Primăria Capitalei începe construcția de policlinici. Complex pentru diabet și TBC în Pantelimon
Primăria Capitalei are planuri mari din punct de vedere medical pentru locuitorii orașului. În cartierul Pantelimon, pe locul fostei policlinici a lui Ceaușescu, acum aproape părăsită, se va ridica un complex cu două instituții medicale, ambulatorii, pentru diabet respectiv TBC. Click! îți spune cum va arăta complexul care va costa aproape 12 milioane de euro
Regimul comunist a crezut că a găsit soluția pentru a scoate bani de pe urma unui act medical în sistem ambulatoriu: a creat policlinicile cu –plată, câte una în fiecare sector. Pe Șoseaua Pantelimon nr 292 este una dintre acestea, devenită în prezent un imobil părăsit, muribund. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea s-a gândit să transforme imobilul cu două corpuri, în cel mai mare complex ambulatoriu specializat din Capitală, bazat pe două specialități foarte căutate: TBC și diabet. Pentru realizarea noului Complex Medical Ambulatoriu, construcția va fi reabilitată și recompartimentată, va fi extinsă cu un corp nou și cu încă un etaj. Toată investiția este programată a se termina în doi ani.
Va apărea Centrul Medical “Sfântul Ștefan”, specializat în TBC, care va deserve sectoarele 2 și 3. Acesta va funcționa cu 11 cabinete de consultații, nouă pentru adulți și două pentru copii, prevăzute cu boxă pentru vaccinări și testări de specialitate. Potrivit proiectului, va exista cameră de recoltare a probelor de spută, cameră de tratamente pentru bolnavii TBC, serviciu de radiologie, laborator de bacteriologie, farmacie cu circuit închis. Pentru pacienții cu TBC, va exista un circuit funcțional separat, cu acces direct din exterior și circuit separat în interior, pentru acces la cabinetul de consultații și investigații. Centrul va avea lift pentru accesul la cabinetele situate la etaj, pentru pacienții greu deplasabili și copiii mici. În noul centrul, vor lucra 64 de cadre medicale.
Un alt corp va adăposti Centrul de referință pentru diabet “Nicolae Malaxa”, care va ține de spitalul cu același nume aflat la nici doi kilometri distanță. În noul centru, vor funcționa cinci cabinete de consultații Diabet pentru adulți, un cabinet de Diabet pediatric, cu sală de montat senzori și monitorizare, cabinete pentru Endocrinologie, Dermatologie, ORL, Chirurgie, Medicină Internă, Urologie, Nefrologie, Neurologie, Boli Infecțioase, Cardiologie, Oftalmologie, Gastroenterologie și Stomatologie. Va fi achiziționată aparatură ultramodernă de investigare, pentru ecografie, un computer tomograf, echipamente pentru radiologie. În noul centru, vor lucra 65 de cadre medicale.
Valoarea investiției este estimată la aproape 12 milioane de euro, iar proiectul a fost aprobat la sfârșitul lunii martie de ”Parlamentul”Capitalei. Finanțarea se va face din bugetul Primăriei Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, instituția care gestionează cele 19 spitale din subordinea Municipalității