Suspiciuni de poluare la Ploiești. Ce substanțe au fost aruncate în atmosferă de fabrica de vată bazaltică?
Un nor de fum a acoperit atmosfera, în jurul Ploieștiului, luni seară, iar mirosul înțepător i-a alertat pe oameni. Mai ales că aparatele particulare de măsurare a calității aerului dăduseră alarma: fusese atins nivelul maxim de pericol. A fost sesizată Garda de Mediu Prahova, iar în urma controlului s-a aflat că a avut loc un incediu la fabrica de vată bazaltică Rockwood.
Ieri 15 iunie, de la ora 15.30, nivelul particulelor de suspensie emise în atmosferă a început să crească, astfel că la ora 17.50, a fost atins nivelul de pericol.
Stația de măsurare a calătiții aerului, deținută de un proprietar din localitatea prahoveană Păulești, care, culmea, stă lângă pădure, arăta că valorile la toate tipurile de particule din aer crescuseră îngrijorător, de la 5, cât înregistrau normal, la cifre alarmante.
PM1 era de 76.73, PM 2,5 urcase la 87.8, PM4, la 93.2 și PM10, la 96.27. O pâclă de fum se așternuse deasupra localităților din jurul Ploieștiului și mirosul era insuportabil, ca de ebonită arsă.
”Nu se putea sta afară de miros! Niște nenorociți cărora nu le pasă de nimeni și de nimic pentru interesul lor”, ”Și la Găgeni s-a simțit mirosul și nu știam de unde provine!”, ”Am verificat instalațiile, prizele electrice și nu știam de unde venea acel miros îngrozitor”, ”Toată ziua a fost mirosul ăsta. La un moment dat, am început să verific prizele prin toată casa, pentru că nu înțelegeam de unde vine acest miros”, ”Este fabrica de vată bazaltică Rockwool. Transformă roca bazaltică în vată bazaltică prin topire la temperatura înalta 1.400C. Posibil să fi avut o problemă în instalație. Vai de cei care lucrează acolo!”, ”Mă ustură ochii și nasul”, s-au plâns oamenii pe grupul de Facebook al Comunei Păulești.
Aceștia au anunțat rapid Garda de Mediu Prahova și o echipă de la comisariat a pornit în control. Inspectorii au aflat că la fabrica daneză Rockwool, din localitatea Ariceștii Rahtivani, ”a avut loc o avarie, însă, reprezentantul său de mediu nu a anunțat situația”, după cum ne-a declarat Ana Maria Vasile, șeful Gărzii de Mediu Prahova.
Garda de Mediu, în control la fabrica de vată minerală bazaltică: ”A fost o avarie”
”În seara zilei de 15 iunie, comisarii gărzii de mediu s-au autosesizat cu privire la o posibilă poluare atunci când s-a observat un nor de fum care origina din incinta parcului industrial Allianso West Park, de pe raza comunei Ariceștii Rahtivani. La verificarea efectuată, echipa de permaneneță a identificat o avarie la un coș de fum de pe amplasamentul unei fabrici de vată minerală bazaltică, SC Rockwoll România SRL. Controlul se află în derulare, mai multe informații vor fi putea fi puse la dispoziție după finalizarea acestuia”, ne-au transmis reperezentații Comisariatului Județean Prahova.
Ce spun reprezentanții firmei Rockwool despre incident
”Luni, 15.06.2020, un incendiu a avut loc la fabrica Rockwoll din Ariceștii Rahtivani în urma căruia nici un angajat nu a fost rănit sau pus în pericol. Incidentul a avut loc în filtrul cuptorului de polimerizare. Sistemul de stingere dedicat utilajului a pornit imediat și a stins focul înainte de sosirea pompierilor. Toate sistemele au funcționat normal, iar angajații au reacționat conform instructajului. Nu a fost necesară anunțarea și intervenția ISU. Durata incidentului a fost de aproximativ 20 minute. Plăcile de vată bazaltică din filtru și sistemul instalat au împiedicat răspândirea focului. O dâră de fum a putut fi observată pentru o perioadă scurtă de timp. Cauza declanșării incendiului este încă sub investigație. Stația proprie care monitorizează calitatea aerului pe direcția predominantă, montată conform reglementarilor Agenției Naționale de Mediu, a înregistrat valori sub limitele maxime admise. S-au înregistrat doar daune tehnice superficiale, iar activitatea fabricii va reporni mâine”, ne-a transmis Radu Andrei, managerul adjunct al fabricii Rockwool.
