Presa internațională e cu ochii pe noi! Traseul României de la Brazilia Europei la Ciuma din Balcani
Presa internațională și-a îndreptat atenția în această perioadă spre România, iar despre țara noastră se scrie în toate marile publicații europene, dar și americane. Suntem arătați cu degetul pentru modul absolut dezastruos în care autoritățile au gestionat pandemia de coronavirus și suntem considerați un adevărat pericol pentru securitatea Europei. Între timp, pandemia își urmează cursul firesc și pare scăpată de sub control, chiar dacă oficialii români nu recunosc asta. În fiecare zi înregistrăm câte un record negativ, iar vineri, 24 iulie, numărul bolnavilor confirmați a crescut la 1119.
Il Messaggero a numit România „Brazilia” Europei
Acum câteva zile, jurnaliștii italieni de la Il Messagero numeau România „Brazilia Europei” fiind cunoscut faptul că Brazilia este a doua țară, după SUA, care înregistrează cel mai mare număr de infecții cu coronavirus din lume. Italienii sunt foarte îngrijorați de faptul că România este principalul stat din Balcani ca număr de emigranți și muncitori sezonieri și se tem de faptul că țara noastră poate deveni o amenințare pentru întregul continent. Iar această opinie se pare că este împărtățită și de alte state care primesc români la muncă precum Germania și Spania.
Muncitorii sezonieri și rezidenții români ar putea reaprinde pandemia în Peninsulă
După o scădere a numărului de cazuri, care a dus la speranța că epidemia a luat sfârșit, s-a produs o creștere puternică a infectărilor în Balcani, iar România este cea mai afectată țară, mai scrie Il Messaggero. „România rămâne țara din Balcani cea mai afectată de pandemia coronavirusului", subliniază jurnaliștii italieni care prezintă datele autorităților și măsurile luate pentru limitarea răspândirii precum carantina impusă în unele localități. Jurnaliștii italieni subliniază că situația este una îngrijorătoare și pentru Italia deoarece românii reprezintă cea mai mare comunitate din peninsulă cu peste 1 milion de rezidenți, iar riscul este ca ei să aducă un nou val de infectări într-un stat în care pandemia a făcut deja peste 35.000 de victime după ce a lovit cu mare intensitate la începutul lunii martie la sosirea în Europa.
Italienii se tem de menajerele și îngrijitorii din România
„Situația din România preocupă și Italia, nu numai pentru proximitatea geografică, ci și pentru că românii sunt principala comunitate străină din peninsulă, cu peste un milion de rezidenți. Mulți dintre ei lucrează ca menajere și îngrijitori, fiind angajați pentru a avea grijă de vârstnici, de persoane cu dizabilități și de copii. În prezent, lucrătorii casnici și îngrijitorii care se întorc din țara balcanică pentru a-și relua locul de muncă după vacanțe, sau după ce au fugit în ultimele luni, temându-se să nu rămână blocați în peninsulă, nu sunt supuși niciunui control, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care provin din Serbia, Muntenegru și Kosovo. În momentul de față, este prevăzut doar ca menajerele și îngrijitorii să fie echipați cu măști, să mențină distanțarea socială - lucru aproape imposibil, având în vedere îndatoririle - și să nu aibă temperatura mai mare de 37,5 grade", arată Il Messaggero, potrivit Radio Europa Liberă România.
Publicația Deutsche Welle: „Corona turbo în Balcani”
„Corona turbo în Balcani", este și titlul materialului apărut în publicația germană Deutsche Welle, articol care tratează situația din Balcani. Publicația arată că mare parte din locuitorii din regiune nu mai țin cont de măsurile de protecție, lucru ce a permis creșterea cazurilor în regiune față de situația din vest unde pandemia pare să intre sub control. Ei prezintă și cazuri concrete de obiceiuri religioase care alarmează virusologii precum: pupatul icoanelor sau împărtășania oferită cu credincioșilor cu aceeași linguriță. „Creșterea dramatică a numărului de cazuri noi în Balcani se datorează și unor obiceiuri îndrăgite de localnici. În întreaga regiune, pupatul este o formă de salut tradițională. Și pupatul icoanelor este o practică la care nu vor să renunțe nici credincioșii, nici bisericile. Virologii sunt oripilați și de practica folosirii unei singure lingurițe pentru a oferi împărtășania tuturor credincioșilor într-o biserică. Iar parte din cultura locală, la fel ca în Italia și Spania, este statul alături unii de alții la cafenele, restaurante și cârciumi", scrie Deutsche Welle.
