Poliția Animalelor. Marcel Vela vrea ca departamentul să existe în subordinea Ministerului de Interne
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a spus mereu că este un iubitor de animale, astfel că s-a gândit că este momentul să facă ceva și pentru necuvântătoarele aflate în pericol.Demitarul a anunțat că vrea să înființeze Poliția Animalelor, care să facă parte din structura MAI.
Zeci de animale sunt bătute, chinuite şi mai apoi abandonate pe străzi. Se întâmplă zlinic, în România. De cele mai multe ori, cazurile semnalate la Poliţie sunt mai puţine decât în realitate.
Datele din 2018 arată că 640 de sesizări au fost înregistrate, în toată ţara. Anul trecut, un bărbat a omoarât cu bestialitate un câine şi l-a lovit de 19 ori cu un topor, iar 41 de pisici erau ţinute de aproape 15 ani la limita supravieţuirii: în beznă, într-o bucătărie de 8 metri pătraţi.
Animalele norocoase ajung în centrele Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, aflate în subordinea primăriilor. În timp ce proprietarii se aleg cu dosare penale, dar pedepsele sunt prea mici: amendă penală sau închisoare de la 3 luni la un an.
Ministrul Marcel Vela vorbește despre înființarea un departament pentru protecția animalelor care să funcționeze în cadrul poliției pentru ordine publică, adică în cadrul secțiilor.
”Se vorbește mult în ultima perioadă despre Poliția Animalelor. Astăzi aleg să nu vă povestesc despre acest demers, ci să vă spun că se întâmplă. Nu vreau să lansez declarații care să pară ca fiind <<populare>> pentru dumneavoastră, de aceea voi lăsa ca timpul și faptele să vorbească în ceea ce privește o problemă extrem de importantă, poate pentru prima dată în 30 de ani. Astăzi a fost făcut un pas mic, dar important, pentru că îmi doresc din tot sufletul să construim un viitor bun, corect și pentru necuvântătoare. Fără deschidere, fără dialog, fără implicare sau sacrificii nu poți construi lucruri, de aceea am încredere că împreună vom reuși să ducem la capăt proiectul de reorganizare și eficientizare a Ministerului Afacerilor Interne, demarat încă din luna ianuarie, dar suspendat din cauza pandemiei cu noul coronavirus, care cuprinde și înființarea Departamentului Poliția Animalelor”, a anunțat Marcel Vela, după întâlnirea avută la minister cu organizațiile și activiștii pentru protecția animalelor.
Poliția Animalelor a mai fost înființată în subordinea ANSVSA
Poliția Animalelor a mai existat. În 2014, a fost înființată în subordinea Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și s-a dovedit a fi ineficientă. În cadrul ei lucrau opt inspectori în Capitală și câte unul în fiecare județ.
Aceștia ar fi trebuit să controleze ferme, crescătorii, abatoare, grădini zoologice, laboratoare unde se fac experimente pe animale, pentru a vedea dacă se respectă condițiile privind bunăstarea lor.
În București, există o poliție a animalelor, Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor, dar nu are competențe pe infracțiuni, ci doar pe contravenții.
Citește și:
https://www.click.ro/utile/animale/aici-e-sanctuarul-animalelor-nedorite
https://www.click.ro/utile/animale/catelul-maltratat-salaj-ajuns-anglia