Scandalul oilor înecate în Portul Midia se întoarce. Nava Queen Hind se vinde pentru că armatorul a fost executat silit
Pe 24 noiembrie 2019, nava Queen Hind sub pavilion Palau încărcată cu 14600 de oi și cu 22 de membri ai echipajului se răsturna în largul Portului Midia, în cel mai grav eveniment naval din România ultimilor 20 de ani. La șapte luni de atunci, reporterii Click! îți spun ce s-a întâmplat cu oile salvate și cu nava adusă cu greu la țărm
Cum a ajuns un transport de oi care nu trebuia să pună probleme un scandal ecologic internațional cu proteste ale ONG-urilor care pledau pentru oprirea sacrificării barbare a animalelor vii? La plecarea din port, nava s-a răsturnat pe o parte, motivul fiind așezarea greșită a încărcăturii. Având în vedere că nava transporta 14600 de oi și faptul că apa a inundat rapid majoritatea celor șase punți pe care se aflau animalele, autoritățile au decretat alarmă ecologică. Ca de obicei, statul s-a mișcat greu în rezolvarea bombei ecologice care apăruse dar ONG-urile de mediu au fost pe fază. În urma intervenţiei, autorităţile ajutate de voluntari ai organizațiilor de protecția a animalelor au reuşit să salveze doar 254 de animale. Dintre acestea doar 180 au rămas în viață, restul fiind eutanasiate din cauza rănilor grave. După incident, mai multe ONG-uri au protestat faţă de exportul de animale vii, iar subiectul a făcut înconjurul presei internaţionale, fiind dezbătut şi în Parlamentul European.
Ce s-a întâmplat după ce nava Queen Hind a fost adusă chei
Pentru a fi ridicată și adusă nava la cheul Portului Midia, au lucrat timp de aproape o lună 100 de oameni, printre care 20 de scafandri și a fost folosită una dintre cele mai mari macarale plutitoare din Europa, Neptun de 1800 de tone. Apoi, șase remorchere au adus pe 25 februarie 2019 la cheu, epava cu oi moarte, scufundată în Portul Midia. Nava a fost stabilizată din lateral de două barje mari și a fost pusă în dana 10 din port. Au fost extrase din epava navei 14.230 de cadavre. Pentru acest lucru, nava Queen Hindu a fost tăiată astfel încât prin burta ei să pătrundă echipele specializate pentru a scoate leșurile. Cadavrele de animale, împreună cu resturile de SNCU (subproduse nedestinate consumului uman), de fân și de furaje grosiere s-au descărcat manual și mecanizat de către personal specializat în astfel de lucrări, de pe fiecare nivel al navei, precum și din fiecare compartiment. Totul a fost colectat în saci din material impremeabil, aceștia au fost puși în containere închise etanș, care la rândul lor au fost încărcate cu ajutorul unei macarale în mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar și duse la un abator din județul Tulcea în vederea incinerării. Medicii veterinari din cadrul DSVSA Constanța și DSVSA Tulcea au supravegheat operațiunea din acvatoriul portului Midia desfășurată de către reprezentanții firmei Grup Servicii Petroliere
Unde este acum nava Queen Hind
Conform ziuadeconstanța.ro, nava este acum la chei și va fi scoasă la licitație pe 15 iulie de un executor judecătoresc pentru aproape 1, 7 milioane de euro. Motivul? Firma care o deținea a fost executată silit deoarece nu a putut achita costurile operațiunii de depoluare și de readucere a navei la mal, aproape 4 milioane de euro. Procedura va avea loc la ora 11.00, în Dana 108 a Portului Constanța iar prețul de pornire a licitației este de 8.221.971 lei(echivalent 1.699.000 euro)sumă ce reprezintă valoarea bunului conform raportului de expertiză. Executarea silită a fost încuvîînțată de Judecătoria Constanța în data de 22 aprilie 2020.
Ce s-a întâmplat cu oile salvate de pe nava Queen Hind
Sub supravegherea medicilor veterinari și a voluntarilor din Asociația ARCA(Animal Rescue&Care) care au intervenit atunci, alături de militarii de la ISU Constanța, oile au fost încărcate în tiruri și vor trăi mai departe, fără griji, într-un adăpost din localitatea Periș, lângă București. Potrivit celor declarate atunci pentru știrileprotv.ro, de reprezentanții comandamentului constituit pe lângă Prefectura Constanța pentru rezolvarea situației, animalele salvate nu au fost vândute sau donate voluntarilor, ci sunt oficial lăsate în custodie. Până nu se va clarifica situația legală a animalelor, acestea nu pot fi donate. Oile se află în continuare la adăpostul din Periș unde sunt îngrijite și hrănite.
Citiți și
180 de berbeci norocoşi, daţi spre adopţie. Ei sunt singurii supravieţuitori de pe nava Queen Hind
Imagini șocante. Ce s-a întâmplat cu oile salvate de voluntari de pe vaporul eşuat