Scandal pe tema testelor de salivă: profesorii protestează, părinții e posibil să nu-și dea acordul, elevii nu mai înțeleg nimic

Ultima actualizare:

    Elevii nu știu cine-i va testa și cum vor mai lua micul dejun dimineațaFoto: Shutterstock
Elevii nu știu cine-i va testa și cum vor mai lua micul dejun dimineațaFoto: Shutterstock

Haos total în școli, vizavi de testele de salivă promise de luni bune, care se lasă și acum așteptate. În lipsă de personal medical, ele vor fi administrate de profesori, a stabilit Ministerul Sănătății. Sindicatele din educație se opun și cer ca testele să fie făcute de părinți. Ministerul Educației solicită clarificări, iar copii, prinși la mijloc, nu mai înțeleg nimic.

Federațiile sindicale din învățământ protestează față decizia autorităților de a pune profesorii să-i testeze pe copii la clasă, de două ori pe săptămână. Susțin că procesul ar duce la blocarea activității și transformarea școlilor în focare de infecție. „Ținând cont de numărul mare de elevi dintr-o clasă, dar și de la nivelul unității, testarea nu se poate realiza într-un interval timp scurt, ceea ce va afecta semnificativ desfășurarea procesului de predare-învățare- evaluare. Apoi, angajații din învățământ nu beneficiază de echipamente de protecție, absolut necesare pentru evitarea infectării cu acest virus, care se transmite, așa cum bine se cunoaște, prin intermediul secrețiilor eliminate de către persoanele infectate”, se arată în petiția profesorilor, conform edupedu.ro. Peste 75% dintre profesorii care au răspuns unui sondaj al sindicatelor nu sunt de acord să supravegheze copii la clasă în timp ce-și administrează testele de salivă.

Profesorii cer ca testele să le administreze părinții

Procedura de testare COVID presupune, printre altele, ca elevii să nu mănânce și să nu bea nimic cu cel puțin o oră înainte de recoltare. În condițiile în care testarea se va face în zilele de luni și joi, înaintea orelor de curs, acest lucru înseamnă ca părinții să-și trimită dimineața copiii nemâncați. Cine poate fi de acord?! „Nu avem pârghii pentru a putea obliga elevii să vină nemâncați la școală. Iar administrarea testelor necesită existența acordului informat al părintelui”, mai spun sindicaliștii din educație. Soluția propusă de profesori: „aceste teste pot fi foarte ușor făcute de către părinți, acasă, aceștia urmând să comunice posibilele cazuri de infectare”.

Elevii vor să nu le fie afectat procesul de învățare

Și Consiliul Elevilor cere ca testarea în școli să nu afesteze actul educațional. „Autoritățile au întârziat nepermis de mult cu achiziția și livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătății prezintă lacune de aplicare. Practic, observăm o tendință generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipsește în cea mai mare parte dintre unitățile de învățământ. La acest moment, nu cunoaștem aproape nimic despre testarea din școli. Profesorii și sindicatele din învățământ protestează și condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinții e posibil să nu își dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinși la mijloc – între orgoliile unora și incompetența altora”, se arată în comunicatul elevilor.

Ministerul Educației are nevoie de clarificări

În aceste condiții, Ministerul Educației a solicitat luni Ministerului Sănătății (cel care a emis instrucțiunilor privind administrarea testelor de salivă) să clarifice problema. Trei aspecte sunt de clarificat:

  • Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening.
  • Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);
  • În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

Miercuri, 17 noiembrie, Ministerul Sănătății a răspuns că decizia utilizării testelor la domiciliu revine sistemului educațional și, da, pot fi folosite de părinți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net