Ssst! Uite cum sforăie "mâna dreaptă" a lui Iohannis, Dan Mihalache!
Funcţie grea, deplasări multe, răspundere mare. Nu-i uşor să fii mâna dreaptă a unui preşedinte de ţară. Chiar şi pe cei mai puternici bărbaţi de stat îi ajunge, la un moment dat, oboseala. Imaginile alăturate stau mărturie că până şi Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale a lui Klaus Iohannis, mai doarme, din când în când. Ce mai contează că acest lucru se întâmplă tocmai în timpul unei întâlniri importante cu oficialităţile din Serbia?
16 iulie 2015. Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită oficială în Republica Serbia. Printre numeroasele întrevederi din capitala Belgrad se numără şi o întâlnire cu preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic. Au participat aproximativ 20 de oameni, consilieri ai celor doi preşedinţi. Printre ei şi Sorin Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale.
Politicianul de 44 de ani este mâna dreaptă a preşedintelui Klaus Iohannis şi considerat de către unii analişti drept ”eminenţa cenuşie” din umbra şefului statului. Nu de puţine ori a luat poziţii când şeful statului era atacat de unul şi de altul. Poate nu degeaba, premierul Ponta îl numea la un moment dat ”preşedintele Mihalache”. Dar să revenim la însorita dimineaţă de 16 iulie 2015 şi la întâlnirea la vârf desfăşurată în capitala Serbiei.
Încă din timpul şedinţei de lucru dintre Klaus Iohannis şi Tomislav Nikolic, domnul Mihalache nu părea a fi în largul domniei sale. Pe măsură ce minutele treceau, capul dânsului se apropia din ce în ce mai ameninţător de tăblia mesei. ”O fi adormit”, sunt tentaţi să gândească răutăcioşii. ”Aşa gândeşte un consilier prezidenţial”, ar răspunde protagonistul fotografiilor de mai sus. Cine o avea dreptate nu ştim. Cert e că, odată ce preşedinţii celor două state au ieşit din sală şi au rămas doar ”oamenii simpli”, Moş Ene a declanşat jihadul în ceea ce-l priveşte pe sărmanul domn Mihalache. Cu toată tăria unui adevărat om de stat de care a dat dovadă, şeful cancelariei a trebuit să se recunoască până la urmă învins de acest inamic perfid şi nevăzut. Cei prezenţi încă în sală se jură că Sorin Dan Mihalache a adormit buştean, sunetele scoase chemându-se ”sforăit” în limba română şi ”хркање” în sârbă.
Lăsând gluma la o parte, momentul a fost atât de penibil încât colegii români ai şefului Cancelariei au preferat să elibereze locul în jurul acestuia, iar omologii sârbi aruncau priviri jenate pe pereţi. Un membru al delegaţiei sârbe a surprins instantaneele de mai sus. Dan Mihalache n-a făcut impresie proastă doar în străinătate. Anul trecut, la scurt timp după alegeri, un grup de 27 de intelectuali români, printe care Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, i-au scris preşedintelui o scrisoare în care menţionau că Mihalache nu este potrivit pentru o astfel de funcţie.
A fost mare-n PSD, e tare și la PNL
Sorin Dan Mihalache poate fi considerat definiția omului politic de după 1989. Fără convingeri ideologice, poate face ”performanță” în orice partid. A intrat în politica mare alături de PSD, fiind, între 2001 și 2004 consilier al premierului de atunci, Adrian Năstase. Între 2004 și 2008 a fost deputat PSD de Maramureș. În acel an a pierdut alegerile și, marginalizat de președintele PSD Mircea Geoană, a trecut la PNL.
În 2009 a fost director de comunicare și strategie în campania electorală prezidențială a lui Crin Antonescu, iar din 2010 a devenit consilierul liderului PNL. Ulterior, a ocupat mai multe funcții secundare în guvern, printre care și pe cea de secretar general adjunct al Guvernului României.După ce Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, Mihalache a fost numit șeful Cancelariei Prezidențiale, în ciuda opoziției societății civile, care susținea că traseismul politic ar fi astfel recompensat.