Pribegia s-a sfârşit: zimbrii au ajuns acasă! Click! transmite evenimentul istoric din Munții Țarcului

Ultima actualizare:

    Zimbrii din Armeniș au fost aduși pentru aclimatizare în septembrie 2014, Astăzi e prima lor zi de libertate completăFoto: Rewilding Europe / WWF România
Zimbrii din Armeniș au fost aduși pentru aclimatizare în septembrie 2014, Astăzi e prima lor zi de libertate completăFoto: Rewilding Europe / WWF România

Un muget sec tună în Munţii Ţarcului, județul Caraș-Severin. Ecoul lui apleacă brazii înalţi şi soarele scapă primele raze printre nori. Au ajuns zimbrii! Pădurea simte că stăpânul a venit înapoi acasă, după 225 de ani de pribegie. Urmăriți astăzi pe Click! revenirea zimbrilor în Carpații românești! Sâmbătă, ei vor eliberaţi în sălbăticie

Măgura Zimbrilor, comuna Armeniș, judeţul Caraş Severin. Vineri 12 iunie

E o dimineaţă rece. Îţi ies aburi din gură şi bruma a transformat pajiştea în patinoar.  După o călătorie istovitoare, în trailere speciale, 18 uriaşi de peste 850 de kilograme ard de nerăbdare să simtă iar pământul sub copite. Peste 200 de oameni, localnici, voluntari, rangeri WWF, jurnalişti şi autorităţi locale şi internaţionale aşteaptă cu sufletul la gură ca primul zimbru să iasă din bezna trailerului la lumină.

Acestea sunt meleagurile pe care poposesc zimbrii de la Armeniș
Acestea sunt meleagurile pe care poposesc zimbrii de la Armeniș

Este primul din turma de 18. Vine tocmai din Elveţia, iar călătoria lui de peste 1.600 de kilometri s-a încheiat. Va zăbovi alături de ceilalţi 17 fraţi ai săi în zona de aclimatizare de lângă comuna Armeniş, în Munţii Ţarcului, şi va aştepta clipa eliberării în sălbăticie. S-a obişnuit deja cu zgarda cu GPS şi ştie că darul primit de la fiinţa firavă care umblă pe două picioare şi conduce maşini zgomotoase îi va salva viaţa în sălbăticie. Îl va feri de atacurile braconierilor, cei care l-au dus în pragul dispariţiei în 1927.

Ora 12.30. Zimbrii occidentali, veniţi din Springe (Kiele) – Germania, Han-sur-Lesse (Bellewaerde) – Belgia, Berna – Elveţia, Thoiry, La-Haute-Touche şi Le Breil sur Merize – Franţa sunt stăpânii ţarcului de aclimatizare de 13 hectare. 18 fioroşi cu coamele zburlite, copite de oţel şi coarne îngrozitoare stau în aşteptare fornăind zgomotos.

Ora 13:00. Zimbrii s-au liniştit şi pasc în voie. Wouter Helmer, directorul de conservare Rewilding Europe, Magor Csibi, directorul WWF România, Wiet de Bruijn, preşedintele Rewilding Europe, Doctorul Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Naţional Vânători Neamţ, Catarina Spiezio, din partea Parco Natura Viva şi Oana Mondoc, specialist în comunicare WWF România sunt deosebiţi de încântaţi. „În 2016 în pădurile din Munţii Ţarcului vor trăi peste 32 de zimbri sălbatici. Codrul va fi al lor şi natura îi va învăţa să redevină stăpâni pe aceste teritorii. La început se vor feri de prădătorii naturali (urşi şi lupi), dar cu timpul vor căpăta curaj să îi înfrunte şi să îşi recâştige poziţia fruntaşă în ecosistem pe care omul le-a răpit-o acum mai bine 200 de ani”, ne-a declarat cu emoţie Magor Csibi, directorul WWF România.

