Şi scrumbia afumată e marcă înregistrată
Îţi lasă gura apă! Delta Dunării poate spera la atragerea mai multor turişti, după ce la începutul lunii decembrie produsul “Scrumbie de Dunăre afumată” a primit recunoaşterea europeană. Deliciosul preparat a fost declarat de Comisia Europeană produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).
În sfârşit! Scrumbia de Dunăre afumată a devenit al cincilea produs românesc protejat de Uniunea Europeană. Producătorul Asociaţia Ro-Pescador, formată din operatori economici din judeţul Tulcea, dă asigurări că marca IGP nu va aduce o creştere de preţ (în prezent de aproximativ 50 lei per kilogram), ci va face ca munca pescarilor să fie valorizată, iar Delta să atragă turişti.
Scrumbia este cel mai gras peşte din lume pentru talia ei (minimum 11% grăsime), atingând la maturitate (la vârsta de doi - trei ani) o greutate maximă de 400 de grame şi o lungime maximă de 30 de centimetri. Sezonul ei de pescuit e aparte, fiind capturată în intervalul martie - aprilie. Scrumbia trăieşte în Marea Neagră, iar primăvara începe să migreze spre Dunăre. Cât stă la gurile Dunării, până se acomodează cu temperatura apei dulci, scrumbia se hrăneşte cu peşti mici, crustacee şi alte organisme. Când este timpul să intre în Dunăre, pielea i se închide uşor la culoare şi spinarea i se îngroaşă - semn că s-a hrănit suficient şi că este bună de reproducere. Apoi, când începe să urce în Dunăre şi până trece prin ritualul împerecherii, scrumbia nu mai mănâncă nimic. Pescarii o adună cu setcile, o presară cu sare gemă şi o lasă la sărat cinci zile. Pentru a păstra grăsimea peştelui, se face afumare la rece cu rumeguş din lemn de esenţă tare. Afumarea e gata când pielea peştelui capătă culoarea aurie. Scrumbia poate fi mâncată cu ceapă, lămâie, roşii, pâine sau cartofi şi neapărat cu un vin alb de Dobrogea, de preferinţă Aligote, scrie adevarul.ro.
Scrumbia este un peşte rar, cantitatea pescuită fiind între 4,8 şi 20 de tone pe an. „După sturion, scrumbia e al doilea peşte ca valoare economică în Delta Dunării. Încercăm să gestionăm pescuitul, pentru a scădea braconajul“, susţine Mălin Muşatescu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Click! spune
Celelalte patru produse româneşti protejate în UE sunt Novacul afumat din Ţara Bârsei, Telemeaua de Ibăneşti, Salamul de Sibiu şi Magiunul de prune de Topoloveni. Un alt produs care aspiră la certificare IGP este Salata cu icre de ştiucă de Tulcea. Pe lista de aşteptare mai sunt Cârnaţii de Pleşcoi, Caşcavalul de Săveni şi Telemeaua de Sibiu.