Se anunță valul doi de pandemie? Record absolut de îmbolnăviri în România: 555 de cazuri noi! De ce s-a ajuns aici
Se anunță valul doi de pandemie, chiar dacă, oficial, nimeni nu vorbește deschis despre asta. Însă, zi de zi apar cazuri noi de îmbolnăvire și decese pe bandă rulantă. Miercuri, România a înregistrat un record absolut de la începutul crizei: 555 de persoane confirmate cu Covid. Iată motivele pentru care s-a ajuns aici!
Se anunță valul doi de pandemie. De ce s-a ajuns aici? Nu am respectat regulile
Valul doi de pandemie de coronavirus ne bate la ușă. Zi de zi se anunță noi și noi cazuri de îmbolnăviri și decese, iar miercuri, 8 iulie, s-au înregistrat nu mai puțin de 555 de persoane infectate cu Covid. Acesta pare a fi rezultatul relaxării de care românii s-au bucurat din plin, odată ce măsurile adoptate în perioada stării de urgență au fost ridicate rând pe rând. Ne-am dus la mare și ne-am călcat în picioare pe plajă, ne înghesuim în metrou și în mijloacele de transport în comun, nu purtăm mască sau o purtăm incorect, am dat buluc la terase, iar dacă tușim sau ne simțim rău nu contează, tot ne expunem în public pentru că nu poate să ni se întâmple chiar nouă asta...să fim tocmai noi bolnavi de Covid. Spunem că „ne-a tras curentul” și mergem la magazin, la cumpărături, la serviciu, ne plimbăm prin parc, ne întâlnim cu rudele sau prietenii.
O decizie a CCR îi scoate pe români din carantină și izolare
Cireașa de pe tort a venit odată cu răspunsul CCR care a decis că atât carantina, cât și izolarea la domiciliu impuse de Guvern nu sunt constituționale pe motiv că nu există o lege în acest sens. Ce s-a întâmplat după... e istorie. S-a creat un vid legislativ care a permis ca sute, poate chiar mii de persoane infectate să plece din spital pe semnătură, din centrele de carantină sau să înceteze să mai respecte izolarea la domiciliu. Acești oameni bolnavi sau suspecți că ar fi bolnavi de coronavirus s-au amestecat cu cei sănătoși. Vom vedea în perioada următoare ce se va întâmpla.
Restricții de călătorie pentru români. Unde nu mai suntem primiți
Până atunci însă, iată că România se află deja printre țările europene cu cel mai mare număr de îmbolnăviri înregistrat zilnic. Mai exact, ocupă poziția a patra în Europa în ceea ce privește rata de infecții, după Suedia, Luxemburg și Portugalia. Motiv pentru care Malta, Norvegia și Finlanda ne-au impus restricții și și-au închis granițele pentru noi. Iar românii care călătoresc în Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovacia vor fi obligați să stea 14 zile în izolare O situație deosebită se înregistrează în Danemarca, unde românii pot intra doar dacă fac dovada unei rezervări de cel puțin șase zile de cazare, potrivit Mediafax. Luni, 7 iulie, am mai primit o veste proastă: Marea Britanie a exclus România de pe lista țărilor cu risc redus, iar românii care pleacă din țară către Marea Britanie sau Irlanda de Nord trebuie, de asemenea, să stea 14 zile în autoizolare.
Se anunță valul doi de pandemie. Suntem pe cont propriu?
Valul doi de pandemie de coronavirus este o certitudine, spun mulți specialiști și medici. Ce nu știm este momentul când ne va lovi cu adevărat. Însă, la cum decurg lucrurile în România, nu ar fi deloc o surpriză s-o luăm în curând de la capăt. Pentru că nu mai există restricții care să ne protejeze cât de cât de îmbolnăviri. Nu mai suntem obligați să stăm în casă, s-au deschis pe rând frizeriile, saloanele de înfrumusețare, magazinele din Mall-uri, avem voie să părăsim orașele, să mergem unde vrem și când vrem, nu ne mai întreabă nimeni nimic, nu ne mai este frică nici măcar de amenzi...Așa că, într-un fel, fiecare pare singur în fața pandemiei, pe cont propriu. Ne-am făcut de cap, cum s-ar spune, în această perioadă, iar acum tragem ponoasele.
Pandemia bagă lumea în recesiune
În timp ce situația din România devine din ce în ce mai îngrijorătoare și se anunță valul doi de pandemie, autoritățile se feresc să instituie măsuri drastice, reguli și obligații noi pentru populație. Deocamdată. Nu anunță nici măcar restricții blânde, ci se mulțumesc să ne sfătuiască să respectăm regulile de igienă, să purtăm mască și să ne ferim de aglomerație. Lucruri pe care le cunoaștem cu toții, dar pe care foarte mulți dintre noi nu le respectă. Guvernul evită impunerea de noi restricții și pentru că nu vrea să piardă din electorat. Să nu uităm că bat la ușă alegerile locale. Economia nu poate sta nici ea pe loc la nesfârșit. Să nu uităm de faptul că au existat - în toată această perioadă - presiuni foarte mari pentru repornirea cât mai rapidă a economiei. În timpul stării de urgență o parte a populației și-a pierdut locul de muncă, o altă parte a fost băgată în șomaj tehnic, foarte multe afaceri și firme mici au intrat în faliment. Deja ne aflăm pe buza prăpastiei, iar criza economică ce se anunță va fi – spun specialiștii – una mai mare decât cea din 2008.
Revenim la starea de urgență? Nu se știe!
Însă, în contextul în care suntem amenințați de valul doi de pandemie și dacă situația chiar va fi din ce în ce mai gravă, este posibil să revenim de unde am plecat. Deși autoritățile se feresc să dea un răspuns concret – dacă revenim sau nu la starea de urgență, dacă se vor impune din nou anumite restricții și măsuri – ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara la Digi 24 că „ne-am întors la nivelul înregistrat în ziua de 8 mai în privința ratei de transmitere”.
Primul semnal că Guvernul are, totuși, un plan, a fost decizia ca pe1 iulie să nu se ia alte măsuri de relaxare. Am stagnat, am rămas pe loc pentru a vedea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni. Iar de atunci până acum situația s-a înrăutățit. Dacă va continua la fel, deși nu vor deocamdată s-o spună fățiș, autoritățile vor fi obligate să impună din nou restricții. Vom afla deciziile la jumătatea lunii.