Recuperatorii de creanțe nu mai au voie să te hărţuiască, începând de vineri

Ultima actualizare:

Recuperatorii de creanțe vor putea să contacteze doar anumite persoane în afară de datornic, iar contactarea la muncă sau între anumite ore ale zilei va fi interzisă, potrivit unui act normativ care se va aplica de vineri. Pe deasupra, recuperatorii nu vor avea voie să amenințe, să hărțuiască sau să abuzeze datornicii. În caz contrar, amenzile vor putea ajunge până la 100.000 de lei.

Recuperatorii de datorii vor avea o serie deinterdicții exprese atunci când vine vorba de contactarea cetățenilor și comunicarea cu aceștia, a căror încălcare va fi egală cu sancționarea drastică de către autorități. Prevederile se găsesc în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016, ce va intra în vigoare vineri, și acestea vor viza creditele pe care le contractează consumatorii.

Mai exact, contactarea datornicilor la locul de muncă al acestora, precum și comunicarea cu ei între orele 20:00 - 09:00 vor fi interzise, după cum se arată în actul normativ. Totodată, interzisă va fi și „contactarea, în legătură cu recuperarea creanțelor, a oricărei altei persoane diferită de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului”, scrie în OUG nr. 52/2016.

Tot de vineri, recuperatorii de datorii nu vor avea voie să folosească tehnici de hărțuire sau abuz și nici amenințări sau alte tehnici agresive, „cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputația sau proprietatea”, mai prevede documentul.

În afară de actele de procedură ce trebuie afișate la cererea executorului judecătoresc sau a instanței, recuperatorilor de creanțe le va fi interzis să afișeze, la ușa apartamentului sau a blocului, notificări/somații/adrese în legătură cu recuperarea creanțelor.

De asemenea, recuperatorii nu vor putea să perceapă comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare (în afară de dobânzile penalizatoare legale) și nici să perceapă costuri pentru activitatea de recuperare (în afară de costurile procedurilor de executare silită).

În principiu, încălcarea acestor prevederi va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei, de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (la sesizarea cetățenilor sau din oficiu), scrie AvocatNet.ro.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net