Ora 15.00. Masculii tineri nici nu le bagă în seamă pe femelele care le dau târcoale. Aflăm de la Sebastian Cătănoiu că abia după 6 ani ajung la maturitatea sexuală. Femelele încep mai devreme, la 4 ani.

Ora 16:00. Termometrul e zgârcit cu gradele aici, în inima munţilor la peste 1.900 de metri altitudine. Sunt doar 12 grade Celsius, dar zimbrii se simt perfect. Tolăniţi în miezul razelor de soare din poiană se odihnesc înainte de prima lor noapte petrecută sub cerul liber. Au trecut cu bine testele făcute de doctorii veterinari. Analizele vor sosi în câteva zile, dar niciunul din uriaşi nu are simptome specifice vreunei maladii.

Ora 17:00. După ce au ţinut dietă de fân şi furaje concentrate cei 18 vânjoşi au început să îşi facă plinul. Vor înfuleca azi aproape 60 de kilograme de vegetaţie, dar, slavă Domnului, au de unde pentru că aici natura e la ea acasă.

Ora 18:00. Prima idilă în crâng! E clar, fetelor le plac golanii. Toată suflarea l-a remarcat pe Nebunu’. Aşa l-am poreclit pe primul zimbru care a coborât din trailer. De când a pus copita în pământ e pus pe harţă şi după ce le-a înghiontit pe toate femelele, s-a împuns cu toţi masculii şi i-a luat la alergat pe visătorii Napoleon, Ţintatul şi Sfiosul (un zimbru timid care se înroşea imediat şi începea să se bâlbâie atunci când o femelă îl tachina inopinat). Acum s-a mai domolit. Stă sub un brad şi îi cântă o serenadă. Vorba aia: dacă vrei să ai parte de „acţiune” în august-septembrie (când e perioada împerecherii) e bine să începi din timp.

Ora 19:00. Oamenii se retrag în Armeniş şi îi lasă pe uriaşi în seama rangerilor WWF şi a păsărelelor din zonă care au şi început să îi pigulească pe şale în semna de bun-venit. Mâine însă va fi Marele Eveniment: o turmă de 14 zimbri musculoşi şi fioroşi vor evada în sălbăticie. Nu rata pe click.ro, după ora 12:00 goana nebună a celor peste 14 tone de muşchi şi forţă brută care va zgudui din temelii Munţii Ţarcu.

Eliberarea primilor zimbri în sălbăticie după 225 de ani

Acesta este panoul care întâmpină vizitatorii în comuna Armeniş
Acesta este panoul care întâmpină vizitatorii în comuna Armeniş

Până când cei 18 zimbri sosiți de pe alte meleaguri vor poposi în zona de aclimatizare, trebuie ca 14 confrați ai lor să elibereze țarcul. Un eveniment fără precedent, întrucât din anul 1790 nu s-a mai pomenit picior de zimbru în sălbăticia Transilvaniei. Cei 14 se află în România din septembrie 2014 și s-au obișnuit cu ținuturile acestea. Inițial, anul trecut sosiseră 17 zimbri, dar trei dintre ei au murit de ”boala limbii albastre”.

Eliberararea în sălbăticie a zimbrilor și ”schimbul de generații” de la țarcul din Armeniș sunt programate sâmbătă după ora 12.00 și vor fi transmise de Click!

Dimineață răcăroasă la Armeniș, în ziua eliberării zimbrilor în sălbăticie

Zimbrii au dispărut de pe teritoriul românesc în secolul al XVIII-lea din cauza vânătorii: 1762 în Moldova, 1790 în Transilvania. În țara noastră mai sunt 100 de exemplare, ce trăiesc la grădina zoologică din București și în rezervații împrăștiate prin România. Nici unul în sălăbăticie.

Săptămâna aceasta, Click! a anticipat evenimentul de la Armeniș. Citiți mai jos articolele noastre:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Diana în 1983, Foto Getty jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insula Șerpilor  WIKIPEDIA (1) jpg
mihai ene jpg
index webp
urs jpg
index webp
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (2) JPG
vloggeri americani jpg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net