Sfântul Ilie. Legenda celui mai iubit proroc al lui Dumnezeu. De ce se spune că merge prin cer într-un car de foc

Ultima actualizare:

    Când afară e furtună puternică cu tinete și fulgere se spune că s-a  supărat Sfântul Ilie
Când afară e furtună puternică cu tinete și fulgere se spune că s-a supărat Sfântul Ilie

Sfântul Ilie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 20 iulie. Legenda celui mai iubit proroc al lui Dumnezeu povestește despre minunile pe care acesta le-a făcut în viață, dar și despre momentul când a părăsit această lume într-un car de foc tras de cai.

Cine este Sfântul Ilie

Sfîntul Ilie a fost unul dintre cei mai importanți proroci ai Vechiului Testament, un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință demnă de urmat. Sfântul Ilie este un înger care a primit de la Dumnezeu trup de om și puterea de a deschide și închide cerurile. El era un preot din tribul lui Aaron, iar la nașterea sa au venit oameni îmbrăcați în alb, care l-au învelit în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, potrivit Wikipedia. Această flacără reprezintă credința în Dumnezeu care îl va mistui neîncetat întreaga viață. Încă din copilărie, Ilie a respectat cu sfințenie toate poruncile Domnului, ținând post neîncetat și petrecându-și viața în rugăciune.

Sfântul Ilie și carul de foc

Legendele spun că Sfântul Ilie a fost un mare gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu pentru a-și cere iertare. Domnul l-a iertat, dar i-a dat un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau. De atunci Ilie gonește prin ceruri, în carul său cu roți de flăcări tunând și lovind diavolii cu biciul de foc – fulgerele pe care le vedem pe cer în nopțile cu furtună.

Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanți sfinți din Vechiul Testament
Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanți sfinți din Vechiul Testament

Minunile Sfântului Ilie

Sfântul Ilie a intrat în conflict deschis cu regele Ahab, căsătorit cu o principesă păgână și care își pierduse credința în Dumnezeu închinându-se idolilor Baal și Astarte. Sfântul Ilie a purtat o luptă aprigă pentru a păstra credința poporului care, prin exemplul conducătorilor săi, cădea și el în idolatrie și păgânism. Astfel că Profetul a adus peste ținut o secetă cumplită, totul fiind secat, devastat și ars. Foarte mulți oameni și animale au murit din lipsa hranei, izvoarele și râurile au secat, plantele s-au ofilit și nimic nu a scăpat urgiei. Ilie a sperat că acest dezastru îi va face pe oameni să se căiască și să se întoarcă la Dumnezeu cel adevărat. Însă Dumnezeu avea alte planuri.  El a încercat să-i stârnească mila pentru poporul său arătându-i ce înseamnă setea și foametea. Apoi, i-a arătat ce înseamnă omenia și iubirea față de semeni.

Sfântul Ilie a suferit în pustiu de sete și de foame

Astfel, Dumnezeu i porunci să părăsească ținutul și să se ducă la râul de Chorrath, aflat dincolo de Iordan. Aici, sfântul a băut apă dintr-o cascadă și a fost hrănit de corbi cu pâine dimineața și carne seara. În acest fel, supunându-l acestor cazne, Domnul a încercat să-i stârnească mila pentru poporul aflat în lipsuri și foame. Când cascada secă, Dumnezeu l-a trimis pe Ilie la Sarepta din Sidon, lăsându-l să vadă pe drum calamitatea și dezastrul provocat de seceta pe care a provocat-o.

A înviat din morți un copil

În drumul său, Ilie a ajuns la casa unei femei păgâne care cocea pâine pentru fiul ei. Deși foarte săracă, ea îl invită pe Proroc la masă, îi dă să mănânce și să bea. Ea îi pregăti lui Ilie o pâine cu toată făina și uleiul pe care le mai avea în casă, iar Ilie o răsplăti făcând o minune: covata sa cu făină și ulciorul cu ulei nu se mai goliră până la revenirea ploii. Trecuseră deja câteva zile timp în care Ilie era găzduit de femeie când fiul acesteia muri. Mama, îndurerată, dădu vina pe Proroc și îl acuză că i-a adus nenorocirea în casă. Ilie făcu atunci a doua minune: îl luă pe copil, suflă de trei ori peste trupușorul său neînsuflețit, iar băiatul reveni la viață.

Moartea Sfântului Ilie

Legenda Sfântului Ilie spune că acesta, simțind că mai are puține zile de trăit, și l-a ales ca succesor pe profetul Elisei. Dar Prorocul nu a murit, ci a fost ridicat la cer într-un car de foc tras de cai, fiind considerat demn de a-l vedea față în față pe Dumnezeu întrupat. Personalitatea lui, credința și loialitatea sa față de Domnezeu au fost atât de mari încât Domnul i-a făcut această mare favoare de a păși în viața cerească fără a mai trece prin poarta morții. Alte legende spun că Sfântul Ilie nu și-a încheiat misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer și așteptând acolo sfârșitul lumii. Atunci el urmează a se lupta cu căpetenia diavolilor.

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net