Tolontan: „Pentru prima dată de când facem investigații ne-a fost frică!”

Ultima actualizare:

    Cătălin Tolontan a arătat mereu că e foarte pasionat de meseria pe care a îmbrățișat-ofoto: Adevărul/Eduard Enea
Cătălin Tolontan a arătat mereu că e foarte pasionat de meseria pe care a îmbrățișat-ofoto: Adevărul/Eduard Enea

Redactorul șef al cotidianului „Gazeta Sporturilor”, Cătălin Tolontan, a ținut vineri seara capul de afiș al manifestărilor evenimentului ICEEfest, unde a fost invitat să țină o prelegere în cadrul ICEEhealth despre cum poate schimba jurnalistul sistemul de sănătate.

El a făcut o serie de confesiuni despre ultimele investigații legate de domeniul sanitar din România după evenimentul „Colectiv” din octombrie 2015, la care a lucrat alături de Mirela Neag și Răzvan Luțac.

Cum s-a creat legenda „surselor lui Tolontan & Co”?

Din capul locului el a precizat că în ciuda legendelor create privind sursele de la care s-au inspirat in pornirea anchetelor, începute în decembrie 2015, au fost oameni simpli, pasionați de ceea ce fac de ani întregi, înarmați cu calculator și un soft puternic, iar nu oameni din sistem, așa cum credeam sau încă credem mulți dintre noi: „Există niște oameni pasionați de munca lor, care cunosc foarte bine sistemul și au aflat o serie d elucruri săpând. Lumea se întreabă de unde vin informațiile, de la CIA, de la SRI…? NU, au venit de la niște oameni care cu asta se ocupă la biroul lor unde muncesc în fiecare zi și cu care noi am interacționat într-un anume moment!”.

Cătălin Tolontan a adăugat însă că sursele nu se dezvăluie niciodată. „Nici la tribunal nu discutăm despre asta”, a sunat avertismentul său.

Apoi a explicat și modul în care el și colegii lui înțeleg să lucreze cu fiecare „sursă”: „Singura promisiune pe care le-o facem este că le vom păstra anonimatul. Le spunem – mâine o să înceapă să urle televiziunile, vă vor bănui rudele, prietenii. Nu reacționați în prima zi, luați-vă o zi de concediu, stați ascunși pentru că după două, trei zile acea problemă nu mai rămâne pe agendă. În fapt vorbim omenește cu sursa noastră de la început până la sfârșit. Iar ea, sursa noastră, nu se așteaptă să fie numită ministru adjunct fiindcă acceptă să vorbească cu noi, jurnaliștii”.

Moartea lui Dan Condrea a adus tulburare și în redacția Gazetei Sporturilor

Tolontan a mai surprins asistența atunci când a arătat că moartea lui Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, care a vândut majorității spitalelor românești ani întregi dezinfectanți diluați – poveste făcută public de cei de la „Gazeta Sporturilor”, „i-a tulburat”.

”Dacă omul acela nu a avut coadă, așa cum ne asigură azi reprezentanții statului, a precizat Tolontan, atunci e incredibil. Omul acela a făcut în după-amiaza aceea 13 drumuri și nu a existat măcar un polițist care să-l oprească. Atunci am simțit și noi presiunea. Ne-am sunat sursele să le întrebăm dacă sunt OK. Unele plângeau, altele déjà sunaseră la Procuratură. Asta ne-am mai eliberat și pe noi. Aceasta fost prima investigație în care ni s-a făcut frică, în care ni s-a făcut teamă. Riscurile sunt mereu altele decât așa cum ți le imaginezi în general atunci când pornești o investigație. Fiindcă nu ști niciodată unde te conduce o investigație, căci ea te mână. Te duci după fapte – iată condiția esențială a unei investigații”.

Redactorul șef al publicației sportive a adăugat că nici el, nici colegii săi nu sunt infailibili, că au făcut și greșeli în demersurile lor și că oricum nu sunt singurii jurnaliștii care au scris despre marile probleme din sistemul nostru de sănătate.

Dacă au primit și amenințări directe? Nu, doar indirecte

Pe de altă parte, a mai spus el răspunzând unei întrebări, nu au primit niciodată amenințări directe, pe această temă. Dar au existat propoziții purtate cu diverse persoane, nenominalizate în care au apărut, în aceeași propoziție termeni interesanți precum rackeți și bani și soarta jurnaliștilor de la „Gazetă”. În alte cazuri li s-a recomandat insistent „să se întoarcă la meciurile și cornerele lor”.

În ciuda numeroaselor articole pe tema corupției din sistemul sanitar, creșterea în tiraj sau în vânzările de publicitate au fost egale cu zero, cum a ținut același Tolontan să precizeze. „Trebuie să le mulțumim microbiștilor pentru că ne-au ținut în spate”, a decretat scurt Tolontan.

El a mai arătat că încă nu are încredere în stat, ci preferă să aibă încredere în cetățean și în sistemele în care cetățeanul se implică atunci când statl tergiversează lucrurile.

Și, nota bene, a scăpat și amănuntul conform căruia „serviciile sunt nervoase”. El a redat, din memorie, o discuție ce l-a marcat cu unul dintre reprezentanții SRI, foarte probabil purtată după ce ziarul a anunțat public că birourile Hexi Pharma se aflau în clădirea SRI: „insistați să faceți legătura între noi, toți, și acest caz”, ar fi sunat reproșul către Tolontan. Dar, vorba aceluiași Tolontan, în acest caz serviciile de informații, în primul rând SRI, nu au fost convingătoare.

Unul din momentele grele ale anchetei a fost legat de analizele ICECHIM 

El a dezvăluit că a mai existat un moment foarte greu al anchetei, acela când cabinetul Cioloș a decis să facă ample investigații asupra substanțelor în cauză, imediat după ce „Gazeta Sporturilor” a publicat analizele comandate la ICECHIM.

Iar analizele s-au făcut la același institut. Care a refuzat să le prezinte în avans rezultatele obținute.

„Aveam și noi cărțile noastre. Făcusem tot felul de analize, pe unele le publicasem, pe altele le păstrasem în rezervă. Fiindcă nu știam reacția Guvernului. Ei bine, dacă analizele comandate de Guvern ieșeau bune, atunci ne căutam loc de muncă. Nimeni nu și-ar mai fi amintit că noi am scris că statul român nu controlează calitatea acelor substanțe. Iar anchetele noastre au mers doar cu zece ani în urmă, dar mă tem că de fapt de două decenii nu le controlează nimeni. Însă nu avem cum să dovedim!”.

Din 10 iunie s-ar putea spune că Tolontan și colegii săi s-au întors la sport. Dar e numai o aparență. Cu EURO la Paris și JO la Rio, cei de la „Gazeta Sporturilor” au demonstrat că știu foarte bine lecția jurnalismului.

Nu uitați avertismentul, fie el și glumeț, al aceluiași Tolontan: „există colegi din presă despre care știm că pregătesc niște subiecte foarte interesante în domeniu și cărora le-am spus doar atât – v-am omorâ cu furculița pentru subiectele voastre!”.

Ce-a spus, printre altele, Cătălin Tolontan la ICEEfest 2016?

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net