Protest violent la școală. Directoarea unui liceu și-a dat demisia din cauza elevilor
Sute de elevi ai Colegiului Economic din Târgu Mureș au ieșit din clase și refuză să intre la ore din cauza unei decizii halucinante a conducerii unității. Copiii susțin că fiecare profesor are sala lui de clasă și ei sunt obligați să se mute în pauză, de la o clasă la alta. Protestatarii s-au urcat pe acoperișul școlii și cer demisia conducerii.
UPDATE: Școala renunță la predarea în cabinete
În urma protestului de luni, soldat cu demisia doamnei director Sorina Mihaela Bălan, instituția de învățământ a renunțat la predarea cursurilor în cabinete și a revenit la metoda clasică. Elevii vor avea, de marți, clasele lor, urmând să susțină cursuri în alte săli doar în cadrul laboratoarelor de specialitate.
Conducerea Colegiului Economic „Transilvania” decisese anterior să creeze zece săli specializate în studiul unor discipline precum Economia, Geografia, Turismul, Istoria, Limba și literatura română, Matematica, Contabilitatea. Fiecare cabinet îi revenea unui dascăl specializat în materia respectivă, elevii fiind nevoiți ca la fiecare oră să se mute de la un cabinet la altul. Această măsură i-a nemulțiumit pe elevi, care au cerut revenirea predării acestor discipline la sălile de clasă, pe motiv că nu mai au timp liber în pauze.
UPDATE: Elevii au fost manipulați?
Liderul sindicatului „Spiru Haret” Mureș, Ioan Săcărea, spune că protestul a fost doar un pretext pentru demiterea directorului. În fapt, elevii nu ar avea o problemă reală cu predarea cursurilor în cabinete specializate, care se aplică în multe instituții de învățământ.
„Directoarea a propus dascălilor să înceapă anul şcolar pe predarea pe cabinete. În învăţământul modern se practică aceasta. A fost o încercare care nu a reuşit, a stârnit furia elevilor, ei pretind că nu pot să mănânce şi nu ajung de la un cabinet la altul în pauze. În curte au fost cam 100 de copii, dar în şcoală sunt 800. Mai sunt şi manipulări. Nu mi se pare normal să se ajungă la demisii, este ceva ce se poate rezolva, însă şcoala e împărţită în tabere. IŞJ a amplificat tensiunile care există”, a spus Săcărea, conform Agerpres.
UPDATE: Directoarea liceului a demisionat
Sorina Mihaela Bălan, diectorul Colegiului Economic „Transilvania” din Târgu Mureș, a demisionat în urma scandalului de azi.
„Erau semnale la IŞJ potrivit cărora erau probleme de management la acest colegiu şi că multe decizii se luau în nume personal. Săptămâna trecută au fost numeroase sesizări cu privire la mutarea copiilor dintr-o sală în alta. În baza acestor sesizări, în această dimineaţa am venit cu o echipă din IŞJ să găsim soluţii. Nu ştiu cum s-a ajuns la protest. Faptul că elevii au venit cu pancarte a fost o surpriză şi pentru noi. Doamna director şi-a înaintat demisia, a înregistrat-o la secretariat, iar Consiliul de Administraţie al IŞJ Mureş trebuie să ia act de demisie”, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ioan Macarie, citat de Agerpres.
Vezi AICI cum au protestat elevii.
O măsură admininistrativă fără nomă i-a inflamat pe elevii Colegiului Economic din Târgu Mureș, care acuză conducerea instituției că îi privează de pauze. Conform acestora, în liceul lor profesorii nu se plimbă de la o clasă la alta, după pauze, pentru a preda, ci ei sunt obligați să se mute dintr-o sală în alta, fiindcă dascălii sunt prea comozi. Elevii spun că nu mai au timp să mănânce, să meargă la toaletă sau să iasă în curtea şcolii, din cauză că toată pauza lor e ocupată cu mutarea lucrurilor dintr-o sală în alta.
Se cere demisia directorului. Copiii au pancarte în mâini, pe care au scris „Ne vrem clasele înapoi” și „Demisia”. Unii dintre ei s-au urcat pe clădire, de unde scandează împotriva direcțiunii. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean și cei ai liceului au intrat într-o ședință în înceracrea de a dezamorsa situația, scrie news.ro.
„Nici elevii și nici profesorii nu au fost de acord cu această schimbare, care a fost impusă oricum, fără ca aceste opinii să fie luate în considerare. Tocmai din acest motiv, noi, elevii Colegiului Economic „Transilvania”, am hotărât ca azi, 2 octombrie 2017, de la ora 7.30, să ne strângem în număr mare în fața liceului și să nu intrăm la ore până vom fi ascultați, iar problema se va remedia,” spune o elevă, citată de ardealnews.ro.
Deși dascălii au penalizat această decizie a conducerii, direcțiunea a considerat că e mai important ca cei care predau la clasă să se bucure de privilegiul de a nu mai urca scări și de a nu se plimba de la o sală la alta.