi-l permiteau în podoabele pe care le purtau”, ne-a explicat Diana Gavrilă, de la Muzeul chihlimbarului din Colţi.
Cea mai valoroasă piesă expusă la Colţi cântăreşte nu mai puţin de 1.857 grame. În bani, s-ar traduce într-un preţ de aproximativ 16-17.000 de euro, cam cât un apartament de lux prin zonă, sau cât o garsonieră modestă prin Capitală. Nici nu e de mirare de ce chihlimbarul a stârnit fantezii celor care se visau îmbogăţiţi peste noapte. Şi nu numai lor!
“Elena Ceauşescu era mare admiratoare. Locuitorii judeţului Buzău i-au oferit în dar în 1987 un set de bijuterii din chihlimbar pe care le purta mai peste tot. Şi celebra pipă a lui Stalin a fost făcută din chihlimbar de Colţi”, ne-a mărturisit Diana Gavrilă.
Pensionarii pot vizita gratuit muzeul
Muzeul chihlimbarului din Colţi este deschis zilnic pentru vizitatori. Programul de iarnă (octombrie-mai) este de la ora 08.00 la 17.00, iar pe timp de vară – între 10.00 şi 18.00. Preţul unui bilet de intrare este de 6 lei pentru adulţi, 3 lei/adult – în cazul grupurilor de minimum 10 persoane - şi 1,5 lei pentru elevi şi studenţi. Pensionarii au gratuitate la intrarea în muzeu.