Risc de epidemie în Capitală. Orașul nu mai are firmă de dezinsecție
Atentat la sănătatea bucureștenilor. Capitala României nu mai are servicii de dezinsecție și deratizare, după ce contractul cu firma care se ocupa cu stârpirea dăunătorilor a expirat în urmă cu două luni. Procedurile de desemnare a unei noi firme durează circa un an și jumătate. Deși știau acest lucru, consilierii generali ai Capitalei n-au fost interesați să rezolve o problemă atât de gravă a orașului.
În această vară, Capitala ar putea deveni centrul unei epidemii de West Nile, boală transmisă prin mușcăturile țânțarilor comuni. Mai mult, șobolanii, care se înmulțesc extrem de repede, ar putea pune în pericol sănătatea ori viața bucureștenilor fiindcă transmit leptospiroză, o boală care debutează cu frisoane, febră, dureri de cap, dureri de articulații, insomnie și culminează cu hemoragii nazale ori gastrointestinale și chiar anurie (blocarea rinichilor). În acest ultim stadiu, cel infectat poate muri.
Toate aceste scenarii sunt posibile dacă edilii nu iau măsuri urgente de reluare a serviciilor de dezinsecție și deratizare. Contractul cu firma care se ocupa cu combaterea dăunătorilor, 3D România, a expirat încă din luna decembrie a anului trecut. De atunci, edilii nu au făcut decât să aprobe în Consiliu o „strategie de salubrizare” pentru activităţile de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare. În mod normal, toată procedura de atribuire a unui nou contract durează cam un an și jumătate. Deși au știut acest lucru, consilierii generali au pus sănătatea bucureștenilor în paranteze.
Pentru a drege busuiocul, primarul general interimar, Răzvan Sava, le cere consilierilor să voteze în ședința din 29 februarie un proiect care vizează atribuirea de urgență a unui nou contract de servicii de dezinsecție. Asta înseamnă că edilii vor arde etape în alegerea firmei de salubrizare, licitația va fi eliminată, iar contractul va fi atribuit pe perioadă scurtă, până la finalizarea procedurilor de aprobare a „strategiei”.