Tornada ucigașă nu îi ține acasă pe români. «Plecăm în Grecia! Nu ne e frică de furtuni»
Au muncit un an pentru această vacanţă şi nu au vrut nici în ruptul capului să renunţe la sejurul stabilit în Grecia. Românii pleacă cu orice risc, chiar aproape de zona unde natura s-a dezlănţuit şi a fost iadul pe pământ. Vineri i-am întâlnit la graniţă.
Toate drumurile duc în Grecia. Aceasta este concluzia la care am ajuns când am început să vorbim cu românii care se pregăteau să iasă din ţară pe la Vama Giurgiu. Era deja ora prânzului şi turişti din toate colţurile ţării veneau cu maşinile blindate de bagaje. Nu au vrut să lase capriciile naturii să le strice concediul.
O familie cu doi copii, din Dâmboviţa, avea ca destinaţie finală Sarti, o staţiune din Halkidiki, regiune în care anual vin peste 250.000 de români. ”Nu ne-am gândit nici o clipă să renunţăm la vacanţă. Şi la noi a fost furtună. Vom petrece la greci şapte zile şi sunt convinsă că ne vom simţi bine”, ne-a spus Maria. Şi soţul ei Robert a fost de aceeaşi părere, iar cei mici, Andra şi Rareş, erau nerăbdători să ajungă la plajă. Alţi tineri, altă destinaţie, tot din Grecia. Ioana şi Claudiu Enea, din Braşov, şi-au luat părinţii şi copilul de doi ani şi au plecat ieri spre Thassos.
Citeşte şi
Raluca Moianu, coșmar în Grecia: tornada a blocat-o pe autostradă
Cântăreaţa Alina Radi, mărturii terifiante după furtuna din Grecia: «Copacii cădeau ca popicele!»
”Ne-am uitat pe prognoză şi se pare că acolo vom avea parte de soare şi de 27 de grade Celsius. Vom vedea ce va fi, dar suntem încrezători că vom avea o vacanţă reuşită”, ne-a mărturisit Ioana, în timp ce micul Eduard sărea şi striga ”vreau să mă bălăcesc”.
Mulţi turişti au ieşit vineri pe la Vama Giurgiu
Alţi români au ales de pe harta grecească insula Evia sau Salonicul. Nelu, din Bucureşti, se îndrepta spre oraşul elen cu la fel de mult aplomb, în timp ce familia Fodor se întorsese din inima ciclonului. ”Fratele meu locuieşte în Salonic, la 60 km distanţă de locul luat pe sus de vijelie şi am ajuns la el în noaptea de miercuri, după ce se potolise vremea. Era linişte, nu era nici o stricăciune. Doar în zona de coastă furtuna a făcut ravagii”, ne-au povestit Viorel şi Tatiana, abia intraţi în România.
Hotelierii greci i-au anunţat, vineri, pe cei de la Christian Tour, care au turişti în staţiunile Kalikratia, Plagia şi Flogita, că s-a dat drumul la curent, dar că va mai fi oprit din când în când. Tot de ieri au început să cureţe zona pentru ca astăzi totul să revină la normal. Totodată, reprezentanţii agenţiei Paralela 45 spun că au verificat fiecare rezervare în parte şi că toţi clienţii lor sunt în siguranţă.
”Nu au fost raportate până acum plângeri din partea turiştilor că vor să renunţe la vacanţă şi sperăm ca situaţia să revină la normal în cele trei staţiuni afectate. Ce s-a întâmplat miercuri noaptea în nord-estul Greciei este un fenomen meteorologic extrem, care nu a putut fi prognozat decât cu puţin timp înainte”, ne-a declarat Nicolae Demetriade, preşedintele ANAT.
Şi nu doar nordul Greciei are probleme din cauza vremii extreme. În sud, vegetaţia s-a aprins din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului puternic. Şi pentru vineri a existat o avertizare de risc foarte ridicat de incendii, la nivel 4 din 5, în insula Rhodos.
30 de minute de Iad
Fenomenul extrem care a semănat teroare în Halkidiki a avut loc miercuri seară, la ora 22.00. Pentru 30 de minute a fost iadul pe pământ. Curenţii creaţi au avut viteze uluitoare, de 120 km/h, şi au reuşit să smulgă copaci din rădăcini, să răstoarne maşini, să distrugă acoperişuri şi să rupă stâlpii şi cablurile de electricitate.
Cei care au crezut că sunt feriţi dacă se adăpostesc sub o copertină şi-au pierdut viaţa. O româncă şi fiul ei, din Cluj, au murit striviţi de acoperişul unui restaurant, în timp ce soţul femeii a ajuns la spital, iar vineri a fost externat. Sunt în total 7 morţi şi 120 de răniţi, dintre care 22 grav.