Povestea superpoliţistului care a rezolvat peste 1.000 de dosare cu autor necunoscut
Gabriel Şchiopu, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei, este poliţistul care a rezolvat cele mai multe dosare cu autor necunoscut.
Comisarul Gabriel Şchiopu are 42 de ani şi, din august 2016, este împuternicit la comanda Serviciului Investigaţii Criminale din Poliţia Capitalei. A făcut Şcoala de Agenţi de Poliţie de la Slatina, Facultatea de Drept de la Academia de Poliţie, apoi un master pe Relaţii Internaţionale, tot la Academie. A ştiut dintotdeauna că vrea să se facă poliţist. „Presupun că în general este un vis al oricărui tânăr, te inspiri prima dată din filme, din poveştile altora, e un lucru extraordinar să devii poliţist“, spune bărbatul, zâmbind.
A început la DIAS, vestiţii „mascaţi“ aşa cum îi cunoaşte toată lumea, în 2003 a promovat examenul de trecere în corpul ofiţerilor şi tot de-atunci este judiciarist. Trei ani, până în 2006, a fost ofiţer de poliţie judiciară la Secţia 18 Poliţie din Bucureşti, după care a venit la Serviciul Investigaţii Criminale. Înainte să fie împuternicit şef serviciu a fost, timp de un an, şef de birou.
Comisarul Gabriel Şchiopu a rezolvat, de când a intrat în Poliţie, peste 1.000 de dosare clasificate iniţial cu autor necunoscut (AN). Ţine să sublinieze, ori de câte ori are ocazia, că niciodată n-a muncit singur, că este o extraordinară muncă de echipă. iar meritul e al tuturor. N-a uitat nici acum prima speţă de judiciarist – un dosar pe loviri şi alte violenţe, un boxer care lovise mai mulţi tineri pe stradă. A ajuns între timp la dosare mult mai complexe, devenite, odată cu soluţionarea, adevărate mândrii profesionale pentru el şi colegii lui, scrie adevarul.ro.
Unul din cele mai răsunătoare a fost cel al unor furturi din locuinţe, în Bucureşti, cu un mod de operare unic în România. Peste 100.000 de euro a fost prejudiciul estimat în dosar, iar oamenii legii au muncit un an şi jumătate până când i-au prins pe făptaşi. „E vorba de doi autori de furturi din locuinţe care au săvârşit peste 50 de fapte, noi considerăm că în jur de 100 sau poate chiar mai multe, însă nu toată lumea depune plângere. Vizau apartamente situate la bloc, cu un sistem de închidere considerat foarte sigur de populaţie, care în general se foloseşte şi la încuietorile de seifuri. Operau cu predilecţie în zilele de vineri şi sâmbătă şi numai pe timp de noapte. E foarte dificil pe timp de noapte să identifici martori oculari. Luau în general sume de bani, bijuterii, obiecte de dimensiuni mici, dar cu valoare foarte mare“, povesteşte Gabriel Şchiopu. Dosarul a ajuns în instanţă şi ambii au primit între timp închisoare cu executare, unul dintre ei o condamnare de 10 ani, iar celălalt, de 1 an şi 8 luni.
Mai multe, pe adevarul.ro