Şi prinţii ajung la zdup câteodată
Paul-Philippe de Hohenzollern, sau Prinţul Paul de România, cum e cunoscut, a ajuns după gratii aseară. Procurorii DNA l-au reţinut vineri, la capătul a peste 7 ore de audieri, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.
Goana turbată după averea bunicului său, Carol al II-lea, care pretindea că i se cuvine, l-a plasat pe Paul Lambrino după gratii. El a fost reţinut pentru 24 de ore în arestul Poliţiei Braşov, iar procurorii vor cere arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.
Toată nenerocirea i se trage de la „moşia” lui Carol al II-lea din nordul Capitalei, pe care Paul Lambrino a revendicat-o în instanţă în anul 2002. După mai mulţi ani de decizii nefavorabile, instanţa a retrocedat în 2008 cele 17 hectare din vechea proprietate regală, pe care între timp se ridicase Institutul de Cercetare al Plantelor. Decizia s-a dat în timpul mandatului lui Adriean Videanu la primărie, însă la acea dată Paul de România nu mai avea cum să intre în posesia pământului. El apucase să vândă drepturile litigioase asupra terenului firmei Recipilia, deţinută de Remus Truică. Cu acesta, prinţul Paul a încheiat mai multe contracte de cedare a unor drepturi litigioase, în urma cărora s-a ales cu 4 milioane de euro.
Câteva sute de hectare de teren în Bucureşti, alte câteva zeci în Năvodari, viile Cotnari şi Murfatlar, păduri în Snagov şi fosta Fermă Băneasa - toate au fost revendicate de acesta, ca bunuri moştenite de la Carol al II-lea. Truică, alături de ceilalţi inculpaţi, s-a ocupat de tot ce înseamnă retrocedarea pământului fostei Ferme Regale Băneasa, inclusiv de mituirea conducerii institutului care, se pare, făcea umbră degeaba pământului.
După ce a obţinut terenul, Truică a început să-l fărâmiţeze şi să-l vândă în dreapta şi-n stânga. Printre beneficiarii acestei parcelări se numără şi Mihai Andrei Băjenaru, apropiat al omului de afaceri Puiu Popoviciu, cunoscut pentru construirea centrului comercial din Băneasa. Ancheta DNA a scos la iveală faptul că, prin această manevră, statul român a fost prejudiciat cu 135 de milioane de euro.
Implicat şi în retrocedarea de păduri
Paul de România apare şi în dosarul retrocedărilor de păduri din judeţul Suceava, în urma căruia Viorel Hrebenciuc a ajuns la închisoare. Acesta a fost citat ca martor în dosar, după ce numele său apare într-o cerere de revendicare a unui domeniu forestier din judeţ. Moşia a aparţinut în perioada interbelică Principelui Nicolae, fratele mai mic al lui Carol a II-lea, şi pe care Paul a revendicat-o în calitate de nepot. În acest dosar Viorel Hrebenciuc a ajuns la închisoare, după ce a recunoscut că a intervenit pentru retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure către Paltin Sturdza. Politicianul a fost plasat în arest la domiciliu în martie 2015.
Truică, arest la «palatul» din Snagov
Tot vineri, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase, Remus Truică (45 de ani), a fost plasat în arest la domiciliu, în dosarul retrocedărilor ilegale. Aceeași măsură a fost luată și pentru avocatul Robert Roşu. Ceilalţi trei inculpaţi, Dan Andronic, Claudiu Mateescu şi Marius Marcovici, sunt, însă, cercetaţi sub control judiciar pentru 60 de zile, a decis Curtea de Apel Braşov. Potrivit anchetatorilor, din noiembrie 2006, Truică, Roșu și alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Lambrino. Așadar, Truică va fi arestat la domiciliu pentru 30 de zile. Domiciliul său presupune însă un domeniu de zece hectare în Snagov. Aici, Truică are o vilă uriaşă, cu piscină, teren de fotbal şi teren de tenis. Să tot fii arestat aici!