VIDEO Suntem coșul de gunoi al Europei? Mâncarea noastră, comparată cu cea din Germania. Care a fost concluzia

Ultima actualizare:

    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

Suntem sau nu coşul de gunoi al Europei?

Unii spun că produsele alimentare vândute de multinaţionale în Est sunt de calitate mai proastă, deşi conţin aceleaşi ingrediente. Click! a testat câteva alimente aduse din Vest şi le-a comparat cu cele de la noi. Începând de astăzi şi până miercuri inclusiv, vă vom prezenta concluziile noastre.

E scandal mare în Europa pe tema mâncării vândute în ţările din Est, inclusiv în România. Anul trecut, în noiembrie, Cehia, Slovacia şi Ungaria au cerut Uniunii Europene să interzică vânzarea de produse alimentare, de calitate inferioară, în ţările din estul continetului de către aceleaşi mărci care comercializează produse mai bune în Occident. „Pentru unele produse suntem, de fapt, coşul de gunoi al Europei!”, a declarat, la acea vreme, ministrul agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, citat de Reuters. A fost demarat şi un studiu care să demonstreze aceste afirmaţii, urmând să fie finalizat până în iunie. De curând, Polonia şi Bulgaria s-au alăturat statelor care cer UE să adopte măsuri împotriva „standardelor duble” folosite de producătorii de alimente. „UE să nu-şi mai trimită deşeurile în Est!”, au spus cele două state. A fost chemată şi România în acest grup, însă, deocamdată, ţara noastră n-a dat nici un răspuns, spunând că, mai întâi, vrea să facă propria cercetare.


    Fotografii: Dorin Constanda
Fotografii: Dorin Constanda

Lucru pe care l-am făcut şi noi. Click! a cumpărat din Germania câteva dintre produsele reclamate. Este vorba despre napolitane, care ar fi mai puţin crocante, despre ciocolată, care nu e la fel de fină, despre produse din lapte şi carne, care n-ar avea aceeaşi calitate, despre dulciuri şi suc. Am cumpărat aceleaşi produse comercializate în România, astfel încât să putem face o comparaţie corectă. De degustarea lor s-au ocupat vedetele Prima TV Horia Vîrlan, celebrul bucătar de la „Mama mea găteşte mai bine” şi de la „Cireaşa de pe tort”, Ioana Petric, prezentatoarea de la „Cronica cârcotaşilor”, Andreea Nicolae, prezentatoarea emisiunii „Secrete de stil” şi colegul nostru Bogdan Nicolai. Au gustat, pe rând, din produsele cumpărate: salam, pateu de ficat, caşcaval, cremă de brânză, biscuiţi, napolitane, bomboane, ciocolată şi suc. Bineînţeles că n-au ştiut care este vândut în magazinele din România şi care, în Germania, asta pentru ca micul nostru studiu să fie corect. După fiecare degustare, cei patru şi-au spus părerea, iar, la final, au dat verdictul. 

  • Aşadar, am început cu produsele din carne şi am ales un pateu tartinabil din carne şi ficat de porc. Cei patru au gustat, mai întâi, pateul românesc.

simeon stalpnicul png

„Da, miroase a porc. Se simt coriandrul şi ienibaharul. După gustul meu, e prea afumat”, a spus Horia Vîrlan. „E cam sărat pentru gustul meu, dar e bun, e cremos”, a replicat Ioana. „Mie îmi place foarte mult. Îmi place că e sărat, eu mănânc foarte sărat. Gustul de porc nu se simte ca la un pateu clasic”, a completat Andreea. La rândul său, Bogdan consideră că are multe condimente şi se simte bine afumătura.

simeon stalpnicul png


    Au gustat cu atenție pateulFoto: Dorin Constanda
Au gustat cu atenție pateulFoto: Dorin Constanda

Despre produsul nemţesc, Horia a spus că „e la fel de sărat, dar că e mai apropiat de gustul de carne. Culoarea e mai deschisă decât la celălalt. Îmi place mai mult”. Ioana a afirmat că nu mai are gustul de afumătură, iar Andreea, că lasă un gust făinos pe limbă. „Eu cred că primul era românesc şi suntem noi obişnuiţi cu gustul respectiv”, a adăugat Bogdan. Cert e că ultimii trei „votează” cu primul.

  • Am trecut, apoi, la un salam de porc şi curcan. De data asta, am ales mai întâi produsul nemţesc.


    Fotografii: Dorin Constanda
Fotografii: Dorin Constanda

„Are culoare frumoasă, miros parfumat, dar e cam acrişor. E iute de la modul de conservare. Are un gust care nu-mi place”, a spus Horia. „Nu-mi place”, a spus şi Ioana. „Mi se pare că nu prea a văzut carnea”, a adăugat ea. În schimb, Andreei i-a plăcut: „Cunosc produsul şi îmi place”. Categoric, Bogdan a remarcat că salamul este „puţin cam iute”. 


    Horia miroase salamul, iar Ioana îi  studiază culoareaFoto: Dorin Constanda
Horia miroase salamul, iar Ioana îi studiază culoareaFoto: Dorin Constanda


    Andreea și Bogdan,  concentrați pe  feliile de salamFoto: Dorin Constanda
Andreea și Bogdan, concentrați pe feliile de salamFoto: Dorin Constanda


    Fotografii: Dorin Constanda
Fotografii: Dorin Constanda

Am trecut, apoi, la produsul românesc. „Coloritul ăstuia e mai aproape de salam. Mi se pare mai bun, parcă e mai închegat, mai legat”, a constatat Horia, aprobat şi de Ioana, care a adăugat: „Pare că a întâlnit carnea”. Andreea a spus că nu e atât de moale şi de acru ca primul. Toţi au afirmat că e mai bun al doilea.

Deşi colegilor noştri li s-a părut că cele două salamuri şi pateuri au gusturi diferite, ingredientele şi cantităţile acestora sunt identice, potrivit etichetelor. În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt, oarecum, apropiate: pateul şi salamul din Germania costă fiecare câte 1,59 euro (7,3 lei), preţul pateului românesc este 6,20 lei, iar cel al salamului, 8,80 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Guvern FB jpg
catedrala nationala decembrie 2024 177 crop jpg webp
6 front tineri sinucidere jpg
terapie intensiva jpeg
Parcul Lacul Morii 1 jpeg
6 front jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
terase centrul vechi jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net