Premierul Cioloș a trimis legea conversiei creditelor la Curtea Constituțională
Prim-ministrul Dacian Cioloș a trecut peste votul din Parlament și a trimis modificările aduse ordonanței privind contractele de credit la Curtea Constituțională. Până la o decizie a acestui for, creditele în franci elvețieni nu pot fi convertite în moneda națională, la cursul de schimb din ziua semnării lor.
Guvernul se opune proiectului de ordonanță care modifică actuala legislație a contractelor de credit. Premierul Cioloș e de părere că actul normativ care prevede conversia tuturor creditelor în franci elvețieni, indiferent de perioada în care au fost contractate, este neconstituțional, întrucât o lege nu poate produce efecte retroactiv. În plus, Cioloș consideră că modificările aduse ordonanței 50/2010, care fac referire la conversia creditelor din CHF în moneda națională, aduc mari prejudicii băncilor și, implicit, economiei naționale.
Cioloş explică astfel că o conversie a creditelor în CHF la cursul existent la data semnării acestora ar cauza băncilor pierderi de 2,4 miliarde de lei. Dacian Cioloş consideră că modificarea OUG 50/2010 trebuie să prevadă o serie de criterii de eligibilitate. Mai precis, ordonanţa să se aplice doar pentru consumatorii care la data analizei solicitării de conversie au datorii la bănci în valoare mai mare de 50% din veniturile nete. Alte condiţii de eligibilitate sunt: plafonarea creditelor care pot fi convertite la 150.000 de euro, echivalent în CHF; aplicarea acestor prevederi doar în cazul creditelor luate pentru achiziţia, construirea, reabilitarea, consolidarea sau extinderea unei locuinţe destinate satisfacerii nevoii de locuit. Detalii AICI.