Ce este vata bazaltică?
Vata minerală bazaltică se prezintă sub forma de plăci ușor de montat, asemănătoare cu cele din fibra de sticlă, doar că are ca materie primă roca bazaltică.
Roca este încălzită într-un cuptor până când se topește și ajunge în stare lichidă, asemănător magmei. Apoi, printr-un proces similar cu cel al producerii vatei de zahăr, “magma” este transformată în fibre microscopice, care se adună în mod firesc în mici scame.
Acestora li se adaugă adezivi, pentru a putea fi adunate în “pături” pufoase, care se tratează cu substanţe împotriva umidităţii şi apoi sunt aşezate mecanizat în straturi, până ce se obţine grosimea dorită a produsului final.
Vata minerală mai trece printr-o serie de compresoare şi cuptoare pentru a obţine parametrii doriţi, apoi se taie în plăci de dimensiuni prestabilite.
Produsele din vată minerală bazaltică sunt termoizolante/fonoizolatoare. La case, vata bazaltică se folosește la izolări planșee, acoperișuri mansardă, terase, pereși exteriori și interiori.
Vata minerală este toxică?
Potrivit unui studiu realizat de Plastics Europe (Association of Plastics Manufacturers) în anul 2015, produsele din vată minerală au înregistrat valori medii ale Indexului Convențional de Toxicitate (CIT), cu mult peste cel al produselor din polistiren expandat, extrudat sau spumă.
În cadrul testării vatei a fost detectată o cantitate considerabilă de izocianați, care pătrund în organism prin căile respiratorii și pot produce afecțiuni ca pneumonie chimică cu hemoragie și edem pulmonar, iritație oculară, nazală și alte boli respiratorii prin hipersensibilizare.
Pe de altă parte, într-un drept la replică transmis redacției noastre, directorul general al fabricii Rockwool, Florin Popescu, transmite că ”producerea vatei minerale bazaltice nu este periculoasă pentru sănătate”.
Ceea ce este confirmat și de legislația europeană. Comisia Europeană arată în Regulamentul European 1272/2008 că vata minerală este un produs absolut sigur și că fibrele de vată minerală bazaltică sunt supuse celui mai exigent proces de verificare a substanțelor chimice din lume, REACH.
De asemenea, EUCEB, un institut european independent, certifică faptul că vata este biosolubilă. Cu alte cuvinte, dacă se întâmplă să fie inhalată (sau ingerată) de organism, este asimilată rapid, descompunându-se în mineralele din care este formată.
Organizația Mondială a Sănătății, prin Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, a clarificat încă din 2002 că vata minerală nu prezintă un pericol la adresa sănătăţii. Ceea ce a fost certificat științific prin aproximativ 1.000 de studii
Cine sunt danezii care dețin Fabrica Rockwool
Conform prezentării, Grupul Rockwool, lider mondial în producţia de vată minerală bazaltică, a deschis prima sa fabrică din România, în decembrie 2019.
Investiția a fost de 50 milioane euro și are o capacitate de aproximativ 45.000 de tone pe an, fiind cea mai mare unitate de profil din țara noastră.
Fabrica este amplasată pe un teren de 30 de hectare, în parcul industrial Ploieşti West Park din localitatea Ariceștii Rahtivani, în apropiere de Ploiești.
Produsele Rockwool sunt folosite în special pentru termoizolarea clădirilor și livrate cu preponderență pe plan local. Dar o parte a producţiei merge la export, în special, în statele vecine.
Citește și: