Prima zi de înscrieri la școală în ciclul primar

Ultima actualizare:

    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

Părinții pot completa, începând de luni, cererile-tip pentru înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. Procesul are loc în două etape (29 februarie – 18 martie și 30 martie – 8 aprilie), conform calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Documentele pot fi depuse atât online, cât și direct la unitățile de învățământ.

De azi, românii care au copii sub 7 ani pot depune cererile de înscriere în clasa pregătitoare, la școlile pentru care aplică. Documentul poate fi completat și online pe site-ul Ministerului Educației, însă completarea lui nu garantează înscrierea copiilor în unitățile de învățământ râvnite și nu elimină obligativitatea de a vă prezenta în școli cu dosarele complete, în vederea validării cererii. Acest formular vă permite doar să vă prezentați la secretariatul școlii cu datele copilului pre-completate, scurtând timpul de așteptare al dvs și al celorlalți părinți, spun reprezentanții ministerului.

Validarea cererilor

După completare, validarea cererilor se va face în școli, între orele 8.00 — 20.00 (de luni până vineri) și sâmbăta de la 9.00 la 13.00. Între 22 și 24 martie va avea loc procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile tip de înscriere și din documentele depuse de părinți, a cererilor părinților care solicită înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere, scrie Agerpres. Tot acum se va decide admiterea sau respingerea cererilor la nivelul Comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către consiliul de administrație al școlii a listei candidaților admiși în această etapă. Între 25 și 26 martie se vor afișa în unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar numele candidaților înmatriculați, numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă. Pe 29 martie se vor afișa la unitățile de învățământ și pe site-ul Inspectoratului Școlar procedurile specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

A doua etapă de înscriere

Între 30 martie și 8 aprilie se vor depune cererile-tip de înscriere în cazul copiilor care nu au fost cuprinși în nici o instituție școlară în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Tot atunci vor fi validate cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor. Pe 15 aprilie vor fi afișate listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare. Între 18 aprilie și 22 aprilie vor avea loc centralizarea și soluționarea cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

Înscrierea la clasa I

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016 inclusiv, care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2015-2016 și ai căror părinți solicită înscrierea direct în clasa I, pot fi înmatriculați, doar pentru anul școlar 2016-2017, în clasele I deja existente, pe locurile disponibile, conform unei proceduri publicate pe site-ul Ministerului Educației.

Potrivit precizărilor privind stabilirea locurilor disponibile la clasa I, dacă numărul de elevi existenți în clasa pregătitoare în anul școlar 2015-2016 este mai mare sau egal cu 25, atunci nu există locuri disponibile. Însă, dacă sunt mai puțini de 25 numărul de locuri disponibile se calculează ca diferență între 25 și numărul de elevi existenți în clasă în anul școlar 2016-2017. Depunerea solicitărilor de înscriere în clasa I se face direct la unitatea de învățământ, neexistând posibilitatea completării online. În solicitările părinților/tutorilor/reprezentanților legali se va menționa cauza amânării înscrierii în învățământul primar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
guma mestecat istock jpg
copil jpg
tren cfr calatori gara de nord vara foto shutterstock
camera trafic getty jpeg
aeroport cluj pixabay jpg
Karolina Agata  Sankiewicz jpg
cea mai lunga bicicleta guinness world records jpg
bacalaureat adevarul jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net