A plouat în 48 de ore cât în două luni!
Nu mai ştiam cum să scăpăm de caniculă şi iată că ne-au lovit furtuni violente şi cantităţi uriaşe de ploaie. Au lăsat în urma lor inundaţii, ruperi de arbori, maşini avariate.
Echipajele ISU au intervenit în 56 de localităţi din 12 judeţe şi în Bucureşti, pentru degajarea copacilor doboraţi din cauza vântului, evacuarea apei din gospodării, imobile şi porţiuni de drum afectate de inundaţii, salvarea persoanelor şi animalele aflate în dificultate. Doar în Capitală s-a intervenit pentru evacuarea apei din 14 case, 14 curţi, şapte subsoluri şi o stradă, precum şi pentru degajarea a 14 copaci căzuţi pe carosabil şi pe trei autoturisme, potrivit unui bilanţ transmis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).Bucureştenii au dovedit totuşi că nu şi-au pierdut simţul umorului. În cartierul Tineretului, un bărbat pasionat de pescuit a profitat de uriaşul lac creat ad-hoc, aşa că şi-a adus scăunelul pliant şi undiţa şi s-a pus „pe treabă”. Pentru ca totul să fie „ca la carte”, omul a venit dotat şi cu peşte, pe care l-a aşezat demonstrativ în vârful undiţei.
Probleme mari au mai fost în judeţul Argeş, în localităţile Piteşti, Poiana Lacului, Cotmeana, Băbana şi Bradu, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din nouă curţi, un subsol al unei instituţii publice şi degajarea a patru copaci căzuţi din cauza vântului, dintre care unul pe un autoturism.”În localitatea Arefu, pe DN 7C, din cauza căderilor de pietre de pe versanţi circulaţia s-a desfăşurat, temporar, alternativ pe un singur sens. Echipaje specializate au intervenit în teren pentru degajarea drumului”, anunţă IGSU.S-au mai înregistrat probleme în judeţele Călăraşi, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.Meteorologii au emis o avertizare ”cod portocaliu” de furtuni pentru municipiul Bucureşti, 15 judeţe din ţară şi pentru zona de munte din alte patru judeţe, valabilă pentru luni şi marţi. ”Într-adevăr, au fost cantităţi mari de apă. În doar 48 de ore, în Muntenia s-au înregistrat 143 l/mp la Turnu Măgurele, în Bucureşti au fost 90 l/mp, iar în Oltenia, localitatea Măciuca, au fost 100 l/mp. În mod obişnuit, în toată luna iulie ar fi normală o cantitate de 60 -80 l/mp”, ne-a confirmat Oana Păduraru, meteorolog ANM.De ieri, cerul s-a înseninat, iar temperaturile au început să crească spre valori normale pentru această dată, în jur de 26 -30 de grade.