Procurorul general Augustin Lazăr va fi audiat de CSM pe 13 noiembrie. Este în procedură de revocare
Procurorul general Augustin Lazăr va fi audiat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe 13 noiembrie. Ministrul justiţiei a propus începerea procedurii de revocare a acestuia din funcţie.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr. Tudorel Toader a enumerat 20 de capete de acuzare la adresa lui Lazăr, printre care şi semnarea unui protocol secret cu SRI în 2016, dar şi ascunderea adevărului despre acest protocol. Ministrul justiției a lăsat de înțeles că și numirea în funcție a fost în afara legii întrucât dosarul său era incomplet.
Procedura de revocare, pas cu pas
Raportul lui Tudorel Toader şi propunerea de revocare au fost transmise miercuri seară (24 octombrie), în acelaşi timp, Secţiei de procurori a CSM şi preşedintelui României.
Potrivit Statutului magistraţilor şi Legii privind CSM, revocarea procurorului general al României se face de către şeful statului, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul are un caracter consultativ.
Punctul de vedere al CSM trebuie să fie emis în 30 de zile de la sesizare. Dar ministrul justiției Tudorel Toader nu a mai aşteptat acest aviz pentru a-i cere preşedintelui să semneze revocarea procurorului general Augustin Lazăr, scrie adevarul.ro.
Procurorul general Augustin Lazăr va fi audiat de CSM pe 13 noiembrie. În urma audierii, CSM va da un aviz, care are însă doar rol consultativ.
La fel ca în cazul Laurei Codruta Kovesi, soarta procrurorului general al României pare acum pecetluită. Şi dacă ar vrea, Klaus Iohannis nu se mai poate opune propunerii lui Tudorel Toader câtă vreme CCR a tranşat deja obligaţia şefului statului de a se conforma voinţei ministrului justiţiei.
Cine ste Augustin Lazăr
Augustin Lazăr a devenit cunoscut la nivel naţional şi internaţional pentru anchetele derulate în dosare de recuperare a brăţărilor dacice din aur sustrase, începând cu anul 1998, din situri arheologice aflate în Munţii Orăştiei. Alături de acestea au mai fost recuperate sute de monede din aur, precum şi un tezaur format dintr-un colier şi doi cercei de aur furat din situl cetăţii dacice de la Căpâlna. Totul a început în septembrie 2004, când procurorul Augustin Lazăr a dispus redeschiderea urmăririi penale într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva. Prejudiciul provocat statului român depăşeşte 5 milioane de euro. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare la închisoare pentru 12 inculpaţi, care trebuie să plătească daune de aproape 3 milioane de euro, scrie adevarul.ro.
Ultima anchetă mare condusă de Augustin Lazăr este cea de la galeria de artă Artmark, unde au avut loc percheziţii la sfârşitul lunii februarie 2016. Atunci au fost indisponibilizate pentru verificări 2.000 de tablouri, 1.050 monede antice din argint, 102 artefacte din metal, 12 statuete şi vase ceramice. Tot Lazăr a iniţiat primele activităţi de cercetare şi în ancheta avionului prăbuşit în Apuseni. Ulterior, dosarul a fost transmis procurorilor militari din Parchetul General.
Augustin Lazăr s-a născut în comuna Rădeşti din judeţul Alba. Are 60 de ani şi este profesor universitar la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în ianuarie 2013. A fost reînvestit în funcţie pentru un nou mandat de 3 ani, la 1 ianuarie 2016.
Între 1998 şi 2001, Augustin Lazăr a fost şeful Secţiei a II-a de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General.
Procurorul Augustin Lazăr a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi are o experienţă de 36 de ani în funcţia de procuror, din care 20 de ani în posturi de conducere.
Din 2004 este doctor în drept al Universităţii din Cluj-Napoca. unde a publicat teza de doctorat cu titlul ”Ancheta antifraudă în mediul afacerilor”.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, unde a activat cea mai mare parte a carierei sale, a avut în cercetare şi dosare privind retrocedări ale unor imobile din municipiul Sibiu în care au existat reclamaţii şi împotriva fostului primar Klaus Johannis, în prezent preşedinte al României.
Augustin Lazăr, al cărui mandat ar urma să expire în aprilie 2019, a declarat că va răspunde zilele viitoare punct cu punct acuzaţiilor aduse de Tudorel Toader.