Rovana și Romanița, atracțiile rezervației de zimbri din Dâmbovița
La 80 de kilometri de București, în comuna Bucșani din județul Dâmbovița, pădurile freamătă de copitele dobitoacelor. Nu, nu-s alea care pleacă cu cireada la păscut dimineața și dau laptea seara, la întoarcere. Sunt zimbrii rezervației Neagra de la Bucșani, locul în care animalele au fost botezate în mod ciudat.
Nu mai puțin de 37 de zimbri trăiesc la Neagra (cu tot cu pui), pe raza Ocolului Silvic Bucșani. Este cea mai numeroasă populație de zimbri din țară, care se desfată pe o suprafață de 162 de hectare de pădure. Toate animalele de aici au primit nume ciudate, care încep cu indicativul țării noastre. Rezervația de la Bucșani se mândrește cu Romanița, o femelă născută în iulie 2007, cu Rovana – în vârstă de aproape șase ani și cu Roșcatu, cel mai vârstnic zimbru de la Neagra (născut în 1986).
Nu sunt singurele exemplare care au nume ieșite din comun. Tot aici trăiesc, nu chiar în deplină armonie, Rochy și Romina, Romeo și Rotila, Robokap și Rosima, Rococo și Roberta. Zimbrii se calcă adesea pe bătături din cauza raportului numeric dintre femele și masculi. Dacă ar trăi în libertate, cinci femele ar însoți un singur mascul. În rezervație sunt prea multe femele la un mascul, situație care duce mai mereu la conflicte pentru teritoriu.
Responsabilii parcului natural au încercat să mai înstrăineze din zimbri, oferindu-i grădinilor zoologice. „Nu am avut solicitări decât de la Reșița. Am mai livrat zimbri la Parcul Vânători Neamț, la Parcul Natural din Simeria, dar, în ultima perioadă, nu am avut solicitări și așa nu am putut să controlăm raportul între sexe. Specialiștii spun că, din punct de vedere genetic, ideal este cinci femele la un mascul. La noi, raportul este aproximativ egal, două-trei exemplare de femele mai mult decât masculi. Asta explică comportamentul, uneori, destul de rău al zimbrilor, se bat între ei”, spune șeful Direcției Silvice Dâmbovița, Costel Preda, citat de Agerpres.
Rezervația zimbrilor de la Bucșani se află la 80 km de București. Din Capitală se poate ajunge mergând cu mașina pe DN1A spre Mogoșoaia-Buftea-Crevedia-Butimanu-Cornești, apoi pe DJ 720A spre Frasinu-Geboaia-Bucșani. Un alt drum, recomandat de ruteauto.ro, este pe DN7, prin Chitila-Tărtășești-Răcari-Conțești-Cazaci-Racovița-Bucșani. Reprezentanții rezervației vă recomandă să vizitați rezervația până la ora 12.00 în zilele călduroase. Zimbrii nu suportă nici ei căldură și se refugiază în pădure. Din această lună, turiștii au la dispoziție un punct de observare la înălțime, contruit în incinta zimbrăriei. Observatorul e dispus pe trei nivele și asigură o priveliște unică asupra întregului areal al zimbrilor dâmbovițeni.
Zimbrăria Neagra poate fi vizitată în fiecare zi după următorul program: luni-vineri – între orele 9.00 și 17.00; sâmbătă-duminică – între orele 9.00 și 14.00. Tariful de acces în rezervație este 6 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii. Vă puteți și caza aici, într-o cabană cu cinci dormitoare. Cabana se închiriază cu totul, iar tariful este 500 de lei pentru 24 de ore. În prealabil trebuie să trimiteți o cerere pe adresa office@targoviste.rosilva.ro. Relații suplimentare se pot obține la telefonul Ocolului Silvic Bucșani: 0245.235.260.
Oamenii fug la mare ori la munte când vor să scape de îmbulzeala orașelor. În curând vor căuta o metodă de a evada din aglomerația vânătorii de Pokemoni. Zimbrăria Neagra de la Bucșani ar putea fi locul de refugiu ideal la sfârșit de săptămână. Încercați și mai vorbim.