Sărbătoarea Gustului 2014 26 Octombrie – 23 Noiembrie 2014 (P)
Începe cea de-a 4-a ediţie a festivalului Sărbătoarea Gustului în România! Desfăşurată sub motto-ul „Bun pentru gust, bun pentru sănătate, bun pentru planetă", în perioada 26 octombrie - 23 noiembrie va avea loc o celebrare a gusturilor inedite, a inspiraţiei culinare, o experienţă oferită de cele mai bune ingrediente pe care doar cei mai buni Chefs din Europa o pot insufla.
„Sărbătoarea Gustului” îşi propune educarea gustului consumatorilor, în special în rândul copiilor şi al părinţilor, informarea şi transparenţa pedagogică asupra produselor, originile lor şi modul de producţie şi trasabilitate, transmiterea cunoştinţelor şi încurajarea unui comportament alimentar sănătos, echilibrat, durabil.
Aflată la cea de-a 4-a ediţie, „Sărbătoarea Gustului 2014” va porni în forţă pe data de 26 octombrie, prin evenimentul La Grande Tablée ce va avea loc la restaurantul LOFT, eveniment desfăşurat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii din Franţa. Samuel Le Torriellec, alături de trei VIP Chef din Franţa, vor găti împreună o cină convivială pentru invitaţii serii şi vor promova modalitatea de a lua cina «à la française». Printre invitaţii de gală ai seratei se numără şi cei 3 juraţi Master Chef 2014.
Sărbătoarea Gustului 2014 reuneşte o serie de evenimente desfăşurate în şcoli, universităţi, restaurante şi hoteluri: „La Grande Tablée”, sesiunile „Lecţiile Gustului” desfăşurate în şcoli din toată ţara, prezenţa unui Chef în Campus-ul ASE, expoziţia „Forumul Gastronomiei” – „Intersecţie de Meserii” adresate adolescenţilor, concursul „Cupa României de Sandwich - Cel mai bun Sandwich”-, celebrarea Beaujolais Nouveau, „Întrecerea Ospătarilor din Centrul Vechi” şi „Sărbătoarea Restaurantelor”.
Sărbătoarea Gustului 2014 aduce la start 20 de Chefs celebri, deţinători ai prestigioaselor stele Michelin, care în unanimitate susţin „Sărbătoarea Gustului”. Fiecare dintre ei a semnat boneta de bucătar, bonetă care va fi dăruită tuturor celor care vor lua parte la evenimentele din cadrul „Sărbătoarea Gustului” 2014.
Boneta de Bucătar este semnată de Chefi renumiţi la nivel mondial precum: Paul Bocuse (Franţa), Jérôme Bocuse (USA), Alain Ducasse (Monaco), Alain Passard (Franţa), Anne-Sophie Pic (Franţa), Pierre Gagnaire (Franţa), Arnaud Lallement (Franţa), Benoît Violier (Elveţia), Daniel Boulud (USA), Guillaume Gomez (Franţa), Lionel Rigolet (Belgia), Martin Berasategui (Spania), Massimiliano Alajmo (Italia), Michel Guérard (Franţa), Pierre Troigros (Franţa), Régis Marcon (Franţa), Thomas Bühner (Germania), Yannick Alléno (Franţa), Samuel Le Torriellec (România) şi Frédéric Jaunault (Franţa).
Profesioniştii meseriilor Gustului vor împărtăşi experienţa şi entuziasmul lor elevilor din clasele primare. Printre invitaţi se numără bucătari, patisieri şi brutari, cu toţii fiind reuniţi sub boneta de bucătar a Sărbătorii Gustului.
Astfel, copiii din clasele primare, vor fi expuşi la adevărate lecţii privind valorile gustului şi stimulaţi să adopte o alimentaţie cât mai variată. Se doreşte insuflarea valorii: o viaţă sănătoasă - un comportament cotidian echilibrat.
Lecţiile Gustului vor demara la Grand Hotel Continental în data de 27 octombrie, într-o întâlnire dintre elevii claselor primare, cu cei trei Chefs VIP invitaţi din Franţa şi cu Roxana Păun – Chef la Grand Hotel Continental, într-o demonstraţie culinară plină de cunoştinţe noi despre alimentaţia echilibrată şi sănătoasă. Lecţiile vor avea loc în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015 în următoarele oraşe: Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Bacău, Constanţa, Drobeta Turnu Severin, Arad, Baia Mare, Constanţa, Timişoara, Sibiu şi Craiova.
Pe 5 şi 7 noiembrie va avea loc evenimentul Master Class Chef, o demonstraţie culinară impresionantă în cadrul Academiei de Studii Economice şi a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, acest workshop fiind gândit din prisma bugetului limitat de student şi a provocărilor pe care aceştia le întâmpină.
Urmează patru zile de sărbătoare, între 13 şi 16 noiembrie la Forumul Gastronomiei în cadrul salonului RomHotel de la Romexpo: patru zile cu standuri deschise publicului larg, cu nenumăraţi expozanţi, cu demonstrații culinare şi preparate europene.
Pe 13 noiembrie - profesionişti, tineri liceeni şi companii, se vor întâlni în cadrul Forumului Gastronomiei – Intersecție de Meserii. Adolescenții din liceele Școala Centrală şi Colegiul Jean Monet vor avea ocazia să cunoască meseriile din sectoarele HORECA, Industrie Alimentară şi Agricultură şi oportunitățile în carieră care se pot ivi dacă sunt interesați în a îmbrățișa o astfel de meserie.
Gusturi și Destinații din data de 14 noiembrie este un eveniment dedicat expozanţilor salonului RomHotel, în care savoarea bucătăriilor europene va fi descoperită publicului larg, urmând ca în data de 15 noiembrie să aibă loc Cupa României de Sandwich.
Joi 20 noiembrie, în Centrul Vechi al capitalei va avea loc celebra Întrecere a Ospătarilor, urmat de o degustare de vinuri Beaujolais Nouveau la Hotel Epoque, unde ne vom bucura de vinurile celebrului Chef Paul Bocuse, alături de delicatese precum foie gras şi brânzeturi franțuzești.