La Stampa: „Vara din Balcani, din ce în ce mai dramatică”
Publicația La Stampa tratează și ea subiectul creșterii cazurilor din regiunea Balcanilor. „Creşte curba de contagiune din România și Bosnia. Proteste fără distanțare în Bulgaria. La Belgrad, medicii îl acuză pe premier: 'A relaxat măsurile pentru a câștiga alegerile'”, arată publicația. „Vara din Balcani pare a fi din ce în ce mai dramatică, o zonă care în primăvară a reușit să controleze epidemia cu măsuri draconice, dar care în ultimele săptămâni a observat o creștere îngrijorătoare a cazurilor de contagiune cu coronavirus, o situaţie cauzată, mai ales de reducerea măsurilor restrictive", arată La Stampa, potrivit Rador, citat de Radio Europa Liberă România.
New York Times vorbește despre decizia CCR și „evadații” din spitale
Publicația arată că România a prelungit până la mijlocul lunii august starea de alertă, care este în vigoare deja din 15 mai, și amintește de vidul legislativ generat de decizia CCR privind carantina drept unul din motivele actualei creșteri a numărul de noi îmbolnăviri. „Avântul prins de pandemie luna aceasta în România se datorează în parte unui vid legislativ care a permis ca mii de indivizi infectați să plece din spitale sau să nu fie tratați deloc. Curtea Constituțională a hotărât la începutul lui iulie că guvernul nu poate spitaliza sau izola oameni pe baza ordonanțelor executive, ci doar pe a unei legi adoptate de parlament, care a intrat în vigoare marți", scriu jurnaliștii americani.
Ce scriu jurnaliștii maghiari despre situația din România
„În România s-au depăşit toate recordurile şi a intrat în vigoare legea carantinei", semnalează jurnaliștii maghiari de la HirTv. Ei prezintă datele comunicate oficial miercuri de autoritățile de la București și amintesc contextul vidului legislativ care a permis multor bolnavi să părăsească spitalele. Tot în Ungaria, publicația NAPI GAZDASÁG menționează carantinarea localității Cartojani, din județul Giurgiu pe fondul depistării a 32 de cazuri într-o comunitate de circa 3.000 de persoane. Apoi au amintit despre decizia de carantinare a localității Gornet, din județul Prahova. Aici 15 persoane au fost infectate cu Covid-19, prin transmitere comunitară.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „Suntem ciuma Europei”
Evident că aceste comentarii au ajuns la urechile oficialităților din România care recunosc faptul că situația este, într-adevăr, gravă. Motiv pentru care în ultima vreme au ieșit cu declarații, mesaje, avertizări și semnale de alarmă din ce în ce mai mulți oficiali: Raed Arafat, Ministrul Nelu Tătaru, ministrul Marcel Vela, chiar și Klaus Iohannis a avut câteva intervenții televizate în care a atenționat că România se află pe o pantă ascendentă, iar pandemia a reizbucnit. Iată ce spunea Nelu Tătaru, acum câteva zile, într-un mesaj transmis românilor, în contextul în care România este arătată cu degetul și pusă la zid de aproape întreaga Europă de Vest: „Trăim un moment dificil. Dacă era să fim numai noi, spuneam că suntem subiectivi. Dacă ne uităm în toată Europa şi în toată lumea, nu avem cum să mai fim subiectivi. Alţii sunt obiectivi cu noi şi aţi văzut că au nişte reguli pe care ni le-au impus. Strigăm că am ajuns ciuma Europei. Cum am ajuns ciuma Europei? Nerespectând nişte reguli sau instigând să nu respectăm nişte reguli. Sistemul medical gestionează în acest moment situaţia, chiar dacă mai transferăm un pacient de la o Terapie Intensivă suprapopulată către o altă Terapie Intensivă. În zilele următoare, vom detaşa personal în anumite spitale care sunt suport COVID şi au o lipsă de personal. Rămâne, totuşi, ca fiecare dintre noi să respectăm nişte reguli, o conduită şi să fim complianţi la tot ce înseamnă episod pandemic, pentru a putea să ne gândim şi la o perioadă în care putem să ne desfăşurăm activitatea cvasi-normală", a spus Tătaru, cu referire la creșterea zilnică a numărului de infecții cu Covid-19, în timpul unei deplasări efectuate miercuri la Târgu Mureș.