«Poliţia alimentelor» va analiza calitatea mâncării

Ultima actualizare:

    Produsele care se vând în ţările din Europa de Est sunt mai slabe calitativ decât cele din Occident
Produsele care se vând în ţările din Europa de Est sunt mai slabe calitativ decât cele din Occident

Nu mai e un secret că acelaşi fel de brânză pe care îl cumpără şi neamţul, şi românul din acelaşi lanţ de supermarket este mai bun în Germania decât în România. Scandalul dublului standard de calitate se lasă acum cu măsuri concrete: autorităţile europene vor crea organisme care vor monitoriza şi, la nevoie, vor ancheta producătorii care vând în unele ţări produse de calitate inferioară.

Parlamentul European vrea să tranşeze problema dublului standard de calitate al produselor la comercializarea în diverse ţări UE prin formarea unor instituţii care să monitorizeze marfa în tot lanţul de producţie şi comercializare.

Este vorba de înfiinţarea unui soi de poliţii care să depisteze şi să cerceteze derapajele de calitate în diverse zone ale pieţei europene de alimente şi nu numai, scrie adevărul.ro.Specialiştii vor monitoriza compoziţia şi proporţiile ingredientelor utilizate în produsele alimentare de aceeaşi marcă şi cu acelaşi ambalaj.Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons), Sorin Mierlea, spune că această decizie este un câştig.

„Sperăm să se pună în practică cât mai repede. Dacă Parlamentul European votează în acest mandat, anul viitor putem avea funcţionale aceste organisme de control. Şi, în contextul acelei amenzi de 4% din cifra de afaceri, cel mai probabil vom termina cu dublul standard pe piaţa europeană. Şi nu este vorba numai de alimente. Putem vorbi chiar şi de autoturisme”, a mai spus Sorin Mierlea.Scandalul alimentelor cu dublu standard a izbucnit anul trecut după ce cehii au descoperit că, deşi cumpără aceleaşi mărci ca vest europenii, ingredientele din produsele vândute în ţara lor diferă şi sunt mai slabe din punct de vedere nutriţional şi calitativ.

Mai exact, aceştia au constatat că din 21 de produse testate, doar în trei cazuri au fost înregistrate aceleaşi ingrediente ca în magazinele din vest.Conform raportului, practicile considerate incorecte merg pe mai multe şabloane: produse de diferite calităţi pe pieţele din Est şi Vest, dar cu acelaşi aspect şi cu acelaşi ambalaj, produse cu arome şi compoziţii diferite, cu un ingredient principal diferit, dar având acelaşi aspect şi acelaşi ambalaj sau produse cu mici diferenţe pe ambalaj, considerate insesizabile pentru consumatorul care îl ia de pe raft. În plus, producătorii care vor să-şi păcălească clienţii denaturează în timp reţeta unui produs. Concret, la lansarea pe piaţă, produsele au o calitate şi în timp aceasta se modifică deliberat.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net