Răniţii de la "Colectiv", trataţi la Bagdasar într-o secţie fără aviz sanitar
Noi detalii halucitante ies la iveală la mai bine de o lună de la tragedia din clubul "Colectiv". După mărturia cutremurătoare a unui medic de la Spitalul de Arşi, un alt cadru medical face sub protecţia anonimatului dezvăluiri uluitoare. Dacă până acum se ştia că pacienţii au murit din cauza unoir infecţii intraspitaliceşti, se pare şi că unii răniţi au fost trataţi în secţii amenajate ad-hoc.
Un alt medic s-a hotărât să rupă tăcerea şi să povestească cum au fost trataţi răniţii din Clubul "Colectiv" la Spitalul Bagdasar-Arseni. Într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan, cadrul medical explică cum după dezastrul de la ”Colectiv” o parte din răniți au fost mutați într-o secție care nu a avut avizul Direcției de Sănătate Publică. Este vorba despre o secție renovată, dar goală, în care paturile au fost aduse din depozite și igienizarea s-a făcut pe fugă.
"În seara de 30.10.2015 eram la serviciu, când am fost anunțați că s-a petrecut un incendiu, în urma căruia mai multe persoane se află în stare gravă și urmează să fie aduse la S.C.U.B.A. Nu o să intru foarte mult în detalii, dar în seara aceea s-au întâmplat lucruri care ne-au marcat pe mine și pe colegii mei. Am făcut cu toții eforturi uriașe pentru a salva viețile acelor tineri. S-au primit indicații din partea managerului spitalului, care, la rândul său, a primit ordin de la domnul Bănicioiu, să lăsăm impresia că dispunem de toate cele necesare îngrijirii acestui tip de pacienți. (...) Ceea ce este foarte grav este că pacienții, după ce au fost stabilizați, au fost mutați în secția veche A.T.I. a spitalului, care fusese renovată recent, dar care nu are nici măcar o adresă din partea Direcției de Sănătate Publică din care să rezulte faptul că spațiul respectiv poate permite îngrijirea unor pacienți", a declarat medicul de la Spitalul Bagdasar-Arseni pentru tolo.ro
Acelaşi cadru medical a povestit cum a fost amenajată secţia în care au fost trataţi răniţii. "Pacienții au fost mutați în acest loc neavizat de Ministerul Sănătății – Direcția organizare și politici sanitare. Vreau să vă spun că nu am avut nici măcar paturi și a trebuit să aducem din celelalte secții, sau paturi vechi, din depozit, nu am avut suficiente aparate de ventilație artificială (multe dintre cele existente fiind defecte), iar spațiile în care au fost ținuți pacienții nu erau nici măcar dezinfectate, deși protocolul în astfel de situații prevede ca pacienții să fie tratați în saloane sterile", a declarat medicul.
Purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Florin Bica, a recunoscut că avizul a venit la câteva zile după tragedie. "Vă daţi seama, înainte să intre primul pacient acolo a avut loc un proces de nebulizare. Scrieţi, în paranteză, sterilizare. Întreg spaţiul a fost nebulizat sub supravegherea medicului şef al compartimentului SPCIN, adică, notaţi, Supraveghere, Prevenire şi Controlul Infecţiilor Nosocomiale", a spus Bică pentru aceeaşi sursă.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar în drum spre spital a mai murit o persoană. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 33 de persoane, numărul victimelor ajungând la 22 noiembrie la 60. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 40 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă 11 au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveţia, unul în Franța, unul în Austria și doi în Germania.