Românii au mâncat 3,5 milioane de miei de Paște. De ce e un obicei contestat

Ultima actualizare:

    Mielul nu lipsește de pe mesele românilor de Paște (foto: Click!)
Mielul nu lipsește de pe mesele românilor de Paște (foto: Click!)

Cerere record de carne de miel în acest an. Românii au pus pe masa de Paște nu mai puțin de 3,5 milioane de miei, conform datelor oficiale ale Asociației Române a Cărnii. Față de anul trecut, în 2015 consumul a crescut cu peste 500.000 de bucăți. Tradiția a stârnit chiar și nemulțumirea înaltelor fețe bisericești.

Chiar dacă numărul exact al mieilor sacrificați de Paște este imposibil de calculat, datele oficiale ale reprezentanților Asociației Române a Cărnii (ARC), culese de la producătorii autohtoni, arată că românii au mâncat mai multă carne de ovine în acest an. Circa 3,5 milioane de miei au fost tăiați pentru consumul intern de Paște, cu cel puțin 500.000 mai mulți decâtîna aceeași perioadă a anului trecut.

„Este dificil de stabilit numărul exact al mieilor vânduţi în perioada premergătoare Paştelui, din cauză că foarte mulţi crescători au comercializat direct către consumator. Anul acesta am avut o situaţie specială în care apreciem că circa 2.500 de miei au fost comandaţi prin intermediul unui singur site de anunţuri. Pe baza cifrelor estimate de membrii ARC, putem, însă, să avem o imagine generală a consumului de carne de Paşti şi să observăm că, în raport cu anul trecut, a existat o cerere mai mare în piaţă, o cerere satisfăcută de producătorii români”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, citat de Mediafax.

Membrii ARC estimează că în Săptămâna Mare în România s-au comercializat 450-500 de tone de mici, 200-300 de tone de produse uscate de sezon (babic, ghiudem, cârnaţi de Pleşcoi) şi s-au sacrificat şi vândut 96.000 de porci, cu 20.000 de capete mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Sacrificarea mieilor, între masacru și tradiția de Înviere

Într-o intervenție avută înaintea sărbătorilor pascale, Papa Francisc declara că obiceiul sacrificării mieilor este unul barbar și care nu are nimic în comun cu tradiția creștină. „Printre cele mai vechi comunități creștine, mielul a fost reprezentat pe umerii păstorului și simboliza sufletul salvat de Hristos. Uciderea lui de Paște nu are nici o bază în tradiția creștină, ci mai degrabă își are rădăcinile în Vechiul Testament. Este un ritual sângeros, în contradicție puternică cu conceptul Învierii, care aduce cu sine reînnoirea de credință și speranță. Este un ritual ce nu este necesar într-o societate ca a noastră, deja cufundată cu violență și moarte, care servește doar pentru a satisface interesele industriei alimentare”, a spus Papa.

Tăierea mieilor este o tradiție preluată de creștini de la evrei, care obișnuiau să sacrifice acest animal pentru a marca, prin jertfă de sânge, eliberarea din robie a poporului evreu. Obiceiul se practică încă dinainte de trecerea prin Marea Roșie, când Dumnezeu, pentru a-i feri de molime pe iudeii ținuți în captivitate de  egipteni, a poruncit poporului ales să sacrifice un miel, iar cu sângele lui să ungă pragurile ușilor și ferestrelor. În ziua de 14 aprilie, fiecare familie sacrifica un miel, pe care îl mânca cu pâine nedospită (azima) și ierburi amare. Aceste preparate erau simbolul perioadei trăite de evrei în robie la egipteni.

La creștini, Iisus Hristos este mielul care însuși s-a sacrificat pentru păcatele lumii. În Epistola către Corinteni, Apostolul Pavel spunea cum trebuie sărbătorit Paștele: „Iată Hristos, Paștile nostru, S-a jertfit pentru noi. Să prăznuim, deci, nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al vicleșugului, ci cu azimele curățeniei și ale adevărului”. Nicăieri nu se menționează că Învierea Domnului trebuie celebrată prin sacrificarea unui miel, astfel că tradiția tăierii mielului nu e creștină, după cum am menționat mai sus.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net