Șase lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să ai succes, în opinia lui Andrei Roșu

Ultima actualizare:

    Andrei Roșu are 41 de ani, e căsătorit și are doi copii
Andrei Roșu are 41 de ani, e căsătorit și are doi copii

Oamenii de succes nu au fost dintotdeauna conștienți de puterile lor. La început au fost mediocri și gândeau la scară mică. Ziua de mâine era mai importantă decât următorii cinci sau chiar zece ani, iar până să urce pe culmi au căzut de multe ori la pământ. Cu siguranță au avut visuri, deși nu știau cum să le înfăptuiască. Dar, primul pas pentru a avea succes este să visezi la el, spune ultramaratonistul Andrei Roșu. Ceea ce urmează este o luptă intensă cu tine însuți, și mai puțin cu alții.

Andrei Roșu este dovada vie că expresia „nu pot” a fost inventată de oameni pentru a-și justifica eșecul. În opinia lui, succesul e o „bucurie simplă” la care poate avea acces oricine dacă își urmărește cu abnegație scopurile. Care e povestea ultramaratonistului de azi și cele șase lucruri care l-au ajutat să aibă succes pe toate planurile aflați mai jos.

Acum zece ani, Andrei Roșu (41 de ani) lucra într-o multinațională care îi acaparase aproape de tot viața. În fiecare zi își spunea că trebuie să facă ceva pentru a deveni mai productiv, mai devreme acasă și să aibă timp mai mult pentru familie. Tânjea după o schimbare, dar nu știa de unde să o apuce. „Din păcate, noi facem schimbări în viață în momentul în care avem de-a face cu un eveniment negativ. De exemplu, ești fumător, îți moare cineva drag și pentru câteva zile nu mai fumezi. Dar, de obicei nu ține foarte mult. Foarte rar facem schimbări în momentul în care avem oportunități. De exemplu te duci la doctor și el îți spune că dacă te lași de fumat n-o să mai răcești atât de des, n-o să mai tușești ca măgarul, o să trăiești mai mult. Dar dacă îți spune că mai ai puțin de trăit, lucrurile se schimbă”, a povestit Andrei în cadrul unui seminar susținut într-un mall din capitală.

simeon stalpnicul png

Corporatistul de ieri a devenit performerul de azi, un om complet schimbat, fiindcă a aplicat următoarele șase principii.

Stabilește obiectivul!

Primul pas pentru transformarea completă a modului de viață este, într-adevăr, să visezi la ceva mai mare. După ce ești conștient de ceea ce vrei să faci sau unde vrei să ajungi e timpul să-ți stabilești obiectivele. Conform lui Andrei Roșu, oamenii de succes își propun obiective mici la început, pe care știu că le pot îndeplini. Sau pe care cred că le pot îndeplini.

„E în regulă să ai 3-4 obiective pe an, dar ajută mult să aloci fiecărui obiectiv câte trei luni. În primele trei luni te concentrezi poate pe a face niște sport, după aceea te concentrezi poate pe ceea ce pui în farfurie și, ușor-ușor, vine și renunțarea la fumat sau, mă rog, alte obiceiuri pe care le ai”, spune Andrei, care povestește ce anume i-a schimbat definitiv viața în urmă cu câțiva ani.

„În 2009 s-au întâmplat câteva lucruri care mi-au schimbat viața. În primul rând am luat decizia de a mă lăsa de fumat definitiv, pentru că mi-am dat seama că fumatul nu mai e compatibil cu calitatea de părinte. Îmi era milă să afum copilul”, povestește Andrei. Un alt moment care i-a schimbat defnitiv cursul vieții a fost când o colegă de birou i-a trimis un mail malițios în care îi recomanda să se ducă la maratonul de la Polul Nord să vadă cât de frig e, aluzie la faptul că obișnuia să închidă aerul condiționat la serviciu fiindcă îl deranja. Nu a șters mesajul, ci a început să se documenteze despre această cursă și cum ar putea ajunge acolo.

Pasul cel mai greu, la început, a fost să o convingă pe soția lui, Oana, că planul lui e serios și că va face totul pentru a-l duce la bun sfârșit. Scopul lui, după cum mărturisește, nu a fost acela de a impresiona pe cineva. Andrei căuta o schimbare radicală în viața lui, ca să-l ajute să fie mai productiv la serviciu, să ajungă mai devreme acasă și să petreacă mai mult timp pentru familia lui.

Acționează, dar începe azi!

Oamenii de succes planifică. Următorul pas este să acționeze. Bine, cu toții acționăm, dar de regulă începând de mâine sau de la anul. Pentru a reuși în ceea ce-ți propui trebuie să începi acum să lucrezi la planul tău. „Atunci când vorbim de schimbarea substanțială a vieții, ajută foarte mult să ne facem un inventar al obiceiurilor pe care le avem zilnic. Pentru că, dacă ne gândim la trei-patru zile luate aleator din ultimele șase luni o să observăm că ne-am trezit cam la aceeași oră, că am avut aceeași rutină dimineața, că am luat-o cam pe același drum la birou, că am început ziua de lucru cu aceleași task-uri, am avut aceeași tutrină după masă, că nea-m culcat seara pe la aceeași oră. Ceea ce facem e să repetăm o zi e mii de ori”, spune Andrei.


    2010 - maratonul din Antarctica
2010 - maratonul din Antarctica

Pentru a ieși din această rutină, Andrei Roșu și-a fixat un motto în viață, pe care l-a afișat la loc vizibil, ca să-l descopere în fiecare dimineață. „Fiecare zi e o miniatură a vieții”, un mesaj postat pe frigider care îi amintește că trebuie să se întoarcă la acel inventar al obiceiurilor pentru a verifica dacă e sau nu pe drumul cel bun.

