Terapia cu plasmă reduce cu 50% mortalitatea în cazurile de COVID-19
Terapia cu plasmă convalescentă are eficiență demonstrată, reducând la jumătate mortalitatea în cazurile grave de COVID-19. Acest lucru a fost relevat printr-un studiu clinic realizat în cursul lunii aprilie la cunoscutul spital Mount Sinai din New York și dat recent publicității.
Astfel, a fost studiată evoluția bolii pe două grupe de pacienți având forme severe de infecție cu noul coronavirus, aleatoriu selectați, dar comparabili din punct de vedere socio-demografic și al comorbidităților. Unul dintre grupurile de pacienți a primit tratament cu plasmă convalescentă, iar celălalt grup a primit alte tratamente. În privința grupului celor 39 de pacienți care au primit tratament cu plasmă, mortalitatea din cauza COVID-19 a fost de 12,8%, față de 24,4% în rândurile grupului martor.
Studiul realizat la spitalul din New York sugerează de asemenea că terapia cu plasmă convalescentă are efecte cu atât mai bune cu cât e administrată mai devreme, înainte ca pacienții să ajungă într-un stadiu critic al bolii, care necesită intubare.
Rezultatele cercetării făcute la Mount Sinai au fost confirmate și de un alt studiu făcut în Statele Unite, la Spitalul Universității Hackensack din New Jersey. Realizat după o metodologie diferită și axat pe modul în care se recuperează pacienți, studiul din New Jersey a constatat că 31 de pacienți dintr-un grup de 46 de pacienți COVID-19 beneficiari de plasmă convalescentă s-au recuperat mai repede decât grupul de pacienți care a primit alte tipuri de tratament.
Actualmente, terapia cu plasmă convalescentă este considerată cea mai eficientă pentru pacienții care fac forme severe ale bolii, fiind folosită în peste 60 de țări ale lumii, inclusiv SUA, Germania, Italia. Franța, Marea Britanie, China, Japonia, Coreea de Sud și India. În România, terapia cu plasmă a început să fie folosită și ea la sfârșitul lunii aprilie, dar numărul de pacienți care au primit tratamentul rămâne mic, în condițiile în care România recoltează deocamdată cantități foarte reduse de plasmă.
Citește și: Mai multe șanse de vindecare pentru pacienții cu Covid-19