Primele simptome dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus. Uite cum te simți
Coronavirusul a reușit să îi sperie foarte tare pe români. Pentru că simptomele infecției sunt pseudo-gripale, cu febră, tuse și dureri de cap, mulți nu își dau seama dacă sunt contaminați sau nu. Este important de știut că această boală este extrem de contagioasă și respectarea cu strictețe a regulilor de igienă pot ajuta în prevenirea bolii
Infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic. Această informație a fost transmisă, duminică seara, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Tot el a spus că acest tip de virus poate suferi mutații.
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al carei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritățile din țara noastră, că și experții ECDC susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome:
Febră (minimum 38 grade Celsius)
Tuse
Dificultate la respirație – în cazurile mai severe
Pacienții contaminați cu Covid-19 au manifestat și dureri musculare și dureri de cap.
În ceea ce privește perioada de incubație a bolii, adică timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor semne și simptome de boala, nu a depășit 14 zile.
Coronavirusul nu are tratament
Potrivit secreatrului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, „Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”.
Raed Arafat a mai spus că ”nu este sigur 100% că dacă v-ați format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luați încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi știm că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verifică dacă nu se transmite prin salivă sau altceva”.
Totodată, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a explicat că tratamentul simptomatic este esențial, odată ce o persoană se infectează cu coronavirus.
„Tratamentul simptomatic poate avea importanță foarte mare. Scăderea febrei, combaterea sindromelor conexe sunt foarte importante. Este un virus nou. Nu există studii că există imunitate încrucișată cu acest virus. Putem lua măsuri să ne protejăm: să respectăm reguli de igienă personală, să ne spălăm corect pe mâini, să limităm călătoriile, să evităm locurile aglomerate inutil”, a explicat secretarul de stat.
Ce este coronavirusul
Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții la om și o varietate de animale. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă că se pot transmite între animale și oameni. Cu toate aceste însă, animalele de companie nu sunt considerate momentan surse de îmbolnăvire.
Până în prezent, există dovezi conform cărora 7 coronavirusuri au infectat și provocat boli la om. În momentul în care coronavirusurile animale evoluează, ele pot infecta oamenii și se pot transmite de la om la om, putând duce la apariția unor focare precum cele cauzate de MERS-CoV și SARS.
Pneumonia produsă de noul coronavirus a fost inițial depistată în orașul Wuhan din Provincia Hubei și care s-a răspândit apoi în alte 3 provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi.
În România a fost confirmat, deocoamdată, un singur pacient infectat cu coronavirus. Acesta este din județul Gorj și ar fi avut contact cu mai multe persoane. În prezent se află în carantină la Institutul Matei Balș.
Medicii spun că începutul bolii seamănă cu cel al unei gripe, însă nu se manifestă ca una obișnuită. De altfel, mulți dintre pacienții care au ajuns la spital cu simptome despre care se credea că sunt ale unei infecției cu coronavirus au avut, de fapt, gripă.
Citește și:
Coronavirus Tel Verde. Cum poți obține informații despre Covid-19
Ce este pangolinul, animalul care a răspândit coronavirusul în China