Odihna. Antrenează-ți mintea!

Probabil ai auzit expresia „Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”. Însă, spune Andrei Roșu, marea provocare nu e să te trezești de dimineață. Marea provocare este să te culci devreme, pentru a profita de primele ore ale dimineții, când ești cel mai productiv.  

„Marea provocare nu este să te trezești dimineața. De fapt, marea provocare este să te culci devreme, în jurul orei 22.00. Da, ideea e deranjantă, să te culci odată cu găinile. Dar te trezești odată cu cocoșii. Pentru asta trebuie să renunți la privitul la televizor. Cine știe câte emisiuni de-ale lui Capatos am pierdut, dar asta e, îmi asum”, a spus, amuzat, ultramaratonistul. Ca să-ți fie mai ușor, spune Andrei, e bine să-ți pui alarmă la telefon, un reminder, care să-ți amintească de legământul tău de a te culca la ora 22.00. Nu râde, Andrei Roșu chiar așa a făcut! „Ușor-ușor mă obișnuisem să nu mai intru pe internet seara. Îmi ziceam că dacă se evacuează orașul o să aflu cumva. O să vină un vecin să-mi spună”.

Când a decis să participe la primul lui maraton, cel de la Polul Nord, Andrei și-a dat seama că programul pe care îl avea atunci nu-i permitea să se antreneze măcar. Nu voia să renunțe la locul de muncă de atunci, deoarece nu știa cât o să-l țină aventura asta cu schimbarea stilului de viață.

„Mi-am dat seama că singurul interval în care mă puteam antrena și nu interferam nici cu viața de familie, nici cu cea profesională, era de la 5 la 7 dimineața. A fost complicat, cel puțin în primele zile, numai că citisem că trebuie să reacționezi în primele trei secunde după ce a sunat ceasul. După acest timp începe o negociere cu creierul tău. Dar, dacă în primele trei secunde te dai jos din pat, atunci lucrurile merg mai ușor. Se zice că e mai bine să alergi dimineața, înainte să-și dea seama creierul ce vrei să faci”, spune Andrei.


    2011 - maratonul Everestului, la 5.500 m înălțime
2011 - maratonul Everestului, la 5.500 m înălțime

Nutriția – Ce mâncăm

„Schimbarea a venit în mod natural”, zice Andrei, care obișnuia să mănânce mici, ca toată lumea, apoi să zacă pe canapea. Însă, în 2011, a decis să renunțe definitiv la consumul de carne și la obiceiurile nesănătoase pe care le avea atunci. Unul dintre ele e acela de a te relaxa în canapea după o masă copioasă. În loc de asta, un om de succes se pune imediat în mișcare, iar alergatul în parc sau o tură cu bicicleta sunt cele mai bune și mai la îndemână metode pentru a te menține în formă.

Nu te blaza!

Maratonul de la Polul Nord a fost un punct de cotitură în viața lui Andrei Roșu. Această experiență l-a învățat că poți foarte bine să te culci pe lauri după primul succes sau să mergi mai departe în căutarea limitelor tale.

 „Cursa nu a avut un mare istoric. Era un circuit de 3 km, cu zăpadă, gheață. Mai alergai, mergeai, te mai împiedicai. Am terminat-o undeva pe la jumătatea clasamentului, iar sentimentul de a termina primul meu maraton a fost fantastic. În momentul în care dovedești cei 42 km și 195 de metri te simți foarte bine, și cei care au alergat deja cred că pot confirma. Dar există un mare risc când ai o reușită personală relevantă, și acela este riscul de a te întoarce la canapea, de a te blaza. Eu m-am gândit că ar fi păcat să mă întoc la vechile obiceiuri, mai ales că dădusem jos balastul acela de 18 kg”.


    2010 - maratonul de la Polul Nord. Andrei Roșu a cântat la tobe după primul maraton din viața lui
2010 - maratonul de la Polul Nord. Andrei Roșu a cântat la tobe după primul maraton din viața lui

Discutând cu participanții de la maratonul polar a aflat că există un circuit „7 maratoane pe 7 continente” și și-a propus cu anul următor să înceapă „turneul”.

Acolo a descoperit că orientarea nu a fost niciodată punctul lui forte. „Plecam de la start, cum se pleacă, și după vreo două ore mă trezeam singur. În gândul meu îmi ziceam că sunt bun, dar de fapt eu alergam în direcția cealaltă. O lecție pe care am învățat-o din aceste curse este că mai bine mergi în direcția bună și ești atent la niște repere, decât să alergi în direcția greșită, dar nu oricum, ci cu entuziasm. Și asta se întâmpă de multe ori și în viața personală și profesională. Ne facem niște promisiuni și nu alocăm măcar zece secunde pe zi să vedem dacă ne-am abătut de la drumul pe care ni l-am propus în urmă cu un an, doi, trei”.

Motivația nu e de ajuns. Creează un obicei!

„Motivația ne ajută să începem, dar obiciurile ne ajută să reușim”, este nu alt motto al lui Andrei Roșu. Ultramaratonistul a fost întrebat ce anume îl motivează pe el să se culce și să se trezească devreme. „Nu cred foarte mult în motivații, pentru că ele presupun un consum uriaș de energie. Pentru a atinge nu obiectiv, ne întoarcem la agenda aceea zilnică și vedem care sunt obiceiurile care ne ajută să atingem acel obiectiv și care sunt acelea care ne sabotează. Aceasta este frumusețea unui obiectiv”, concluzionează Andrei Roșu. Ultramaratonistul și-a expus întreaga sa viață pe blogul personal. Intră să vezi cum poți face și tu o schimbare importantă în propia viață!


    A traversat Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle, alături de alți trei români, amatori de sporturi extreme
A traversat Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle, alături de alți trei români, amatori de sporturi extreme
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net